AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Biyolojik aritma yontemleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Biyolojik arıtma yöntemleri nelerdir?​

Biyolojik Arıtma Yöntemleri
Atık su arıtımı hangi aşamalarla gerçekleşir?
Ana atık su arıtma prosesleri şunlardır; ızgara (ince veya kaba), ön çökeltim havuzu, kimyasal veya biyolojik arıtma üniteleri, son çökeltim havuzu ve dezenfeksiyon ünitesi.

Hangi durumda endüstriyel atıksuların biyolojik arıtımı öncesi ön arıtma ihtiyacı olmaz?​

Biyolojik sistemlere zehir (toksik)/engelleyici (inhibitör) etki gösteren ve biyolojik parçalanmaya karşı dirençli madde içeren organik kökenli endüstriyel atıksular geleneksel biyolojik arıtım ünitelerinde tatmin edici bir verimle arıtılamazlar. Bu durum organik maddenin molekül yapısından kaynaklanmaktadır.
Biyolojik arıtma tesisi ne demek?
Biyolojik arıtma sistemleri; evsel veya endüstriyel kullanım sonucu ortaya çıkan atık suyun içindeki kirleticileri arındırmak amacıyla fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma ünitelerini içeriyor. Kanalizasyon şebekesiyle toplanan atık sular kolektör yani boru hattıyla tesise taşınarak arıtma tesisine iletiliyor.
Atıksu içindeki kirleticilerin uzaklaştırılması amacı ile atıksu karakterine göre birincil, ikincil ve ileri arıtma yöntemleri kullanılır.
Ileri arıtma teknikleri nelerdir?
Klasik arıtma sistemleri çıkışında arıtılmış atıksuda kalan AKM, çözünmüş madde, organik maddeler vb. gibi kirleticilerin de arıtımı ilave arıtma sistemlerini gerektirmekte olup bu sistemlere ileri arıtma sistemleri denmektedir.

Kimyasal arıtma ne demek?​

Kimyasal arıtmanın amacı, suda çözünmüş halde bulunan kirleticilerin kimyasal reaksiyonlarla çözünürlüğü düşük bileşiklere dönüştürülmesi ya da kolloidal ve askıdaki maddelerin yumaklar oluşturarak çökeltilmesi suretiyle giderilmesidir.
Kum tutucu ne demek?
Kum tutucu, atıksudaki kum ve yağlardan ileri gelen problemlerin azaltılması için önemli bir proses bileşenidir. Kum gibi küçük partiküller, biyolojik olarak ayrıştırılamamakta ayrıca pompa vb. mekanik ekipmanlara zarar vermektedir.

Ileri biyolojik atıksu arıtma nedir?​

– İleri Arıtma: Fiziksel veya biyolojik arıtma yöntemleriyle yeterli düzeyde arıtılamayan ya da arıtımı mümkün olmayan kirletici maddelerin (azot, fosfor, ağır metaller, toksik organik maddeler vb.) giderilmesinde kullanılan arıtma işlemidir.
Atık arıtma tesisi nedir?
Atıksu Arıtma Tesisi: Atıksu içerisinde kirliliğe neden olan yabancı maddelerin değişik metodlarla (fiziksel, biyolojik, gelişmiş) atıksudan uzaklaştırıldığı birimlere denir.
Biyolojik arıtma atıksuyun içinde bulunan askıda veya çözünmüş organik maddelerin bakterilerce parçalanması ve çökebilen biyolojik floklarla sıvının içinde kalan veya gaz olarak atmosfere kaçan sabit inorganik bileşiklere dönüşmesidir.
Atık su arıtma yöntemleri nelerdir?
Evsel nitelikli atık suların arıtılması üç yöntemle yapılır. Bunlar fiziksel arıtma yöntemi, kimyasal arıtma yöntemi ve biyolojik arıtma yöntemidir.

Kimyasal arıtma yöntemleri nelerdir?​

Kimyasal arıtma işleminde, uygun pH değerinde atık suya kimyasal maddeler ilave edilmesi sonucu, çöktürülmek istenen maddeler çökeltilerek çamur halinde sudan ayrılır. Kimyasal arıtma yöntemleri; nötralizasyon, flokülasyon ve koagülasyondur.
Ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi nedir?

Üçüncül arıtma nedir?​

Üçüncül Arıtma: Birincil ve ikincil arıtmadan daha fazla giderim sağlayan ilâve arıtma kademesidir (ikincil arıtmada giderilemeyen askıda ve organik maddelerin daha ileri seviyede giderilmesi için mikroelek veya filtrasyon ünitesi ilave edilir).
 
Geri
Üst