Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bitkisel hormonlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bitkisel hormonlar nelerdir?​

Bitkisel Hormonlar Nelerdir? Bitkisel hormonlar; oksin, giberelin, sitokinin, etilen ve absisik asit olarak 5 grupta incelenmektedir. Bunlar da, bitkilerde gerçekleştirdikleri etkiye göre 2 gruba ayrılmaktadır. Oksin, sitokinin ve giberelin hormonları gelişimi uyaran hormonlardır.

Bitkilerde stres hormonları nelerdir?​

Stres hormonu olarak da bilinen ABA’nın bitkide strese karşı oluşturulan yanıtta düzenleyici olarak aktif rol oynadığı ve başta kuraklık ve tuz stresi olmak üzere abiyotik stres koşulları altında bitkide meydana gelen moleküler değişimlere bağlı olarak arttığı fizyolojik çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Bitkisel hormonlar ve görevleri nelerdir?
Bitkisel hormonlar; oksin, giberalin, sitokinin, absisik asit ve etilen olmak üzere başlıca beş grupta incelenir. Hücre bölünmesi, hücre büyümesi, hücre ve doku farklılaşması gibi olayları düzenleyen en önemli hormondur. Oksin hormonu, özellikle bitkinin uç kısımlarından salgılanır ve boyca büyümeyi sağlar.

Sitokin ne işe yarar?​

Sitokinler, hücrelerdeki reseptörlere bağlanarak hücre çoğalmasını uyarırlar. Sitokin ailesi başlıca suda çözünebilir küçük proteinlerin ve glikoproteinlerin (şeker zinciri eklenmiş proteinler) 8 ila 30 kDa’lık birimlerini içerirler.

Bitki stres faktörleri nelerdir?​

Biyotik faktörler; mikroorganizmaların (fungus, bakteri ve virüs) enfeksiyonu ve zararlı hayvanların saldırıları sonucu oluşan stres faktörleridir. Abiyotik faktörler ise su, sıcaklık, radyasyon, kimyasallar, manyetik ve elektriksel alanlar gibi çevre faktörleridir (2).
GA3 hormonu nedir?
Özet: Giberellik asit (GA3), bitkilerde büyüme ve gelişmeyi sağlayan önemli bir hormondur. 1950’li yıllarda keşfedilmesi ile birlikte araştırmacıların ilgi odağı olmaya başlamıştır. Günümüzde ise çevresel streslere olan cevapların iyileştirilmesinde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.

Bitkisel hormonlar nasıl üretilir?​

✔ Bitki hormonları kök ve gövde uçlarındaki meristematik dokularda, tohumda, meyvede ve genç yapraklarda üretilir. Çeşitli şekillerde diğer dokulara taşınırlar. ✔ Bitkisel hormonların bazıları bitki büyümesini artırıcı etki gösterirken bazıları azaltıcı etki gösterir.

Bitki büyüme regülatörleri nelerdir?​

Bitki büyüme düzenleyicileri farklı gruplar altında toplanmıştır. Oksin, giberellinler ve sitokininler büyüme teşvik ediciler, absisik asit (dorminler) engelleyici, etilen ise olgunlaştırıcı olarak gruplandırılmıştır.
 
Geri
Üst