Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bobrek kisti neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.593
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Böbrek kisti neden olur?​

Böbrek Kisti Neden Olur? Böbrek kisti oluşum nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Doktorların bildirdiği bir görüşe göre, böbreğin dış tabakası çeşitli nedenlerden zayıflamakta, kopup, sıvı ile dolup kapanmakta ve bu şekilde bir kiste dönüşmektedir. Kan, böbrekteki ince filtrelerden geçer ve her filtre, idrarı toplayan küçük bir tübe bağlıdır.

Böbrek kisti veya kist kisti?​

Böbrek kisti veya kist kisti?
Böbrek kisti, böbreklerde büyüyen, sıvı dolu bir kesedir. Böbrek ise fasulye şeklinde, kan dolaşımınızdaki pislikleri ayırıp, idrar üreten organdır. Tek bir böbrekte tek bir kist olabilir yada her iki böbrekte birden çok kist olabilir.

Böbrek kist çeşitleri nelerdir?​

Böbrek kistleri böbreklerin alt, üst ya da iç kısımlarında oluşur. Böbrek kist çeşitleri 10 cm kadar büyüklüğe ulaşabilir. Vermiş olduğu sıkıntılardan kaynaklı olarak böbrekler fonksiyonlarını yerine getiremez ve idrar kesesi ile alakalı sıkıntılarda oluşur.

Böbrek kistinde bulunan kistler nelerdir?​

Böbrek kistinde bulunan kistler nelerdir?
Böbreklerde bulunan basit kistler herhangi bir belirti vermiyorsa, böbrek ile alakalı fonksiyonları etkilemiyorsa tedavi için belli bir işlem yapılmasına gerek kalmayabilir. Tedavi yerine doktorlar böbrek kistini taramasını ve takibini yaparlar. Böbrek kistinde bulunan kistte farklılıklar olursa tedaviye ihtiyaç olabilir.
Böbrek ağrıları nerelerde hissedilir?​
Böbrek Ağrıları Nerelerde Hissedilir? Böbrek ağrısı, sırt bölgesinde bel kemiğinin yakınında olan kaburga kemiklerinin alt kısımlarında hissedilir. Bazı durumlarda ön kısma doğru ağrı vurması gözlemlenebilir.

Böbreklerde bulunan boru idrarı, mesaneye taşınması sağlar?​

Böbreklerde bulunan boru idrarı, mesaneye taşınması sağlar?
Böbreklerin iki tanesinin de çalışmaması insanların zehirlenmesine ve ölmesine sebep olur. Böbrekler vücuda alınan gıdaların, ilaçların ve yabancı maddelerin süzülmesine olana sağlayan önemli organalardır. Böbreklerde bulunan 2 adet boru idrarının en doğru şekilde mesaneye taşınması sağlar.

Hangi durumlarda böbrek kistlerinin tedavisi gerekir?​

Basit böbrek kistleri tedavi gerektirmeyebilir. Ağrı ve bası uygulaması yağıyorsa, böbrek taşı bulunuyorsa ve yüksek tansiyon sorunu mevcut ise kistin tamamen boşaltılması gerekebilir. Yapılacak olan cerrahi işlemlerde eski dönemlerdeki gibi açık ameliyat yerine kapalı ameliyat tercih edilmelidir.

Hangi belirtilerle böbrek küçülmesi sorunu olur?​

Hangi belirtilerle böbrek küçülmesi sorunu olur?
Böbrek küçülmesi sorununda kişide birçok belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerden en fazla görüleni tabi ki vücudun sıvı dengelerinden biri olan idrardır. Kişinin sık sık idrara çıkması ve idrar sırasında idrarın az olduğunun görülmesi böbrek küçülmesi probleminin olduğunun göstergesidir.

Hangi durumlarda böbrek küçülmesi meydana gelir?​

Böbrek küçülmesi, genellikle yapılan bazı ameliyatlar sonrasında kişilerde görülebilmektedir. Bu durumun yanında bazen böbrekte görülen farklı hastalıklar böbrek küçülmesi sorununu meydana getirmektedir. Bu durum kişinin yaşına ya da cinsiyetine göre herhangi bir değişiklik meydana getirmeden görülebilmektedir.

Bu nedenle, böbrek kistlerinin normal işlevini görmemesi gerekir.?​

Bu nedenle, böbrek kistlerinin normal işlevini görmemesi gerekir.?
Böbrek kistleri herhangi bir rahatsızlığı neden olmadıklarından dolayı genellikle tedavisi yapılmaz. Fakat, eğer kist gereğinden fazla büyükse, böbreğe baskı uygulayıp, böbreğin normal işlevini görmesini engelleyebilir. Bu durumda tedavi etmekten başka bir seçenek kalmaz. Bu müdahale 2 şekilde yapılabilir.
Böbrek kistlerinin tedavisi nelerdir?​
Böbrek kistleri olsun diğer kist türleri olsun mutlaka uzman bir doktorun müdahale etmesi gerekmektedir. Böbrek kistleri basit kistler değil ise müdahale edilmesi gerekebilir. Yapılacak olan bu müdahale cerrahi işlemlerden ve farklı tedavi yöntemlerinden oluşabilir.

Böbreklerde bulunan kistin hassasiyeti nelerdir?​

Böbreklerde bulunan kistin hassasiyeti nelerdir?
Böbreklerde bulunan kistin tehlikeli olup olmadığı ile alakalı olarak uzaman doktorlar tarafından teşhis konulması ve ardından tedavi sürecine başlanması gerekir. Böbrekler insan vücudu açısından hassasiyet isteyen bir organdır.

