AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bobrek kisti tehlikeli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Böbrek kisti tehlikeli mi?​

Böbrek kistleri, böbrek fonksiyonlarını bozabilecek ciddi bozukluklarla ilişkili olabilir. Ancak daha yaygın olarak, basit böbrek kistleri nadiren komplikasyonlara neden olan kanserli olmayan kistler olarak adlandırılan bir tiptir.

Böbrek Kist tedavi edilmezse ne olur?​

Böbrek Kist tedavi edilmezse ne olur?
Genetik geçişli olan bu rahatsızlıkta her iki böbrekte de çok sayıda kist bulunur. Hatta bazı hastalarda kistlerin sayısı o kadar çoktur ki; kistler çevredeki dokulara zamanla baskı yapar ve böbrekte hasar oluşmasına sebep olur. Polikistik böbrek rahatsızlığı, tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Böbrek kistlerinin tedavisi nasıl olur?​

Basit böbrek kistlerinin tedavisinde kullanılan yöntemler; perkütan aspirasyon, perkütan aspirasyon ve sklerozan madde enjeksiyonu, laparoskopik ve açık cerrahi girişimlerdir.

Böbrek kist çeşitleri nelerdir?​

Böbrek kist çeşitleri nelerdir?
Böbrek kistleri böbreklerin alt, üst ya da iç kısımlarında oluşur. Böbrek kist çeşitleri 10 cm kadar büyüklüğe ulaşabilir. Vermiş olduğu sıkıntılardan kaynaklı olarak böbrekler fonksiyonlarını yerine getiremez ve idrar kesesi ile alakalı sıkıntılarda oluşur.
Böbrek kisti ile ilgili bazı belirtiler bulunmaktadır.?​
Böbrek kisti olan kişilerde ve basit böbrek kisti olan kişiler böbrek enfeksiyonu, böbrek iltihaplanması, kusma, mide bulantısı, ağrı gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Poliskistik böbrek kisti olan hastalarda kistin oluşmasının sebepleri;

Böbrek kistlerinin tedavisi nelerdir?​

Böbrek kistlerinin tedavisi nelerdir?
Böbrek kistleri olsun diğer kist türleri olsun mutlaka uzman bir doktorun müdahale etmesi gerekmektedir. Böbrek kistleri basit kistler değil ise müdahale edilmesi gerekebilir. Yapılacak olan bu müdahale cerrahi işlemlerden ve farklı tedavi yöntemlerinden oluşabilir.
Böbrekler kanalcıklardan oluşmuş organlar olduğu için kistler yaygın olarak görülür. 50 yaşın üzerindeki insanların yarısından fazlasında böbrek kisti bulunmaktadır. Kanserle karıştırılmamalı Böbrek kistleri genellikle iyi huylu oluşumlardır ve kötü huylu hastalıklara dönüşmeleri nadirdir.

Böbrek kisti alınmazsa ne olur?​

Böbrek kistleri yakın takip altına alınmazsa bazı komplikasyonlara neden olmaktadır. En korkulan sorun, basit kistlerin değişim göstererek böbrek kanserine dönüşmesidir. Herhangi bir belirti vermeden bu süreci tamamlayabilir ve gözden kaçabilir.

Böbrek kisti ağrısı nereye vurur?​

Böbrek kisti ağrısı nereye vurur?
Böbrek ağrısı nereye vurur? Böbrek ağrısı genellikle sırtta (kaburgaların altında, omurganın sağında veya solunda) hissedilir. Yanlar, üst karın veya kasık gibi diğer bölgelere yayılabilir. Böbrek taşı olduğu durumlarda ağrı genellikle sırt, yan, alt karın veya kasıkta hissedilir.

Böbreklerde kist olursa ne olur?​

Böbrek kistleri taşıyan hastalarda kistin çatlaması sonucunda kanda idrar görülebilir, bu taş sebebiyle veya idrar yolu enfeksiyonu sebebiyle gerçekleşebilir. Kistler ile birlikte böbreklerde böbrek taşı oluşumu gerçekleşebilir, bu bazen idrar yolunu tıkayarak derhal müdahaleyi gerektirebilir.

Böbrek kistinin tedavisi var mı?​

Böbrek kistinin tedavisi var mı?
Böbrek Kistlerinde Tedavi Kistin içinin iğne ile boşaltılması, kist duvarını yapıştıracak maddenin enjekte edilerek kistin inaktif edilmesi ve laparoskopik cerrahi ile kistin vücuttan uzaklaştırılması yöntemleri uygulanabilmektedir.
Böbrek kisti ilaçla geçer mi?​
Geç belirti veren böbrek kistleri için hastamızın genel sağlık durumunun uygun olması halinde ilk olarak ilaç tedavisi gündeme gelmelidir. Böbrek kisti ilaçları çok sık kullanmadığımız bir tedavi şekli olsa da uygun hastalarımızda standart tedavidir.

Böbrekte kist olduğu nasıl anlaşılır?​

Böbrekte kist olduğu nasıl anlaşılır?
İdrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma, yanlarda ağrı-böğür ağrısı denilen, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon böbrek kistleri belirtileri arasında sayılabilir. Kistlerin çokluğu ve büyüyerek diğer dokulara zarar vermesi hastalarda ağrıya sebep olabilir.

Böbrek kanseri öldürür mü?​

Böbrek kanseri görülme sıklığı Böbrek kanseri en sık 50 ile 70 yaşlar arasında görülmektedir,. Amerika birleşik devletlerinde her yıl yaklaşık 65.000 hasta yeni tanı almakta ve bunların 13.000 kadarı hastalığa bağlı ölüm ile kaybedilmektedir.

Böbrek kistleri ağrı yapar mı?​

Böbrek kistleri ağrı yapar mı?
Böbrek kistleri böbreklerden birinde veya her ikisinde birden oluşabilir ve genellikle herhangi bir semptoma neden olmazlar. Çok büyüyen, patlayan veya enfekte olan bir kist ateş, bölgede hassasiyet veya keskin ağrı ya da üst karın, yan veya sırt bölgelerinde ağrı gibi belirti ve semptomlara neden olabilir.
 
Böbrek kistleri konusunda verdiğiniz bilgilendirici başlıklara dayanarak detaylı bilgiler sunabilirim:

- Böbrek kistleri genellikle kanserli olmayan kistler olarak adlandırılan basit kistlerdir ve nadiren komplikasyonlara neden olurlar.
- Ancak polikistik böbrek hastalığında her iki böbrekte çok sayıda kist bulunur ve tedavi edilmezse böbrek yetmezliğine yol açabilir.
- Basit böbrek kistlerinin tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilir; perkütan aspirasyon, perkütan aspirasyon ve sklerozan madde enjeksiyonu, laparoskopik ve açık cerrahi girişimler gibi.
- Böbrek kistleri genellikle iyi huylu oluşumlardır ve kötü huylu hastalıklara dönüşmeleri nadirdir.
- Böbrek kistleri yakın takip altına alınmazsa bazı komplikasyonlara neden olabilir, en korkulanı basit kistlerin böbrek kanserine dönüşmesidir.
- Böbrek kistleri genellikle herhangi bir semptoma neden olmazlar, ancak büyüme, patlama veya enfeksiyon durumlarında ağrı, hassasiyet, ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Eğer böbrek kistleriniz veya kistlerle ilgili herhangi bir semptomunuz varsa, bir uzman doktora başvurmanız önemlidir. Doktorunuz size en uygun tedavi seçeneklerini belirleyecektir. Salud! 🌟
 
Geri
Üst