Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bitkileri inceleyen bilim dalina ne ad verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bitkileri inceleyen bilim dalına ne ad verilir?​

Botanik veya bitki bilim(ler)i, bitki biyolojisi, fitoloji; bitki yaşamı ile ilgili bir bilim dalı ve biyolojinin bir koludur. Bir botanikçi, bitki bilimcisi veya fitolog, bu alanda uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. “Botanik” terimi; otlak, ot veya yem anlamına gelen Grekçe: βοτάνη (botanē) kelimesinden türetilmiştir.

Protoplast kültürü nedir?​

Protoplast kültürü nedir?
Protoplast kültürü, somatik melezlemelere olanak sağladığı için bitki ıslahında önemli bir tekniktir. Bu teknik, genetik ve biyolojik sınırlamalar nedeniyle klasik yöntemler ile gen akışının sağlanamadığı kombinasyonlarda melezlemeye olanak sağlamaktadır.

Doku kültürü Teknikleri Nelerdir?​

Doku kültürü Teknikleri Nelerdir?
Doku kültürü yöntemi; bitkilerin, aseptik laboratuvar ortamında çelikle (vejetatif) çoğaltım yöntemi olarak ifade edilebilir. Vejetatif dokuların sahip olduğu totipotensi özelliği sayesinde bitkiler dal, gövde ya da kök gibi parçalarından tekrar tekrar çoğaltılabilmektedir.

10 sınıf biyoloji doku kültürü nedir?​

Doku kültürü, dokuların ve hücrelerin canlının dışında (ex vivo) sıvı, yarı-katı veya katı besiyeri kullanılarak yetiştirilmesidir. Doku kültürü hücre kültürüyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılabildiği gibi, canlıdan alınan doku parçasının in vitro olarak yetiştirilmesi anlamına da gelmektedir.

Protoplast hücre nedir?​

Protoplast hücre nedir?
Protoplast, hücrenin içindeki canlı kısıma verilen ad. Protoplasma adı ilk kez Purkinje tarafından 1840 yılında ve daha sonra Von Mohl tarafında 1846 yılında önerildi. Protoplasma bugün bildiğimiz en kompleks nesnedir.

Kambiyum dokusu nerede bulunur?​

Kambiyum dokusu nerede bulunur?
Kambiyum. 1-Birçok trakofil bitkilerin gövde ve kökünde meristem hücrelerden oluşan ve bölünerek sekonder ksilem ve sekonder floem tabakasını yapan tabakadır. 2-Bitkilerin iletim demetlerinde, bir ya da birkaç sıra meristematik hücre tabakasından oluşan, ikincil kalınlaşmayı ve enine büyümeyi sağlayan dokudur.

Vasküler kambiyum nerede bulunur?​

Demet kambiyumu veya vasküler kambiyum, iletim demetleri arasında yer alan yanal meristemdir. Yapısındaki meristematik hücreler farklılaşarak ikincil iletim demetlerini meydana getirir.
 
Botanik veya bitki bilim(ler)i, bitki biyolojisi, fitoloji; bitki yaşamı ile ilgili bir bilim dalı ve biyolojinin bir koludur. Bir botanikçi, bitki bilimcisi veya fitolog, bu alanda uzmanlaşmış bir bilim insanıdır. "Botanik" terimi; otlak, ot veya yem anlamına gelen Grekçe: βοτάνη (botanē) kelimesinden türetilmiştir.

Protoplast hücre, hücrenin içindeki canlı kısıma verilen ad. Protoplasma adı ilk kez Purkinje tarafından 1840 yılında ve daha sonra Von Mohl tarafından 1846 yılında önerildi. Protoplasma, bugün bildiğimiz en kompleks nesnedir.

Protoplast kültürü, somatik melezlemelere olanak sağladığı için bitki ıslahında önemli bir tekniktir. Bu teknik, genetik ve biyolojik sınırlamalar nedeniyle klasik yöntemler ile gen akışının sağlanamadığı kombinasyonlarda melezlemeye olanak sağlamaktadır.

Doku kültürü, dokuların ve hücrelerin canlının dışında (ex vivo) sıvı, yarı-katı veya katı besiyeri kullanılarak yetiştirilmesidir. Doku kültürü hücre kültürüyle aynı anlama gelecek şekilde kullanılabildiği gibi, canlıdan alınan doku parçasının in vitro olarak yetiştirilmesi anlamına da gelmektedir. Bu yöntem bitkilerin, aseptik laboratuvar ortamında çelikle (vejetatif) çoğaltım yöntemi olarak ifade edilebilir. Vejetatif dokuların sahip olduğu totipotensi özelliği sayesinde bitkiler dal, gövde ya da kök gibi parçalarından tekrar tekrar çoğaltılabilmektedir.

Kambiyum, birçok trakofil bitkilerin gövde ve kökünde meristem hücrelerden oluşan ve bölünerek sekonder ksilem ve sekonder floem tabakasını yapan tabakadır. Bitkilerin iletim demetlerinde, bir ya da birkaç sıra meristematik hücre tabakasından oluşan, ikincil kalınlaşmayı ve enine büyümeyi sağlayan dokudur. Vasküler kambiyum ise iletim demetleri arasında yer alan yanal meristemdir. Yapısındaki meristematik hücreler farklılaşarak ikincil iletim demetlerini meydana getirir.
 
Geri
Üst