AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Biyolojik ilac ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Biyolojik ilaç ne demek?​

Biyolojik ilaçlar1, biyolojik kaynakları veya bunlardan türetilmiş bir veya birden fazla etkin maddeyi içeren ilaçlardır. Bunlardan bazıları insan vücudunda zaten mevcut olup örnekler arasında proteinler, insülin, büyüme hormonu ve eritropoetinler yer almaktadır.

Biyolojik ilaçların yan etkileri nelerdir?​

Biyolojik ilaçların etkinliği iyi bilinmekle birlikte, bazılarının nadir fakat ciddi immün baskılayıcı aktivitelerle ilişkili yan etkileri olabileceği düşünülüyor. Artmış enfeksiyon riski, tüberkülozun nüks etmesi, kanser ve konjestif kalp yetmezliği bu yan etkiler arasında.
Biyolojik ilaçlar hangi hastalıklarda kullanılır?
Bugün için ülkemizde romatoid artrit, sedef romatizması (psöriatik artrit) ve ankilozan spondilit gibi birçok hastalıkta hastalık modifiye edici ilaçlara yanıt alamadığımız hastalarda ‘biyolojik ilaçları’ kullanıyoruz.

Biyolojik tedavi ne demek?​

Biyolojik tedavi immünoterapi olarak da bilinmektedir, kansere karşı vücut savunma mekanizmalarını harekete geçirir. İnterferon ve koloni stimülan faktör gibi biyolojik ajanlar vücut savunma mekanizmalarını onarırlar. Araştırıcılar monoklonal antikorlar ve aşılar gibi özel biyolojik tedaviler de geliştirmektedirler.

Biyolojik ilaçlar nelerdir?​

Biyolojik ilaçlar ilk basamak tedavisine yanıt vermeyen hastalarda, hastaların (eşlik eden hastalıklar, yaşı, kilosu, kullandığı ilaçlar, tetkik sonuçları, organ tutulumları gibi) durumları göz önüne alınarak bir sonraki aşamada kullanılan ilaçlardır.
Biyoteknolojik ilaçlar nelerdir?
Biyoteknolojik ilaç “etken maddesi niteliğinin ve kalitesinin belirlenmesi için imalat süreci ve kontrolü ile birlikte fizikokimyasal biyolojik testler kombinasyonu gerektiren ve biyolojik bir kaynaktan imal edilmiş ya da ekstre edilmiş ürün” olarak tanımlanır.

Biyolojik ilaçlar kanser yapar mı?​

İlaçların geliştirme sürecinde yapılan randomize kontrollü çalışmalar, bu çalışmaların açık etiketli uzatmaları ve metaanalizleri yan etkiler yönünden incelendiğinde TNF inhibitörlerinin kanser sıklığında artışa neden olmadığını göstermektedir.

Romatoloji hastalarında biyolojik ajan kullanım hedefleri nelerdir?​

Son yıllarda çok sayıda biyolojik ajan kullanıma girmiştir. Özellikle romatoid artrit, çocukluk çağı romatoid artriti, ankilozan spondilit, psöriatik artrit olmak üzere başlıca dört tip romatizma hastalığını baskılamaya yönelik kullanılmaktadır. Diğer hastalıklar için sağlık bakanlığından özel onayla kullanılmaktadır.
Romatizmada biyolojik tedavi nedir?
Dolayısıyla romatoloji pratiğinde kullanılan biyolojik ilaçlar diğer ilaçlara göre daha özgün bir şekilde hastalıktan sorumlu mekanizmalara karşı geliştirilmiş daha etkili ilaçlardır. Bu grubun en önemli üyeleri infliksimab, etanercept , adalimumab ya da golimumab gibi TNF inhibitörleridir.

Biyolojik ajan tedavisi ne kadar sürer?​

Biyolojik ajanların kullanımı sırasında Hastalar, ilk üç ay ayda bir, sonra üç ayda bir detaylı fiziki muayene ile kontrol edilmelidir. Tedaviye devam kararı, ortalama 12. haftada değerlendirilerek verilmeli, yanıt varsa devam edilmeli, ardından üç ayda bir izlenmelidir.

Ilk biyoteknolojik ürün nedir?​

İlk kez penisilinin 1928’de Alexander Fleming tarafından üretilmesi ile başlayan ilaç sektöründeki biyoteknolojik üretim 1980’lerin başlarında ilk defa rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen insan insülini ile diyabet tedavisinde kullanılmıştır.
TNF kanser yapar mı?
TNF kanser oluşumu üzerinde etkili olabilmektedir [6, 7]. TNF’nin kanser oluşum mekanizması üzerine olan etki mekanizması net olarak bilinmemekle birlikte DNA hasarı oluşturması veya DNA tamiri inhibisyonu tümör oluşumundan sorumlu tutulmaktadır.
 
Geri
Üst