- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bitkisel yağ hammaddesi nedir?
BİTKİSEL YAĞ ÜRETİM PROSESİ Bitkisel yağ üretiminde kullanılan tohumlar, ayçiçeği tohumu, soya fasulyesi, fındık, keten tohumu, hardal tohumu, pamuk tohumu, yer fıstığı vb. tohumlardır. Zeytinyağı üretimi ise meyve hamurundan bitkisel yağ üretimi olarak kabul edilmektedir.Yağ dumanlama noktası nedir?
Dumanlanma noktası; yağların ısı ile birlikte tamamen yandığı ve zarar gördüğü sıcaklığı tanımlamakta. Her yağ farklı bir dumanlanma noktasına sahip, bu nedenle de mutfakta her alanda her yağı kullanmak doğru olmayabilir.Bitkisel katı yağlar nelerdir?
Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Bitkisel yağ nasıl elde edilir?
Uçucu yağlar genellikle bitki dokularından distilasyon (damıtma) yoluyla elde edilirler ancak Narenciye yağları, Citrus (Narenciye) türlerinin meyve kabuklarından sıkma yoluyla üretilirler. Ekstraksiyon yöntemleri arasında geleneksel işlem olarak yer almaktadır.
Ayçiçek yağı bitkisel midir?
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.Frite tekniğinde kullanılan yağın kalitesi ve dumanlama derecesi neden önemlidir?
Bir yağın duman noktasına ulaştığında oluşan duman, yağın bozulduğunun bir göstergesidir. Genel olarak, genel bir kural olarak, duman noktası bir yağ ne kadar rafine olursa ve serbest yağ asidi içeriği azaldıkça artma eğilimindedir. Yağ ısıtıldıkça, duman noktasını düşüren daha fazla serbest yağ asidi üretilir.Nötral yağlar kaça ayrılır?
Nötral yağlar bir gliserol molekülü ile birlikte üç molekül yağ asidinin ester bağları ile bağlanması sonucunda ortaya çıkar. Yağ asitleri ile gliserol arasında ise üç ester bağı bulunur. Doymuş yağlar, doymamış yağlar ve mumlar bu grubun içerisine girer.
Bitkisel kaynaklı yağlar nelerdir?
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).