Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Biyoesdeger hormon tedavisi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.568
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Biyoeşdeğer hormon tedavisi nasıl yapılır?​

Biyoeşdeğer hormonları muhakkak ciltten ya da vajinal yolla almak gerekir. Bu hormon preparatları krem, jel ya da vajinal ovül (fitil) şeklinde olabilir. Amerika, Fransa, Almanya başta olmak üzere yüz binlerce kadın on yıllardır bu tür ürünleri kullanıyor.

Hormon replasman tedavisi nasıl yapılır?​

Rahmi alınmamış kadınlarda tek başına verilen östrojen, uzun dönemde kanser riski taşıdığı için, progesteron hormonu ile bir arada verilir. Rahmin olmadığı durumlarda ise östrojen tek başına kullanılabilir. Bu tedavi Hormon Replasman Tedavisi (HRT) denir.
Menapozal ve kadin klimakterik dönemleri nedir?​
Menopoz belirtilerinin ortaya çıktığı dönem olan menopoz öncesi,menopoz belirtilerinin yerleştiği menopoz dönemi ve bunu izleyen menopoz sonrası dönemi sürecinin tamamına ” Klimakterium ” adı verilir.

Hormon replasman tedavisi kimlere verilmez?​

Hormon replasman tedavisi kimlere verilmez?
Kimler Menopozal Hormon Tedavisi Almamalıdır?
- Kalp hastalığı veya yüksek kolesterol gibi risk faktörleri öyküsü
- Aile veya kişisel meme kanseri öyküsü
- Yüksek kan kolesterol seviyeleri.
- Safra kesesi hastalığının aile öyküsü
- Karaciğer hastalığı
- İnme veya kan pıhtılaşma hastalığı öyküsü

Yerine Koyma Tedavisi ne demek?​

Yerine Koyma Tedavisi ne demek?
Menopozda, yetersiz olan hormonları yerine koyma anlamına gelen hormon replasman tedavisi (HRT) uygulanıyor. Bu amaçla östrojen veya östrojen ve progesteron içeren ilaçlar kullanılıyor. Menopozla ortaya çıkan sorunların çoğu, HRT ile sona eriyor. Uzun süre tek başına östrojen alınması, rahimde kanser riskini artırıyor.

Hormon replasman tedavisi ne için kullanılır?​

HRT, kemik kaybını ve dolayısıyla tedavi kesildikten sonra da devam eden kırık riskini önler. Tek başına östrojen tedavisinde kalp hastalığı riski azalırken, östrojen ve progesteron birlikte kullanıldığında kolon ve rahim kanseri riskini azaltır.

Kadın klimakterik dönem nedir?​

Klimakterik dönem premenopozal, menopozal ve postmenopozal dönemleri kapsamaktadır ve kadının üreme çağıdan üreme yeteneğinin sonlandığı çağa geçtiği bir yaşam dönemidir. Gece terlemesi, sıcak basmaları ve uyku sorunları, psikolojik sorunlar (anksiyete, depresyon, huzursuzluk, cinsel ilgide azalma vb.)
Bir kadın menopoza girdiğini nasıl anlar?​
Seyrek adet gören, sıcak basmaları ve psikolojik rahatsızlıkları olan bir kadından adetin üçüncü günü alınan kanda FSH ve LH hormonları artmışsa menopoz tanısı konabilir. Düzensiz adet gören bir kadında FSH düzeyi 40 pg/ml üzerinde ise menopoz tanısı kesinlikle konur.

Hormon replasman tedavisi kilo aldırır mı?​

Hormon replasman tedavisi kilo aldırır mı?
Hormon takviye tedavisi sonucunda yan etki olarak tedavinin kilo aldırdığını düşünen kadınlara da rastlanmış ancak araştırmalar bunun doğru olmadığını ortaya koymuştur. Menopoz sırasında kilo alınması olası bir durumdur.

Bitkisel östrojen nedir?​

Bitkisel östrojen nedir?
Bu gıdaların tüketimine ağırlık vererek de, östrojen hormonu seviyesi yükseltilebilmektedir. Bu gıdalar: Kuş üzümü, kuru üzüm, kuru kayısı, hurma, erik, şeftali, portakal, çilek, elma, tam tahıllı besinler, kırmızı yonca otu, yulaf, havuç, bezelye, patates, brokoli, ıspanak, sarımsak, tofu ve tüm soya besinleridir.
 
Biyoeşdeğer hormon tedavisi, vücuttaki hormon eksikliğini veya dengesizliğini düzeltmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi genellikle menopoz dönemindeki kadınların yaşadığı belirtileri hafifletmek amacıyla uygulanır. Biyoeşdeğer hormonlar ciltten veya vajinal yoldan alınabilir ve krem, jel veya vajinal ovül (fitil) şeklinde olabilir.

Hormon replasman tedavisi (HRT) özellikle rahmi alınmamış kadınlarda östrojen ve progesteron hormonlarının bir arada verilmesi gerektiği durumlarda uygulanır. Hormon replasman tedavisi, kemik kaybını önlerken, kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ancak hormon replasman tedavisi bazı durumlarda önerilmeyebilir. Örneğin, kalp hastalığı, yüksek kolesterol, meme kanseri öyküsü, yüksek kan kolesterol seviyeleri gibi durumlarda hormon tedavisi uygulanmaması önerilmektedir.

Klimakterium ise menopoz belirtilerinin ortaya çıktığı dönem olan menopoz öncesi, menopoz dönemi ve menopoz sonrası dönemi kapsayan sürecin tamamına verilen isimdir. Kadınların yaşadığı gece terlemesi, sıcak basmaları, uyku sorunları, psikolojik sorunlar gibi belirtileri bu dönemin bir parçası olabilir.

Hormon replasman tedavisi genellikle menopozdaki hormon eksikliğini gidermek, kemik sağlığını korumak ve olası bazı kanser risklerini azaltmak amacıyla kullanılır. Bu tedavinin kilo aldırıcı etkisinin olduğu düşünülse de yapılan araştırmalar bunun doğru olmadığını göstermektedir. Menopoz döneminde kilo alınması genel bir durum olabilir.

Bitkisel östrojen ise doğal gıdalardan alınan östrojen benzeri maddelerdir. Kuş üzümü, kuru üzüm, kuru kayısı, hurma, erik, şeftali, portakal, çilek, elma, tam tahıllı besinler, kırmızı yonca otu, yulaf, havuç gibi gıdalar östrojen seviyelerini artırabilir. Ancak bu bitkisel östrojenleri kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst