Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bitkilerden elde edilen ilaclar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.364
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bitkilerden elde edilen ilaçlar nelerdir?​

Ülkemizde kültüre alınanlar;
- Haşhaş, kimyon, safran çok eskiden beri kültürü yapılan bitkilerdir.
- Anason, rezene, kişniş, nane, fesleğen, çörekotu, çemen, kırmızı biber, yağ gülü, çay, kudret narı ve şerbetçi otu,
- Biberiye, ekinezya, kebere, kekik, lavanta, papatya,

Bitkilerden elde ettiğimiz 4 besin nedir?​

Lahana, pırasa, buğday, enginar, havuç, biber, patlıcan ile yapılan yemekler bitkisel besinler grubuna girer. Aynı zamanda armut, elma, şeftali, karpuz, muz gibi meyve çeşitleri de bitkisel besinler arasında yer alır. Bitkilerden elde edilerek yapılan tüm yiyecekler bitkisel besin grubuna girer.

Bitkilerden ilaç elde edilmesi yöntemi nedir?​

Bitkilerden ilaç elde edilmesi yöntemi nedir?
Bilindiği üzere ülkemizde gittikçe artan bir şekilde çeşitli bitkilerinçiçeklerinden, yapraklarından, kabuklarından veya diğer kısımlarından değişikyöntemlerle elde edilen genelde sıvışeklinde formlar, kanserden diyabete kadar, neredeyse her türlü hastalığıntedavisinde kullanılmaktadır.

Fitoterapi Bölümü Nedir?​

Fitoterapi Bölümü Nedir?
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin içerisinde yer aldığı bilim dalı, tabiattan elde edilen bitkileri tıp ve kozmetik alanında kullanılan ürünlere dönüştürülmesi konusunda incelemeler ve araştırmalar yapar.

4 sınıf besinler kaça ayrılır?​

Besin öğelerinden ayrı tutulamayan besinler karbonhidrat, yağlar, proteinler, su, mineraller ve vitaminler olarak ayrılır.

Besin grupları nelerdir 4 sınıf?​

Besin içerikleri karbonhidratlar, proteinler, vitaminler, yağlar, mineraller ve su olmak üzere beş gruba ayrılır.

İlaç etken maddesi nasıl elde edilir?​

İlaç etken maddesi nasıl elde edilir?
Bitkisel ilaçlar Bitkisel etkin maddeler genellikle bitkilerin belirli bir kısmında (Yaprak, rizom, kök, tohum veya kabuk gibi) bulunurlar; buralardan ekstraksiyon (özütleme) suretiyle saf madde halinde elde edilirler.

Fitoterapi Uzmanı doktor mu?​

Fitoterapi Uzmanı doktor mu?
Fitoterapi Uzmanı Fitoterapi düşünüldüğünün aksine uzmanlık gerektiren bir alandır. Bu sebeple de her doktor fitoterapi uzmanı olamaz. Fitoterapist olabilmek için ilgili alanda eğitim almış olmak gerekir. Eczacılık bitirenler yüksek lisansını bu alanda yaparak uzman olabilirler.
Fitoterapi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?​
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü hangi üniversitelerde var : Üsküdar, Sağlık Bilimleri, Necmettin Erbakan, Muğla Sıtkı Koçman, Kocaeli, Balıkesir, Ordu, Alanya Alaaddin Keykubat ve Ege Üniversitesi ilk sıralardaki üniversitelerdir.
Fitoterapi mezunu ne iş yapar?​
Programımızdan mezun olanlar Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı tarım il ve ilçe müdürlüklerinde tekniker olarak, ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi vb. gibi işletmelerde çalışma imkânı bulmaktadır.

Besin kaça ayrılır?​

Besin kaça ayrılır?
Besinler yapı ve görevlerine göre iki ana gruba ayrılır. Bu iki ana grupta kendi içerisinde besin türlerini içerisinde barındırır.
 
Bitkilerden elde edilen ilaçlar genellikle bitkilerin çiçeklerinden, yapraklarından, kabuklarından veya diğer kısımlarından değişik yöntemlerle elde edilen genelde sıvı şeklinde formları kapsar. Bu ilaçlar genellikle çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise birçok bitki türü ilaç olarak kullanılmaktadır. Örneğin haşhaş, kimyon, safran gibi bitkiler çok eskiden beri kültüre alınmıştır. Ayrıca anason, rezene, kişniş, nane, fesleğen, çörekotu, çemen, kırmızı biber, yağ gülü, çay, kudret narı, şerbetçi otu gibi bitkiler de yaygın olarak kullanılan bitkiler arasındadır. Biberiye, ekinezya, kebere, kekik, lavanta, papatya gibi bitkiler de ilaç elde etmek için kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır.

Bitkilerin yanı sıra, bitkisel besinler de insanlar için önemli besin kaynaklarıdır. Lahana, pırasa, buğday, enginar, havuç, biber, patlıcan gibi sebzeler ile armut, elma, şeftali, karpuz, muz gibi meyveler bitkisel besinler arasında yer almaktadır. Bu besinler tüketilerek vücuda gerekli olan vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri alınmış olur.

Bitkilerden elde edilen ilaçların ve bitkisel besinlerin kullanımıyla ilgili bilimsel çalışmaları yapan bölümlerden biri de Fitoterapi Bölümüdür. Bu bölüm, tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımı konusunda çalışmalar yapan bir alan olarak tanımlanabilir. Fitoterapi, tabiattan elde edilen bitkilerin tıp ve kozmetik alanında kullanılan ürünlere dönüştürülmesi üzerine araştırmalar yapar.

Besinler genel olarak yapı ve görevlerine göre iki ana gruba ayrılır. Bu ana gruplar içerisinde ise besin türleri detaylı olarak incelenir. Besin öğelerinden ayrı tutulamayan besinler karbonhidratlar, yağlar, proteinler, su, mineraller ve vitaminler olmak üzere farklı besin gruplarına ayrılır. Bu besin grupları vücudun sağlıklı çalışması için gereken temel besin öğelerini sağlar. Beslenme açısından dengeli bir şekilde bu besin gruplarından alınması önemlidir.
 
Geri
Üst