AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Biyolojik yaslanma hangisiyle baslar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Biyolojik yaşlanma hangisiyle başlar?​

Kromozomların uç kısmını oluşturan ve özgül DNA dizi tekrarından oluşan telomerler, kromozomal bütünlüğün ve sağlamlığında görevlidir. Her hücre bölünmesi yani DNA tekrarları sonucunda telomerler kısalır ve kritik bir kısalığa ulaştığında hücre bölünmesi durur ve yaşlanma ile ilgili mekanizmalar tetiklenir.

Yaşlanma ile ilgili biyolojik teoriler nelerdir?​

Esasen iki ana tip yaşlanma teorisi vardır. Bunlar programlı teoriler ve hasar teorileri. Programlı teoriler, yaşlılığın ne zaman başlayacağını belirleyen ve devamlı ilerleyen bir tür genetik saat olduğunu savunur. Hasar teorisi ise yaşlanmanın hücre ve genetik materyallerdeki hasardan kaynaklandığını savunur.
Yaşlanma süreci derinin fizyolojisini nasıl etkiler?
Kronolojik yaşlanmada epidermal yenilenme zamanı % 30-50 uzar, epidermis ince- lir, melanositler ve langerhans hücre sayısı azalır, dermiste fibroblast sayı ve işlevlerinde azalma olması nedeniyle kol- lajen ve elastin sentezi azalır ve deride gevşeme ve kırışma oluşur.

Yaşlılığa yüklenen anlamları açıklayan teoriler nelerdir?​

Yaşlılık alt kültürünün incelenmesinde yaşlının mikro düzeyde sosyal refahını belirleyecek olan bazı toplumsal kuramlar vardır. Yaşlılık Kuramları: Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı • Aktivite Kuramı • Rol Bırakma Kuramı • Sosyal-Çevresel Kuram • Süreklilik Kuramı • Değiş-Tokuş Kuramı başlıkları altında incelenebilir.

Yaşlılık çeşitleri nelerdir?​

Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 65 ve üzeri yaşlardaki grubu “genç yaşlı” (65-74 yaşlar), “orta yaşlı” (75-84 yaşlar) ve “ileri yaşlı” (85 ve üzeri yaşlar) olmak üzere üç alt gruba ayırdı.
Yaşlanmayla ortaya çıkan sosyal değişimler nelerdir?
Yalnızlık; yaşlıya olan ihtiyacın azalması, ilgi görememe, çocukların evlenip ayrılmaları, torunların büyümesi, yaşlı bireyin çevresindeki ölümlerle, sohbet ve muhabbet ettiği insanların azalmasıyla yaşlı birey yalnız kalır.

Patolojik yaşlanma ne demek?​

Patolojik Yaşlanma: Normal biyolojik yaşlanma süreci ile etkileşen olaylara ve hastalıklara bağlı yaşlanmadır. Psikolojik Yaşlanma: Bireylerin yaşlılık döneminde geçirdikleri davranış, uyum ve mental fonksiyonlarındaki değişimleri kapsar.

Yaşlanmanın deri üzerindeki etkileri nelerdir?​

Cildiniz kalınlaşarak kaba hale gelir, Cilt üzerinde ben ve leke gibi lezyonlar gelişir, Elastik dokunun (elastin ve kolajenin) yaşla birlikte kaybedilmesi, cildin gevşek bir hale gelmesine neden olur, Cilt yaşlandıkça daha şeffaf hale gelir.
Yaşlanma ile birlikte insan derisinde neler artış gösterir?
Yaşlanma ile beraber deride ince ve derin kırışık¬lıklar, kuruluk, deri elastikiyetinin azalması sonucu gevşeme/sarkma ve benign neoplaziler görülür. Fotoyaşlanma ile ise deride pigmente lekeler, solgunluk, telenjektazi, aktinik purpuralar ve bening- malign deri neoplazileri görülebilir (2).

Rol kaybetme teorisi nedir?​

“Rol bırakma kuramı”, yaşlılıkta görülen kayıplara odaklanmaktadır. Bu kuramın yaşlılıktaki kayıpları çok abarttığı söylenebilir. Yaşlıların bazı rollerini kaybetmelerine karşılık, bazı sorumluluklarından kurtulmalarının kendilerini daha bağımsız ve özgür hissetmelerini sağladığı görülmektedir.

Nöroendokrin teori nedir?​

Nöroendokrin Teori: Bu teoride, yafllanman›n nöronlar ve nöronlarla ilgili hormonlarda fonksiyonel azalmaya ba¤l› olarak geliflti¤i sa- vunulmaktad›r (3). Bu teorinin önemli bir komponenti hi- potalamo-hipofizer aks›n rolüdür.
 
Geri
Üst