AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

BJT ve MOSFET arasindaki fark nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

BJT ve MOSFET arasındaki fark nedir?​

BJT bir Bipolar Bağlantı Transistörü iken, MOSFET bir Metal Oksit Yarı İletken Alan Etkili Transistördür. 2. Bir BJT’nin bir verici, toplayıcı ve tabanı varken, bir MOSFET’in bir kapısı, kaynağı ve tahliyesi vardır. 3. Düşük akım uygulamaları için BJT’ler tercih edilirken, MOSFET’ler yüksek güçlü işlevler içindir.

BJT akım kontrollü mü?​

BJT akım kontrollü mü?
BJT, baz terminalin veya yayıcı terminalin o / p’sinin baz terminaldeki akımın bir fonksiyonu olduğu akım kontrollü bir cihazdır.

BJT ne anlama gelir?​

bjt açılımı bipolar junction transistör dür . türkçeye çevirmek istersek bipolar jonksiyon transistör (çift kutuplu jonksiyon transistör). transistör ailesinin en basit yapılı elemanıdır.

Alan etkili transistörler nelerdir?​

Alan etkili transistörler nelerdir?
Temelde, alan etkili transistörler iletken, yalıtkan ve yarı iletken oluşan bir sığa yapısına sahiptirler. İletken ile yarı iletken arasındaki gerilim değiştirilerek, yalıtkanın hemen altındaki yarı iletken bölgesindeki yük taşıyıcılarının işareti ve yoğunluğu değiştirilebilir.
MOSFET ve BJT nedir?​
MOSFET kelimesinin açılımı Metal Oxide Semi-conductor Field Effect Transistor’den gelmektedir ve anlamı da metal oksit yarı iletkenli alan etki transistörüdür, alan etkili transistörlerin (FET) geliştirilmiş türleridir. Analog ve dijital devrelerde anahtarlama ve güç dengeleme amacıyla kullanılabilirler.

BJT nasıl çalışır?​

BJT nasıl çalışır?
BJT’ler akım ile çalışırken FET’ler gerilimin oluşturduğu elektrik alanla çalışırlar. FET’ler günümüzde daha çok tümleşik sayısal devrelerde kullanılmaktadır. Transistörler üç bağlantıya sahiptirler. Bunlar bir BJT transitörde Base, Emitter ve Collector iken FET’lerde ise Gate, Drain ve Source dur.

Akım kontrollü transistör nedir?​

Transistör, küçük bir değerdeki gerilim veya akımla, büyük miktarda akımı veya gerilimi kontrol etmek için kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistörler, bu özellikleri sayesinde elektronik cihazlarda elektrik sinyallerinin gücünü yükseltmek veya değiştirmek için kullanılırlar.

Transistörden önce ne kullanılırdı?​

Transistörden önce ne kullanılırdı?
Bugün elektronik devrelerin yapı taşı sayılan transistörlerin kullanımından önce radyo, bilgisayar gibi elektronik aygıtlarda vakum tüpü kullanılıyordu. Elektrik sinyallerinin yükseltimi için kullanılan tüpler, çabuk bozuluyor ve ısınıyordu.

BJT ne kontrollü?​

BJT’ler akım kontrollü transistörlerdir. BJT transistörlerin yapısı ile ilgili detaylı bilgiye, önceki yazımızda yer vermiştik. ‘Field Effect Transistor’ yani FET transistörlerinin Türkçe karşılı ‘Alan Etkili Transistör’dür. Bir FET, üç terminalli tek kutuplu bir yarı iletken devre elemanıdır.

BJT ve FET nedir?​

BJT ve FET nedir?
►BJT’ler akımı akıma çevirirken, FET’ler gerilimi akıma çevirirler. ►FET’ler Gate-Source (Türkçe olarak Kapı-Kaynak) gerilimi eşik gerilimini aştığında anahtarlama yaparlar.
MOSFET kaça ayrılır?​
Mosfet kanal bölgelerinde kullanılan maddelere göre N tipi mosfet ve P tipi mosfet olmak üzere iki çeşittir. Çalışma şekline göre ise mosfetler; enhancement (çoğaltan – arttıran kanallı) mosfetler ve depletion (deplasyon – azaltan kanallı) mosfetler olarak iki çeşittir.

Transistör nedir çeşitleri nelerdir?​

Transistör nedir çeşitleri nelerdir?
İki tür transistör vardır. Bunlar PNP ve NPN tip transistör olarak isimlendirilir. İki n-tipi yarı iletken malzeme bloğuna ve bir p-tipi yarı iletken malzeme bloğuna sahip transistörler NPN olarak isimlendirilir.

IGBT nedir ne işe yarar?​

IGBT, gerilim kontrollü bir elemandır. Kapısından (Gate) geçirilen potansiyel fark ile iletime geçer. Tam kontrollü olduğundan dolayı bu gerilim ortadan kaldırıldığında otomatik olarak kesime gider ve hızlı bir eleman olmasını sağlar. Simgesi ise transistör simgesinin çift çizgili halidir.

BJT transistör nerelerde kullanılır?​

BJT transistör nerelerde kullanılır?
Transistörün kullanım alanları Transistör yapısal bakımdan, yükselteç olarak çalışma özelliğine sahip bir devre elemanıdır. Daha yaygın kullanım amacı ise devrede anahtarlama yapmaktır. Elektroniğin her alanında kullanılmaktadır. Dolayısı ile teknolojinin en değerli elektronik devre elemanlarından biridir.

Güç transistörleri nasıl çalışır?​

Transistörler bir gerilim yada akım kaynağı ile başka bir akım yada gerilim kaynağını kontrol etmeye yarayan elektronik devre elemanlarıdır. En çok kullanılan türleri BJT ve FET’lerdir. BJT’ler akım ile çalışırken FET’ler gerilimin oluşturduğu elektrik alanla çalışırlar.
 
BJT ve MOSFET transistörler arasındaki farklar oldukça önemli ve temelde yapılarından güç kullanım alanlarına kadar birçok farklılık içerebilir.
BJT, Bipolar Bağlantı Transistörü'nün (Bipolar Junction Transistor) kısaltmasıdır ve bir tür bipolar transistördür. MOSFET ise Metal Oksit Yarı İletken Alan Etkili Transistör'ün (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor) kısaltmasıdır ve alan etkili bir transistördür.
BJT'lerde verici, toplayıcı ve taban olmak üzere üç terminal bulunurken, MOSFET'lerde ise kapı, kaynak ve tahliye terminali bulunmaktadır.
BJT'ler genellikle düşük akım uygulamalarında tercih edilirken, MOSFET'ler genellikle yüksek güçlü uygulamalarda kullanılır.
BJT akım kontrollü bir cihazdır, çünkü baz terminalinden akan akım, toplayıcı ve emitter arasındaki akımı kontrol eder.
MOSFET'ler genellikle alan etkili transistörler olarak sınıflandırılır. Bu transistörler elektrik alanı etkisi kullanarak çalışırlar ve geniş bir uygulama alanına sahiptirler.
BJT, bipolar bir transistör olduğu için hem pozitif hem negatif yük taşır ve akım ile çalışırken, MOSFET transistörler elektrik alanı etkisi ile çalışırlar ve genellikle daha az güç tüketirler.
Her iki transistör türü de elektronik devrelerde önemli rol oynar ve farklı uygulamalara sahiptirler.
 
Geri
Üst