Bitkilerde bulunan Plastit nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bitkilerde bulunan Plastit nedir?​

Bitki ve alg hücrelerinde bulunan ve besin üretimi, renk oluşumu ve besin depolaması gibi durumlardan sorumlu olan hücre organeline plastit adı verilmektedir. Plastitler kloroplast, kromoplast ve lökoplast olmak üzere çeşide 3 çeşide ayrılmaktadır.
9 sınıf biyoloji kromoplast nedir?
Kromoplast, bitkilere farklı renkler kazandıran plastittir. Lökoplastlar gibi renksiz değildir. Bitkiye renk veren pigmentlerin üretilmesiyle ve depolanmasıyla görevlidir. Kloroplastlar ve lökoplastlar gibi fotosentez yapan ökaryotik türlerde bulunur.

Kromoplast ne renk?​

Kromoplastlar : Bitkilerde sarı(ksantofi l), turuncu (karoten), kırmızı(likopen) renkte olan plastitler kromoplastlardır. Kromoplastlar yapraklarda, meyvelerde ve bazı bitkilerin köklerinde bulunur. Örneğin, havuçta karoten, domateste likopen, limonda ksantofi l renk maddeleri bulunmaktadır.
Kromoplast nedir nerede bulunur?
Kromoplast

Kromoplast ışığı soğurur mu?​

Kromoplast : Limonda olduğu gibi sarı (ksantofil) portakal ve havuçtaki gibi turuncu (karoten) ve domates deki gibi kırmızı (Likopin) renkte olanları vardır. Karoten Pro – A vitaminidir. Fotosentez yapmazlar. Kendilerine gelen ışığı kloroplastlara yansıtırlar.
Kromoplastta ribozom var mı?
Kloroplastta fotosentezi gerçekleştirmek üzere hazırlanmış tillakoidler, iç zar ve dış zar, stromalar, enzimler, ribozom, DNA gibi oluşumlar bulunur.

Kromoplasta rengini veren maddeye ne denir?​

Kromoplast. Bitkilerin çiçeğine renk verir. Çiçeklerdeki kırmızı, sarı, turuncu, hatta leylak gibi renklerin oluşmasını sağlar. Havuca turuncu renk veren karoten, domatese kırmızı renk veren likopen, limona sarı renk veren ksantofil, bitkiye yeşil rengi veren ise klorofildir.
Kloroplast neye dönüşür?
Bitkinin toprak üstü olan bölümlerinde yer alır. Hücre içinde bölünme gerçekleştirir ve sayısını çoğaltabilir. Kloroplast işlevini zamanla önemli ölçüde kaybeder ve bu durumda da kromoplasta dönüşür.
 
Geri
Üst