Bitki Ve Hayvan Hücrelerindeki Farklılıklar Nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Bitki ve hayvan hücrelerindeki farklılıklar oldukça belirgindir. Bitki hücreleri hücre çeperine sahipken, hayvan hücreleri çeperi bulunmaz. Bitki hücrelerinde kloroplast bulunurken, hayvan hücrelerinde bu yapıya rastlanmaz. Bitki hücrelerinde sentrozom yer alırken, hayvan hücrelerinde bu organel bulunmaz. Bitki hücrelerinde büyük su kesecikleri bulunurken, hayvan hücrelerinde bu yapıya rastlanmaz. Bitki hücrelerinde plazmodesmata adı verilen bağlantı noktaları bulunurken, hayvan hücrelerinde bu yapıya rastlanmaz.
İçindekiler

Bitki ve Hayvan Hücrelerindeki Farklılıklar Nelerdir?​

Bitki ve hayvan hücreleri, yapıları ve işlevleri açısından bazı farklılıklar gösterir. İşte bitki ve hayvan hücreleri arasındaki 19 temel fark:

1. Bitki hücreleri, hücre çeperine sahipken hayvan hücreleri çeperi bulunmaz.​

Bitki hücrelerinin dışında hücre çeperi bulunurken, hayvan hücrelerinin dışında sadece hücre zarı vardır. Hücre çeperi, bitki hücrelerine şekil ve destek sağlar.

2. Bitki hücreleri, kloroplastlara sahipken hayvan hücreleri kloroplast içermez.​

Bitki hücreleri, fotosentez yapabilen kloroplastlara sahiptir. Bu sayede bitkiler, güneş enerjisini kullanarak besin üretebilirler. Hayvan hücreleri ise kloroplast içermez.

3. Bitki hücreleri, büyük bir su keseciklerine sahipken hayvan hücreleri bu keseciklere sahip değildir.​

Bitki hücrelerinde büyük bir su kesecikleri olan vakuol bulunurken, hayvan hücrelerinde bu kesecikler bulunmaz. Vakuol, bitki hücrelerine su depolama ve basınç oluşturma işlevi görür.

4. Bitki hücreleri, dikdörtgen veya altıgen şekilli olabilirken hayvan hücreleri genellikle yuvarlaktır.​

Bitki hücreleri, hücre çeperi sayesinde dikdörtgen veya altıgen şekilli olabilirken, hayvan hücreleri genellikle yuvarlaktır. Bu fark, bitki ve hayvan hücrelerinin şekillerini belirler.

5. Bitki hücrelerinde nişasta depolanırken hayvan hücrelerinde glikojen depolanır.​

Bitki hücrelerinde nişasta adı verilen karbonhidrat depolanırken, hayvan hücrelerinde glikojen depolanır. Bu depolanan karbonhidratlar, enerji kaynakları olarak kullanılır.

6. Bitki hücrelerinde mitokondri sayısı daha azdır.​

Bitki hücrelerinde genellikle hayvan hücrelerine göre daha az mitokondri bulunur. Mitokondriler, hücrede enerji üretimi için gereklidir.

7. Bitki hücrelerinde sentrozom bulunmazken hayvan hücrelerinde bulunur.​

Bitki hücrelerinde sentrozom adı verilen bir yapı bulunmazken, hayvan hücrelerinde sentrozom bulunur. Sentrozom, hücre bölünmesi sırasında önemli bir rol oynar.

8. Bitki hücrelerinde klorofil bulunurken hayvan hücrelerinde klorofil bulunmaz.​

Bitki hücrelerinde fotosentez için gereken klorofil bulunurken, hayvan hücrelerinde klorofil bulunmaz. Bu nedenle bitkiler yeşil renkte görünür.

9. Bitki hücreleri meristem dokusuna sahipken hayvan hücreleri böyle bir dokuya sahip değildir.​

Bitki hücreleri, büyüme ve gelişme için önemli olan meristem dokusuna sahiptir. Hayvan hücreleri ise böyle bir dokuya sahip değildir.

10. Bitki hücreleri, hücre içi hareket için siliya veya kamçıya sahip değildir.​

Bitki hücreleri, hücre içi hareket için siliya veya kamçıya sahip değildir. Hayvan hücrelerinde ise bazı hücre tiplerinde siliya veya kamçı bulunur ve hareket etmelerini sağlar.

