Bitmez tukenmez ikileme mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
250.883
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bitmez tükenmez ikileme mi?​

Eğri büğrü, çoluk çocuk, er geç, senli benli, ezildi büzüldü, delidolu, Vah vah, oh oh, fısıl fısıl, şırıl şırıl, zıp zıp, yavaş yavaş, sabah sabah, Baka baka, gide gele, olmaz olmaz, bitmez tükenmez, demet demet, öbek öbek…

Az çok ikileme mi?​

Örnekler: İyi kötü, aşağı yukarı, ileri geri, az çok, irili ufaklı, er geç, bata çıka, düşe kalka, aşağı yukarı, gide gele, alt üst, altı üstü, acı tatlı, büyük küçük, dost düşman, enine boyuna vb.

Ikileme örnekleri nelerdir?​

Ikileme örnekleri nelerdir?
1) Aynı kelimenin tekrarlanmasıyla yapılır: ağır ağır, güzel güzel, tatlı tatlı, konuşa konuşa, atlaya atlaya, koşa koşa, deste deste, soğuk soğuk… 6) Eş anlamlı kelimelerin tekrarlanmasıyla yapılır: bitmek tükenmek, sağ salim, doğru dürüst, ses seda, güçlü kuvvetli…

Güle oynaya ikileme mi?​

Mışıl mışıl, yavaş yavaş, koşa koşa, ılık ılık, koca koca… Doğru dürüst, eğri büğrü, kılık kıyafet, dayalı döşeli, güle oynaya… Bata çıka, irili ufaklı, ölüm kalım, dosta düşmana…

Yana yakıla ikileme mi?​

bata çıka, çoluk çocuk, düşe kalka, eciş bücüş, eğri büğrü, enine boyuna, eski püskü, ev bark, konu komşu, pılı pırtı, salkım saçak, sere serpe, soy sop, süklüm püklüm, yana yakıla, yarım yamalak vb. m ile yapılmış ikilemeler de ayrı yazılır: at mat, çocuk mocuk, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap vb.

Görür görmez bir ikileme mi?​

Görür görmez bir ikileme mi?
D seçeneğinde ise “görür görmez” ikilemesinde olumlu olumsuz bir oluşumla birlikte bu ikilemede “çabukluk” söz konusudur ve bu ikileme de zarf görevinde kullanılmıştır. Dolayısıyla doğru seçenek D’dir.
Yanı sıra ikileme mi?​
En sık yapılan kelime hatalarından birisi yanı sıra kelimesidir. Cümlede geçtiği gibi ayrı olarak yazılır. ı ve s harfleri arasına bir karakter boşluk konulmalıdır. Yanı sıra kelime grubu, bir ikileme olduğu için toplum tarafından bir çırpıda söylenir.
Arasira ikileme mi?​
Bu kelimenin ara sıra mı, arasıra mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ara sıra şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.

Alt üst ikileme mi?​

Alt üst ikileme mi?
İkileme hal eki aldığı için ayrı yazılmalıdır. – hayatım altüst oldu. Buradaki ikileme altüst kelimesidir. Burada birleşik yazılmasının sebebi alt üst kelimesinin zamanla kalıplaşmış bir kelime olmasıdır.

Güzel mi güzel ikileme mi?​

İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.

Süklüm püklüm ikileme mi?​

Git gel ikileme mi?​

Git gel ikileme mi?
Aynı sözcüğün yinelenmesiyle kurulan ikilemeler “Salına salına(gel), söylene söylene (git), ucun ucun, çabuk çabuk, yavaş yavaş, tıkır tıkır, tık tık, tıp tıp, mırıl mırıl, şakır şakır, dağ dağ, sen sen, karlı karlı, buzlu buzlu, soğuk soğuk, kas kas… vb.”
 
Ikileme, dil bilgisi kuralları içerisinde aynı ya da anlam bakımından yakın kelimelerin tekrarlanmasıyla oluşturulan bir söz sanatıdır. Türk dilinde oldukça sık kullanılan bir yapıdır ve cümlenin anlamını güçlendirir. Bu yapı genellikle zarf, sıfat ya da isimlerle oluşturulur.

Örneklerde de görebileceğiniz gibi, ikilemeler genellikle aynı kelimenin tekrarıyla ya da anlamca birbirine yakın kelimelerin yan yana gelmesiyle oluşturulur. Örneğin: "güzel güzel, ağır ağır, yavaş yavaş, koşa koşa, irili ufaklı" gibi.

Bu yapı, Türkçedeki zengin ve renkli anlatımın bir parçasıdır ve dilimize ayrı bir güzellik katar. İkilemeler, konuşma ve yazı dilinde sıkça karşımıza çıkar ve cümlenin akıcılığını arttırır.

Eğer ikileme yapıları ile ilgili daha fazla örnek ya da detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa, lütfen belirtin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
 
Geri
Üst