Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bitkilerde hucre ici sindirim var mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bitkilerde hücre içi sindirim var mı?​

Bitkilerde özelleşmiş bir sindirim sistemi yoktur. Fotosentez ile ürettikleri besinlerin bir kısmını kullanırlar, bir kısmını ise depo ederler. Gerektiğinde protein, yağ, nişasta gibi depo besinlerini hücre içi sindirimle parçalayarak kullanabilirler.

Öglena hücre dışı sindirim yapar mı?​

Öglena hücre dışı sindirim yapar mı?
Klorofili olan bir hücreliler ise fotosentez yoluyla kendi besinlerini kendileri üretirler. Öglena, bir hücreli su yosunları… gibi. Ekmek küfü gibi mantarlarda ise hücre dışı sindirim görülür.

Mekanik sindirim ne işe yarar?​

Mekanik sindirim ne işe yarar?
Mekanik sindirim: Sisteme alınan besin maddelerinin küçük parçalara ayrılması olayıdır. Bu aşamada besin maddeleri yapı taşlarına parçalanamazlar. Bu aşamadaki amaç kimyasal sindirimi kolaylaştırmak için besinlerin yüzey alanını arttırmaktır. Mekanik sindirim sadece ağızda değil mide ve ince bağırsakta da gerçekleşir.

Hücre dışı nedir?​

Besinlerin sindirimi enzimler yardımıyla hücre içinde gerçekleşiyorsa hücre içi sindirim; besinler hücre dışında sindirildikten sonra hücre içine alınıyorsa hücre dışı sindirim olarak adlandırılır.

Hücre içi ve hücre dışı sindirim nedir karşılaştırınız?​

Hücre içi ve hücre dışı sindirim nedir karşılaştırınız?
Mekanik sindirim: Enzim kullanılmadan besin yüzeyini artırma olayıdır. Hücre İçi Sindirim; Besinler fagositoz ya da pinositozla besin kofulu oluşturarak hücre içine alınır ve lizozom görev yapar. Hücre çeperi olanlarda gerçekleşmez. Hücre Dışı Sindirim; Besinlerin enzimlerle hücre dışında parçalanmasına denir.

Hangi organel hücre içi sindirim yapar?​

Hangi organel hücre içi sindirim yapar?
Lizozomlar hücre içindeki sindirimden sorumludurlar. İçlerindeki enzimler çok etkili parçalayıcıdırlar. Eğer lizozomun zarı delinir ya da yırtılırsa lizozom otoliz olarak adlandırılan bir süreçle hücreyi sindirmeye başlar.

Paramesyum hücre içi sindirim yapar mı?​

hepsi hücre içi sindirim yapar. saprofit protista üyeleri hariç çoğuprotista üyeleri hücre içi sindirim yapar.amip,öglena,paramesyum buna dahildir.çünkü hücre dışında sindirim yapacak enzim sistemleri yoktur.

Insanda hücre dışı sindirim görülür mü?​

Insanda hücre dışı sindirim görülür mü?
Hücre içinde veya hücre dışında gerçekleşir. Sindirim, mekanik ve kimyasal sindirim olmak üzere ikiye ayrılır. Mekanik sindirim: Enzim kullanılmadan besin yüzeyini artırma olayıdır. Hücre İçi Sindirim; Besinler fagositoz ya da pinositozla besin kofulu oluşturarak hücre içine alınır ve lizozom görev yapar.

Hücre dışı ne demek?​

Hücre dışı ne demek?
Hücre zarının dışında. Ekstrasellüler.

Hücre içi ve hücre dışı sindirim ATP harcanır mı?​

Sindirimde ATP harcanmaz. Enzim kullanılır. Hücre içinde veya hücre dışında gerçekleşir. Sindirim, mekanik ve kimyasal sindirim olmak üzere ikiye ayrılır.

Dehidrasyon hücre dışında gerçekleşir mi?​

Dehidrasyon hücre dışında gerçekleşir mi?
Hem hücre içinde hem hücre dışında gerçekleşir.
 
Bitkilerde özelleşmiş bir sindirim sistemi olmamasına rağmen, gerektiğinde protein, yağ, nişasta gibi depo besinlerini hücre içi sindirimle parçalayarak kullanabilirler. Bu sayede bitkiler kendi ihtiyaçları doğrultusunda besin maddelerini kullanabilirler.

Öglena gibi klorofili olan hücreliler fotosentez yoluyla kendi besinlerini üretirler, yani hücre içi sindirim yaparlar. Öte yandan ekmek küfü gibi mantarlarda hücre dışı sindirim görülebilir; yani besinler hücre dışında sindirilir ve daha sonra hücreye alınırlar.

Mekanik sindirim, besin maddelerinin küçük parçalara ayrılmasını sağlayarak besinlerin yüzey alanını arttırarak kimyasal sindirimi kolaylaştırır. Bu süreç, ağızda başlayıp mide ve ince bağırsakta devam eder.

Hücre içi sindirim, besinlerin hücre içine alındıktan sonra lizozomlar gibi organel ve enzimler aracılığıyla gerçekleşir. Öte yandan hücre dışı sindirimde besinlerin hücre dışında enzimlerle parçalanması söz konusudur.

Hücre içi sindirimde lizozomlar sorumludur ve içerdikleri etkili enzimlerle sindirimi gerçekleştirirler. Özellikle amip, öglena ve paramesyum gibi protistler hücre içi sindirim yaparlar.

Sindirimde ATP (adenozin trifosfat) harcanmaz, çünkü sindirim süreçleri genellikle enzimler tarafından katalizlenir. Sindirim, mekanik ve kimyasal sindirim olmak üzere ikiye ayrılır ve besin maddelerinin sindirimi için enerji gerekli olmayabilir.

Dehidrasyon süreci, hem hücre içinde hem de hücre dışında gerçekleşebilir. Bu süreç, çeşitli organizmaların besinlerden suyun çıkarılması veya suyun uzaklaştırılması için önemli bir adımdır.
 
Geri
Üst