SoruCevap
Yeni Üye
- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 350.999
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 17
- Puan
- 308
- Yaş
- 36
- Konu Yazar
- #1
Ordu Ziraat Fakultesi Gıda Muhendisliği Bolumu oğretim gorevlisi Dr Atilla Yılmaz, gunde yaklaşık 100 gram fındığın doğrudan veya farklı besin maddeleriyle birlikte tuketilmesinin cok faydalı olduğunu soyledi
Yılmaz, fındığın, bileşiminde bulunan yağ, karbonhidrat ve proteinden dolayı yuksek kalorili bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, “aklaşık 100 gram fındıktaki proteinden sağlanan enerji, toplam enerjinin yuzde 117′sine eşittir dedi
Fındığın kolesterol seviyesini azalttığını ifade eden Yılmaz, şoyle konuştu:
Fındığın icerdiği linoleik asit, kandaki pulcukların cokelmesine ve damar ici daralmasına engel olmaktadır Fındık yağı, kalp ve damar hastalıklarının onlenmesinde, coklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı bakımından diğer yağ ceşitlerine nazaran en uygun orana sahiptir
Fındığın protein miktarı yumurta ve tahıllardan yuksek, et ve baklagillere hemen hemen eşittir 100 gram ic fındıkla protein ihtiyacının yuzde 22′si karşılanabilmektedir Fındıkta en fazla bulunan arginin amino asidi, koroner kalp yetmezliği riskini onlemede kan damarlarının gevşemesinde rol alan bileşiklerin sentezine yardımcı olmaktadır
Fındıkta tuz oranının da az olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları soyledi:
“Ozellikle tuz bakımından duşuk beslenme programlarında ve yuksek tansiyonu olan hastalarda fındık tuketiminin fazla sorun olmayacağı da gorulmektedir Fındıkta sodyumun duşuk, magnezyum, kalsiyum ve potasyumun yuksek olması, vucutta kan basıncının duzenlenmesinde rol oynamaktadır Fındık, ozellikle kemik ve diş gelişmesi icin gerekli kalsiyumu sut urunleri, pekmez, asma yaprağı ve meyveler icerisinde de bademden sonra en fazla iceren meyvedir
Fındığın kansızlık, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarının onlenmesinde de etkili olduğunu belirten Yılmaz, dengeli ve sağlıklı beslenme icin gunde yaklaşık 100 gram fındığın doğrudan veya farklı besin maddeleriyle birlikte tuketilmesinin cok faydalı olduğunu vurguladı
Yılmaz, fındığın, bileşiminde bulunan yağ, karbonhidrat ve proteinden dolayı yuksek kalorili bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, “aklaşık 100 gram fındıktaki proteinden sağlanan enerji, toplam enerjinin yuzde 117′sine eşittir dedi
Fındığın kolesterol seviyesini azalttığını ifade eden Yılmaz, şoyle konuştu:
Fındığın icerdiği linoleik asit, kandaki pulcukların cokelmesine ve damar ici daralmasına engel olmaktadır Fındık yağı, kalp ve damar hastalıklarının onlenmesinde, coklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı bakımından diğer yağ ceşitlerine nazaran en uygun orana sahiptir
Fındığın protein miktarı yumurta ve tahıllardan yuksek, et ve baklagillere hemen hemen eşittir 100 gram ic fındıkla protein ihtiyacının yuzde 22′si karşılanabilmektedir Fındıkta en fazla bulunan arginin amino asidi, koroner kalp yetmezliği riskini onlemede kan damarlarının gevşemesinde rol alan bileşiklerin sentezine yardımcı olmaktadır
Fındıkta tuz oranının da az olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları soyledi:
“Ozellikle tuz bakımından duşuk beslenme programlarında ve yuksek tansiyonu olan hastalarda fındık tuketiminin fazla sorun olmayacağı da gorulmektedir Fındıkta sodyumun duşuk, magnezyum, kalsiyum ve potasyumun yuksek olması, vucutta kan basıncının duzenlenmesinde rol oynamaktadır Fındık, ozellikle kemik ve diş gelişmesi icin gerekli kalsiyumu sut urunleri, pekmez, asma yaprağı ve meyveler icerisinde de bademden sonra en fazla iceren meyvedir
Fındığın kansızlık, sindirim ve solunum sistemi hastalıklarının onlenmesinde de etkili olduğunu belirten Yılmaz, dengeli ve sağlıklı beslenme icin gunde yaklaşık 100 gram fındığın doğrudan veya farklı besin maddeleriyle birlikte tuketilmesinin cok faydalı olduğunu vurguladı