Bitki ve hayvan hucrelerinde sitoplazma nasil gerceklesir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Bitki ve hayvan hücrelerinde sitoplazma nasıl gerçekleşir?​

Hayvan ve bitki hücrelerinde mitoz bölünme farklılıkları Hayvan hücrelerinde sitoplazma boğumlanarak bölündüğü halde bitki hücresinde orta lamel (ara lamel) oluşumuyla gerçekleşir. Bitki hücresinde iğ ipliklerini sitoplazmada bulunan mikrotübüller hazırlarken hayvan hücrelerinde bunu sentrozomlar yapar.

Bitki hücresinde sitoplazma bölünmesi gerçekleşir mi?​

Bitki hücresindeki sitoplazma bölünmesi: Bitki hücresinde hücre çeperi bulunduğundan boğumlanma görülmez. Hücrenin ortasında orta lamel denilen ara plak oluşumu başlar. Orta lamel hücrenin çeperine ulaşıncaya kadar büyür ve kalınlaşır. Böylece sitoplazma içindeki yapılar hemem hemen eşit olacak şekilde ikiye ayrılır.
Sitoplazma nedir nerede bulunur?
Hücre zarı ile çekirdek arasındaki sıvı bölüme sitoplazma denir. Sitoplazma büyük oranda su içerdiği için açık renkli yarı akışkan ve saydam özelliğe sahiptir.
Bitki hücresinde sitoplazma var mı?
Sitoplazma: Çekirdek zarı ile Hücre zarı arasında bulunan akıcı sıvıya verilen addır. Hücre çeperinin bulunup bulunmaması gelmektedir. Hayvan hücresinde bulunan hücre çeperi, bitki hücresinde bulunmamaktadır. Hayvan hücrelerinde bulunmayan Plastit bitki hücresinde vardır.

Hayvan hücresinde sitoplazma ne ile bölünür?​

Sitokinez, temel olarak hücre bölünmesi şeklinde ifade edilebilir. Sitoplazmanın bölünmesi ile sitokinez işlemi gerçekleşir. Hayvan hücrelerinde meydana gelen sitokinez işlemi sitoplazmanın boğumlanması ile oluşmaktadır. Sitoplazma bölünmesinden sonra ise aynı genetik yapıya sahip iki farklı hücre oluşur.

Bitki hücrelerinde sitoplazma bölünmesi hangi evrede başlar?​

Hayvanlarda anafaz evresinde bitkilerde ise telofaz evresinde başlar. İğ ipliklerine dik olarak boğumlanan sitoplazmanın o bölgede jel hale geçerek iki oğul hücrenin stoplazmasını ayırdığını ileri süren görüşler de vardır. Stoplazmanın boğumlanarak ayrılması sürecine sitokinez denir.
Sitoplazma bitki hücresinde midir hayvan hücresinde midir?
Her iki hücrede de sitoplazma vardır. Bitki hücresinde de hayvan hücresinde de çekirdek mevcuttur. İki hücre çeşidinde de koful vardır. İki hücre çeşidinde de mitokondri mevcuttur.
 
Geri
Üst