Bitki ve hayvan hucresini birbirinden ayiran temel ozellikler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.647
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bitki ve hayvan hücresini birbirinden ayıran temel özellikler nelerdir?​

Bir bitki hücresi kare veya dikdörtgen bir şekle sahipken hayvan hücreleri düzensiz veya yuvarlak bir şekle sahiptir.Bitki hücrelerinde, hayvan hücrelerinde bulunmayan bir hücre duvarı ve plastidler bulunur.

Tüm bitki hücrelerinde aynı olan şey nedir?​

Bitki hücreleri çekirdek, hücre zarı ve hücre çeperi olarak üç ana kısımdan oluşur. Bu kısımlar birbiriyle uyum içinde çalışarak hem bitkinin hem de hücrenin yaşamsal faaliyetlerinin düzenli olmasını sağlar. Örneğin, hücre çekirdeği hücre içinde bir beyin görevi görerek tüm olayları kontrol eder.
Hayvan hücrelerinde hangi olaylar gerçekleşir?
Hayvan hücrelerinin özelliklerine bakıldığında en önemli özellik organeller bulundurmasıdır. Bu organellerin oksijen taşınması, hücrelerden atıkların atılması, besin kaynakları üretimi, protein üretimi ve sindirim gibi daha pek çok görevleri bulunmaktadır.

Bitki ve hayvan hücreleri arasındaki mitoz bölünme farklılıkları nelerdir?​

Cevap : Hayvan hücresi mitoz bölünmede sentriyollerini kullanır. Yani, iğ iplikleri sentriyollerden oluşur. Bitki hücresinde ise, mitoz bölünmede iğ iplikleri oluşurken, sitoplazmadaki proteinler kullanılır. Hayvan hücresinde, sitoplazma bölünmesi (sitokinez) gerçekleşirken ortadan boğumlanma gözükür.

Bir bitki hücresinde ne sentezlenir?​

Bitkiler bilindiği üzere fotosentez üzerinden oksijen üretir ve atmosfere salar. Bu üretim ile beraber ayrıca kendi yaşamını sürdürebilme noktasında fotosentez gerçekleştirir. O yüzden hücre yapısında birçok değişik organel bulunmaktadır. Bu organellerin kendine has özellikleri ve görevleri bulunur.
Bitki hücresi nedir ve özellikleri?
Bitki hücresi, farklı görevleri yerine getirebilen organel adının verildiği özel yapıların beraberinde gerçek bir çekirdeğe sahip olan ökaryotik hücreleri ifade eder. Bitki hücrelerinin fotosentez yolu ile şeker oluşturabilen ve kloroplast isminin verildiği özel organelleri mevcuttur.

BİTKİ VE HAYVAN HÜCRESİ ARASINDAKİ FARKLAR Bitki hücresinde selülozdan oluşan çeper mevcuttur. Hayvan hücresi şekil olarak yuvar ve düzensizdir. Hayvan hücresi ise sabit ve dikdörtgen şeklindedir. Hayvan hücresinde bir veya daha fazla küçük vakuol bulunur, bitki hücrelerinden çok daha küçüktür.
Hücre duvarı hangi maddenin hücreye gireceğini veya giremeyeceğini belirlemez. Çeşitli moleküller hücre duvarında bulunan geçitlerden geçebilir. Hücre duvarı bitki hücresini korur, hücrelere şekil verir, yapısal dayanıklılık kazandırır. Bitkinin yerçekimine karşı koymasını sağlar.
Bitki hücreleri genel olarak hücre zarı, hücre çeperi, çekirdek ve sitoplazma bölümlerinden oluşur. Sitoplazma içinde yer alan organeller hücrenin canlılığını devam ettirir. Bu durum çekirdek tarafından kontrol edildiği için hücrelerde belirli bir düzen bulunur.
Bitki hücresi yaşlanırsa ne olur?
Hücre yaşlandıkça, primer çeper üzerine selüloz miselleri ve başka maddelerin de eklenmesiyle ikinci bir kalınlaşma ortaya çıkıyor. Buna da sekonder hücre duvarı adı veriliyor. Hücreyi daha da dirençli hale getiren bu ek kalınlaşmaların sayısı, hücrenin yaşı ilerledikçe 3 ya da daha fazlaya da çıkabiliyor.