Neticesinde böbrek kisti meydana gelir?​

Özellikle böbreklerde böbrek kisti meydana geldiğinde böbrekler gerekli olan fonksiyonlarını yerine getirmek için daha çok çaba sarf ederler. Böbrek dışarıya atması gereken atık maddeleri süzemez hale gelir. Düşük proteinli beslenme düzeni sayesinde daha az miktarda atık meydana gelir.

Böbrek küçülmesi sorunu olan bir hastada sık sık idrara çıkma ve idrar?​

Böbrek küçülmesi sorunu olan bir hastada sık sık idrara çıkma ve idrar?
Böbrek küçülmesi sorunu olan bir hastada sık sık idrara çıkma ve idrar sırasında idrar miktarının az olduğunun farkedilmesi böbrek küçülmesi probleminin olduğuna dair belirtilerdir. Böbrek büyümesi sorunu ise birden çok sebeple oluşabilmektedir. 13 cm’den büyük olan böbreklerde bir sorun olduğundan şüphelenilebilir.

Böbrek kistlerinin ağrıları nelerdir?​

Böbrek kistleri yan kısımlarda ve karın bölgesinde az ya da şiddetli şekilde ağrılara sebep olabilir. Kist büyümedikçe belirti ve ağrı oluşturmaz. Kist büyümeye başladıkça ağrılar oluşmaya başlar ve belirtiler meydana gelir.

Böbrek kistlerinin özellikleri nelerdir?​

Böbrek kistlerinin özellikleri nelerdir?
Ailesel kistlerin bazılarının tanısında genetik çalışmalar da yararlıdır. Böbrek kistleri görülme yaşı, yerleşim yeri ve diğer belirtilerine göre sınıflandırılırlar. Basit kistler, zararsız ve en yaygın kist türüdür. Genellikle hiçbir belirtisi yoktur ve tedavi gerekmez.
Nefron yapısı içndeki tübüllerin bloke olması tıkanması sonucu, şişen ve sıvı ile dolan böbrekte kistler oluşmaktadır. içinde üretilen sıvı ile zama içinde büyürler. Ayrıca yapılan epidemiyolojik çalışmalar yeterli sıvı almayanlarda böbrek kisti oluşma riskinin arttığını göstermiştir.
Böbrek değerleri yüksek çıkarsa ne olur?​
Böbrek Değerleri Yüksek Çıkarsa Ne Olur? Böbreklerde kreatin değerleri çok önemlidir. Çünkü bu değerler böbreklerin sağlıklı çalışıp çalışmadığını gösterir. Bu durumların belirlenmesi için de kreatinin testi yapılmaktadır. Özellikle böbreklerin yeterince çalışmadığı düşünülüyor ise, uzmanların ilk isteyeceği test bu testtir.

Böbrek bozukluğu ile ilgili bazı belirtiler bulunmaktadır.?​

Böbrek bozukluğu ile ilgili bazı belirtiler bulunmaktadır.?
Böbrek bozukluğu olan kişilerde en çok halsizlik, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, idrarın miktarında ve renginde değişiklik olması gibi durumlar görülmektedir. Vücutta ödemden kaynaklanan el ve ayaklarda oluşan şişlikler, gözaltlarındaki şişlikler de en sık olan belirtiler arasındadır.

Peki, böbrek bozukluğu var mı?​

Özellikle böbreklerin yeterince çalışmadığı düşünülüyor ise, uzmanların ilk isteyeceği test bu testtir. Böbrek bozukluğu olan kişilerde en çok halsizlik, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, idrarın miktarında ve renginde değişiklik olması gibi durumlar görülmektedir.
 
Böbrek kisti oluşumunun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı görüşlere göre böbreğin dış tabakasının çeşitli sebeplerden zayıflayarak sıvı ile dolup kapanması sonucu kist oluşumu gerçekleşmektedir. Böbrek kistleri genellikle herhangi bir belirti vermez ve böbrek fonksiyonlarını etkilemezse tedavi gerektirmez. Ancak kist büyüdükçe ağrı ve belirtiler ortaya çıkabilir ve tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Böbrek kistleri genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak kistler büyüdükçe veya belirli durumlarda ağrı veya bası yaratıyorsa, böbreğe baskı uygulayarak normal işlevini engelliyorsa veya böbreğin fonksiyonlarını etkiliyorsa tedavi gerekebilir. Tedavi genellikle cerrahi müdahale veya farklı tedavi yöntemlerinden oluşabilir.

Bunun yanı sıra, böbrek kistleri genetik faktörlere bağlı olarak da oluşabilir. Bazı ailesel kistlerin teşhisinde genetik çalışmaların yararlı olduğu belirtilmektedir. Ayrıca, böbrek kistlerinin oluşumuyla ilgili yapılan epidemiyolojik çalışmalar, yeterli sıvı alımının böbrek kisti oluşma riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Böbrek kistlerinin hassasiyeti ve tehlikesi konusunda uzman doktorlar tarafından yapılan teşhis sonrasında tedavi sürecine başlanması önemlidir. Böbrekler vücut için önemli bir organdır ve hassasiyet gerektirir. Eğer böbrek kisti büyümeye devam eder ve tedavi gerektirirse, cerrahi işlemler veya diğer tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Son olarak, böbrek kistlerinin belirtileri arasında genellikle ağrı, idrar miktarında azalma, kaburga kemiklerinin altında veya sırt bölgesinde ağrı gibi belirtiler yer alabilir. Eğer böyle belirtilerle karşılaşılıyorsa veya böbrek kisti şüphesi varsa, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
 
Geri
Üst