AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bitkide dollenmeden sonra ne olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bitkide döllenmeden sonra ne olusur?​

Tozlaşma ve döllenme olayları sonucunda dişi organın yumurtalığındaki tohum taslağında zigot oluşur. Oluşan zigot sürekli bölünerek gelişir ve embriyo denilen bitki taslağını oluşturur. Embriyo oluştuktan sonra etrafında koruyucu kabuk oluşur ve kabuğun içinde besin depo edilir.

Çiçeğin gelişimi ile önce ve sonra ne oluşur?​

Çenekler, tohum gelişirken endospermden besin emer ve çimlenme sırasında bunları embriyoya iletir. Döllenmeden sonra tohum taslağı tohuma dönüşürken, yumurtalık da meyve olacak şekilde gelişir. Basit meyve, bir çiçeğe ait tek bir yumurtalığın gelişmesiyle oluşur.
Cicekte döllenme nerede?
Bitkilerde erkek üreme organı polen üretir. Bu polenler insan eliyle rüzgâr ve arı gibi böceklerin etkisiyle bir çiçekten başka bir çiçeğe gelir. Dişi üreme organının tepecik kısmına geldiğinde tozlaşma oluşur. Tozlaşma dişicik borusundan aşağı inerek yumurtalığa gelir ve burada döllenme oluşur.
Bitkinin yaşam döngüsü ne ile başlar?
B) Bitkilerin Yaşam Döngüsü 1. Tohum: Yeterli miktarda nem ve sıcaklık olduğunda uyku hâlinde olan bitki harekete geçer ve kabuğunu kırar. 2. Çimlenme: Kök toprağa sıkıca tutunmaya ve küçük bir filiz ışığa doğru yükselmeye başlar. 3. Erişkin bitki: Bitki gelişir, büyür ve kendi besinini üretmeye başlar.

Çiçek tozlarının üretildiği kısım neresidir?​

Yeşil renkli olup yaprağa benzerler. İpçikler erkek organı çiçeğe bağlar. Başçıktaki keseler ise çiçek tozu üretir.

Sperm çekirdeği nerede oluşur?​

Erkek ve dişi kozalaklar aynı bitkinin farklı bölgelerinde bulunur. Erkek kozalaklar, erişkin dönemlerinde bile çok iri değildir. Erkek kozalakların ürettiği polenlerde, vejetatif çekirdek polen tüpünü ve generatif çekirdek sperm çekirdeklerini oluşturur.
Bitkide döllenme hangi yapıda gerçekleşir?
Tozlaşma ya da polenleşme, bitkinin erkek organında üretilen polenlerin çeşitli nedenlerle dişi organın tepecik bölümüne yapışması olayına denir. Böylece tepeciğe yapışan polenler, dişicik borusundan yumurtalığa iner döllenme meydana gelir. Döllenmiş yumurtaya zigot denir.
Erkek ve dişi organların aynı zamanda olgun olmalarına ne ad verilir?
Dişi organlarının aynı çeşide ait çiçek tozları ile tozlanmasına “Kendine Tozlanma”, aynı türe ait başka bir çeşidin çiçek tozları ile tozlanmasına ise “Yabancı Tozlanma” adı verilir. Erkek ve dişi organların aynı zamanda olgunlaşmalarına “Homogamy”, farklı zamanda olgunlaşmalarına “Dichogamy” adı verilmektedir.
 
Geri
Üst