11. Bitki hücreleri, hücre bölünmesi sırasında çeper oluştururken hayvan hücreleri böyle bir çeper oluşturmaz.​

Bitki hücreleri, hücre bölünmesi sırasında yeni hücreler arasında bir çeper oluştururken, hayvan hücreleri böyle bir çeper oluşturmaz. Bu çeper, bitki hücrelerinin birbirine bağlı kalmasını sağlar.

12. Bitki hücreleri, fotosentez yapabilirken hayvan hücreleri yapamaz.​

Bitki hücreleri, fotosentez yapabilen kloroplastlara sahip olduğu için güneş enerjisini kullanarak besin üretebilir. Hayvan hücreleri ise fotosentez yapamaz ve besinlerini dışarıdan alır.

13. Bitki hücrelerinde plazmodezmata bulunurken hayvan hücrelerinde bulunmaz.​

Bitki hücrelerinde hücreler arasında madde alışverişi sağlayan plazmodezmata adı verilen yapılar bulunurken, hayvan hücrelerinde bu yapılar bulunmaz. Bu yapılar, bitki hücrelerinin iletişimini sağlar.

14. Bitki hücreleri, hücre içi sindirim için lizozomlara sahipken hayvan hücreleri lizozom içermez.​

Bitki hücreleri, hücre içi sindirim için lizozom adı verilen organellelere sahiptir. Hayvan hücrelerinde ise lizozom bulunmaz.

15. Bitki hücreleri, hücre bölünmesi sırasında mitoz bölünme yaparken hayvan hücreleri mitoz veya mayoz bölünme yapabilir.​

Bitki hücreleri, hücre bölünmesi sırasında genellikle mitoz bölünme yapar. Hayvan hücreleri ise mitoz veya mayoz bölünme yapabilir.

16. Bitki hücreleri, hücre çeperi sayesinde daha sert ve dayanıklıdır.​

Bitki hücreleri, hücre çeperi sayesinde daha sert ve dayanıklıdır. Hayvan hücreleri ise hücre zarı ile çevrilidir ve daha esnektir.

17. Bitki hücreleri, hücre içinde çok sayıda plastide sahipken hayvan hücreleri plastid içermez.​

Bitki hücreleri, hücre içinde kloroplast, lökoplast ve kromoplast gibi çeşitli plastidleri bulundururken, hayvan hücreleri plastid içermez.

18. Bitki hücreleri, hücre içinde yapısal destek sağlayan sklerankima hücrelerine sahipken hayvan hücreleri böyle bir yapıya sahip değildir.​

Bitki hücreleri, hücre içinde yapısal destek sağlayan sklerankima hücrelerine sahiptir. Hayvan hücreleri ise böyle bir yapıya sahip değildir.

19. Bitki hücreleri, hücre içinde endositoz yapabilirken hayvan hücreleri bu işlemi gerçekleştiremez.​

Bitki hücreleri, hücre içinde maddeleri hücre içine almak için endositoz yapabilirken, hayvan hücreleri bu işlemi gerçekleştiremez. Endositoz, hücre içi madde alışverişini sağlar.

Bitki Ve Hayvan Hücrelerindeki Farklılıklar Nelerdir?​

Bitki ve hayvan hücrelerindeki farklılıklar nelerdir?
Bitki hücreleri, hücre çeperine ve kloroplastlara sahiptir.
Hayvan hücreleri, hücre zarına ve mitokondriye sahiptir.
Bitki hücreleri, sentrozom ve lysosome gibi organellelere sahip değildir.
Bitki hücreleri, fotosentez yapabilen kloroplastlara sahiptir.
Hayvan hücreleri, hareket için kullanılan çeşitli yapılar içerir.


Bitki hücreleri, hücre çeperine ve kloroplastlara sahiptir.
Hayvan hücreleri, hücre zarına ve mitokondriye sahiptir.
Bitki hücreleri, sentrozom ve lysosome gibi organellelere sahip değildir.
Bitki hücreleri, fotosentez yapabilen kloroplastlara sahiptir.
Hayvan hücreleri, hareket için kullanılan çeşitli yapılar içerir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst