AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bobrek kisti kim bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.145
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Böbrek kisti kim bakar?​

Böbrek ağrısı şikâyeti olanların Nefroloji veya Üroloji bölümlerine başvurabilirsiniz. Bu bölümdeki doktorlara Ürolog veya Nefrolog denir.

Polikistik böbrek hastalığının tedavisi var mı?​

Gen analizine göre bazı vakalarda böbrek nakli gerekebilir. Hastaların `’ı son dönem böbrek yetmezliğine girer. Son dönem böbrek yetmezliğine giren polikistik böbrek hastalıklı kişiler için en iyi tedavi yolu böbrek naklidir.
Kortikomedüller ne demek?​
Medüller kistik böbrek hastalığı (MKBH) tubuler yapı ve işlevleri bozan kortikomedüller kist gelişimi ile karşımıza çıkan kalıtsal kistik bir böbrek hastalığıdır. MKBH, çoğunlukla, erişkin dönemde ortaya çıkan kronik böbrek yetersizliğine neden olur.

Anjiomyolipom nasıl tedavi edilir?​

Anjiomyolipom nasıl tedavi edilir?
Anjiomyolipoma tedavisi tümör büyüklüğüne ve semptomatik olup olmadığına bağlıdır. Semptomatik olan veya hızlıca büyüme gösteren kitle embolize edilmeli veya cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Böbrekte kitle saptandığında vakit geçirmeden üroloğa başvurulmalıdır.

Polikistik böbrek hastalığı neden olur?​

Polikistik böbrek hastalığı neden olur?
Polikistik böbrek hastalığı(PKBH), her iki böbrekte yer alan çok sayıda kistle kendini gösteren, karaciğer, pankreas gibi diğer organlarda da kistlere neden olabilecek genetik geçişli bir hastalıktır. Başlıca 2 farklı gende gelişen mutasyonlar bu hastalıktan sorumludur.

Polikistik böbrek hastaları nelere dikkat etmeli?​

Böbrek Kisti Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?
- Sık sık idrara çıkma.
- İdrardan kan gelmesi.
- İdrar yolu enfeksiyonu geçirme.
- İdrar yaparken yanma.
- Karın ağrısı
- Sırt ve üst karın bölgesinde ağrı hissedilmesi.
- Karın bölgesinin altında ağrı hissedilmesi.
- Böbrek bölgesinde kistin büyümesine bağlı olarak bıçak saplanması hissi.

Böbrekte Anjiomyolipom lezyon nedir?​

Böbrek anjiomyolipomu; radyolojik görüntüleme ile tanısı konabilen tek böbrek tümörüdür. Tomografi ve ultrasonografi ile tanı konabilmektedir. Tümörün boyutuna, semptomlara ve hastanın özelliklerine göre tedavi belirlenir.
 
Böbrek kisti konusunda doğru uzman için Nefroloji veya Üroloji bölümlerine başvurulmalıdır. Bu alanlarda uzmanlaşmış doktorlara Ürolog veya Nefrolog adı verilir. Polikistik böbrek hastalığı genetik bir hastalıktır ve bazı vakalarda böbrek nakli gerekebilir. Son dönem böbrek yetmezliğine giren polikistik böbrek hastalığı olan kişiler için en iyi tedavi yolu genellikle böbrek naklidir.

Polikistik böbrek hastalığı genetik bir hastalık olup her iki böbrekte çok sayıda kist oluşumuna neden olabilir. Bu hastalık, karaciğer, pankreas gibi diğer organlarda da kist oluşumuna yol açabilir. Hastalığın temelinde, başlıca 2 farklı gende gelişen mutasyonlar yatar.

Kortikomedüller terimi, Medüller Kistik Böbrek Hastalığı (MKBH) olarak da bilinen bir kalıtsal kistik böbrek hastalığında kullanılır. MKBH, tubuler yapıları ve işlevleri bozan kortikomedüller kist gelişimi ile karakterizedir ve genellikle kronik böbrek yetersizliğine yol açabilir.

Anjiomyolipom, böbrekte yer alan bir tür tümördür ve tedavisi genellikle tümörün büyüklüğüne ve semptomlara bağlıdır. Semptomatik olan veya hızlı büyüme gösteren kitleler cerrahi müdahale veya embolizasyon ile tedavi edilebilir. Bu durumda bir üroloğa başvurmak önemlidir.

Anjiomyolipom lezyonu, radyolojik görüntüleme yöntemleriyle tanı konabilen tek böbrek tümörüdür. Tomografi ve ultrasonografi gibi yöntemlerle tespit edilebilir ve tedavi süreci tümörün boyutuna, semptomlara ve hastanın özelliklerine göre belirlenir.

Böbrek kisti belirtileri arasında sık sık idrara çıkma, kanlı idrar, idrar yolu enfeksiyonu, idrar yaparken yanma hissi, karın ve sırt ağrısı gibi belirtiler bulunabilir. Bu belirtilerle karşılaşan kişilerin bir uzmana başvurması önemlidir.
 
Geri
Üst