Bitki ve hayvan hücreleri arasında ne gibi farklılıklar vardır?​

Bir bitki hücresi kare veya dikdörtgen bir şekle sahipken hayvan hücreleri düzensiz veya yuvarlak bir şekle sahiptir.Bitki hücrelerinde, hayvan hücrelerinde bulunmayan bir hücre duvarı ve plastidler bulunur. Merkezi vakuol, bitki hücresine yapısal destek sağlar.

Bitki ve hayvan hücresi arasındaki benzerlik ve farklar nelerdir?​

Bitki hücresi içerisinde selülozdan meydana gelen çeper mevcuttur. Hayvan hücresi biçim olarak yuvar ve düzensiz bir yapıya sahiptir. Hayvan hücresiyse sabit ve dikdörtgen biçimindedir. Hayvan hücresinde bir ya da çok daha fazla küçük vakuol bulunmaktadır, bitki hücrelerinden çok daha küçük bir yapıya sahiptir.
Hücre duvarı olmayan bakteri var mı?
Bakterilerin çoğunda hücre duvarı olmasına rağmen bazı bakteri hücreleri hücre duvarına sahip değildir. “L form” haline dönebilirler. Bu fenomen hem Gram pozitif hem de Gram negatif türlerde görülebilir. Hücre duvarı kısmen ya da tamamen kaybolmuştur.

Hücre duvarı ne işe yarar?​

Hücre duvarı, (hücre çeperi) bitki, mantar ve prokaryot hücrelerde görülen bir yapıdır. Hücre zarının dış tarafında bulunur ve genelde selüloz yapılıdır. Mantar hücrelerindeki hücre duvarı kitin, bakterilerde bulunan hücre duvarı ise peptidoglikan yapılıdır. Bitki hücresinin dış ve iç etkilere karşı korunmasını sağlar.

Bitki hücresinde ne yoktur?​

Sentrozom organeli hakkında en fazla bilinmek istenen konulardan biri de sentrozom bitki hücresinde bulunur mu sorusu olmaktadır. Bu sorunun yanıtı; sentrozom bitki hücresinde bulunan bir organel olmayız hayvan hücresinde bulunur. Sentrozom bir organeldir ve gelişmiş bitki hücrelerinde bulunmaz.
Bitki hücrelerinde Sentriyol var mı?
Sentrioller, hayvan hücrelerinde ve bazı alt bitki hücrelerinde silia ve flagellalarda tek yapılar olarak bulunur.
Hücresel yaşlanma sonucu, hücreler bölünme yeteneklerini kaybederler ve yeni hücre üretemezler fakat metabolik olarak aktif kalırlar. Hücredeki bu yaşlanma değişik faktörlere bağlıdır. Radyasyon veya bölünmedeki hatalar nedeniyle gerçekleşebilir ama bireyin kronolojik yaşına bağlı değildir.
Bitki ve hayvan hücrelerinin benzerlikleri
Bitki ve hayvan hücresi arasındaki farklar nelerdir 7 sınıf?
Asagidaki tablodan da görülebilecegi gibi bitki hücresinin çeperinde selüloz vardir. Hayvan hücresi ise selüloz çeper içermez. Selüloz bitki hücresine belli bir dayaniklilik ve sekil verir. Hücre çeperi vakuollesen protoplastlarin yüksek osmotik basincina karsi koyar.

Bitki ve hayvan hücrelerinin şekilleri neden farklıdır?​

Bu vakuol genellikle hayvan hücresinde yoktur. Bir bitki hücresi kare veya dikdörtgen bir şekle sahipken hayvan hücreleri düzensiz veya yuvarlak bir şekle sahiptir.Bitki hücrelerinde, hayvan hücrelerinde bulunmayan bir hücre duvarı ve plastidler bulunur. Merkezi vakuol, bitki hücresine yapısal destek sağlar.
 
Geri
Üst