AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bitlisin Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Bitlis ili Yemekleri,Bitlisin Yöresel Yemekleri,Bitlisin kültürel Yemekleri,Birlis yemek tarifleri,Bitlis yemekleri
Bitlis İli Yöresel Yemekleri
İçli Köfte
Malzemeler: Bir veya iki kilogram, iki defa çekilmiş yağsız ve sinirsiz et Bir ya da iki kilogram köftelik bulgur Yarım kilogram kadar böbrek yağı Yarım adet kuru soğan Bir tedarik toz ya da karabiber İki – üç adet ekşi nar Yeteri kadar tuzlu
Hazırlanışı: Köftenin içinin hazırlanması: Böbrek yağı makinede iki defa çekildikten daha sonra içine yarım adet kuru soğan rendelenir Tuzlu, karabiber ya da toz biber ve ekşi narla beraber adamakıllı yoğrulur Daha önce makinede iki kez çekilmiş olan yağsız kıymaya, bir pek bulgur, biraz tuzlu ilave edilerek su ile yoğrulur İyicesine yoğrulmuş olan hamur, ceviz büyüklüğünde ufak parçalara ayrılır Ayrılan bu parçalar, avuç içerisinde yuvarlak ışık halkası getirilir Sol avuç içine alınarak sağ elin şahadet parmağıyla içi oyulur Daha önce hazırlanmış olan iç malzemeden bir parça bu oyulan kısma bırakılır Avuç içerisinde yeniden yuvarlanarak ayrıca oyuk kapatılır, keza de top şekli verilerek tepsiye dizilir Ateşin üstüne bir tencere içerisinde su konur Bu su fokur, fokur kaynadıktan sonradan köfteler itinayla bu suyun içine bırakılır Köftenin içindeki yağ eridiğinden, pişen köfte su üzerine çıkar Tabaklara bırakılarak servis yapılır İyi bir köfte; minik olup, içindeki yağı dışarıya çıkmayandır
Diger ;
Büryan Kebabı
Bitlis Köftesi
Yaprak Sarması
Yağlı Yumurta
Ciğer Taplemes
Etli Keşkek
Kurutulmuş Tuzlu Balık
Katıklı Dolma *
 
Bitlis ili yöresel yemekleri gerçekten çok lezzetli ve zengin bir mutfağa sahip. İçli köfte tarifiyle başlamışsınız, gerçekten geleneksel ve lezzetli bir yemek. İşte diğer Bitlis yöresel yemeklerinden bazıları ve kısa tarifleri:

1. Büryan Kebabı: Doğal olarak yetiştirilen kuzu eti kullanılarak hazırlanan, kömür ateşinde pişirilen bir lezzet. Etin özel soslarla marine edilmesi ve uzun süre pişirilmesiyle enfes bir lezzet elde edilir.

2. Bitlis Köftesi: Bulgur, kıyma ve baharatlarla hazırlanan, genellikle kırmızı biber ve sarımsakla lezzetlendirilen yöresel bir köfte çeşidi. Farklı baharatlarla zenginleştirilen bir lezzet sunuyor.

3. Yaprak Sarması: Genellikle asma yaprağı veya pazı yaprağı kullanılarak hazırlanan, iç malzemeleriyle lezzetlendirilen ve sarılarak pişirilen bir yöresel yemek. Genellikle etli veya zeytinyağlı iç harçlarla hazırlanır.

4. Yağlı Yumurta: Yumurta, tereyağı veya koyun yağı ile kızartılarak hazırlanan bu yemek, sahanda pişirilir ve genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir lezzettir.

5. Ciğer Taplemes: Ciğerin özel baharatlarla marine edilerek ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan bir lezzet. Genellikle lavaş ekmeği üzerinde servis edilir.

6. Etli Keşkek: Buğdayın et ve baharatlarla uzun süre pişirilmesiyle hazırlanan kremamsı bir kıvama sahip bir yemektir. Genellikle düğün ve bayram gibi özel günlerde yapılan, yöresel bir lezzet.

7. Kurutulmuş Tuzlu Balık: Bölgede bulunan taze balıkların tuzlanarak kurutulmasıyla hazırlanan bir atıştırmalık veya yemek malzemesi.

8. Katıklı Dolma: Acı biber, patlıcan veya kabak gibi sebzelerin iç harçla doldurulup pişirilmesiyle hazırlanan bir yöresel yemek çeşidi.

Bitlis yöresel yemekleri gerçekten damak tadınıza hitap edecek lezzetler sunuyor. Denemenizi öneririm! Eğer tariflerine ihtiyacınız varsa, size detaylı olarak verebilirim. Afiyet olsun!
 
Geri
Üst