AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bitki hucresinde sitoplazma bolunmesi nasil olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.149
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bitki hücresinde sitoplazma bölünmesi nasıl olur?​

Bitki hücresindeki sitoplazma bölünmesi: Bitki hücresinde hücre çeperi bulunduğundan boğumlanma görülmez. Hücrenin ortasında orta lamel denilen ara plak oluşumu başlar. Orta lamel hücrenin çeperine ulaşıncaya kadar büyür ve kalınlaşır. Böylece sitoplazma içindeki yapılar hemem hemen eşit olacak şekilde ikiye ayrılır.

Bitki hücresinde ara lamel oluşumu nasıl gerçekleşir?​

Ara lamel, (orta lamel) bitki hücrelerinde mitoz ve mayoz bölünmede, Telofaz evresi görüldükten sonra Sitokinez (Sitoplazma bölünmesi) sırasında görülür. Telofaz sonucu zıt kutuplarda bulunan kromozomların çevresinde çekirdek zarı oluşur.

Sitokinez mitoz mu?​

Sitokinez mitoz mu?
Mitozda her hücrenin çekirdeğinde kromozomlar kendini eşler. Eşler, ana hücrenin bölünmesiyle oluşan iki yavru hücreye verilir. Böylece ana hücreye benzeyen, diploid sayıda (2n) kromozomlu iki yavru hücre meydana gelir. Mitoz da çekirdek bölünmesi karyokinez, sitoplazma bölünmesi sitokinez olarak tanımlanır.

Bitki hücrelerinde sitoplazma ne ile bölünür?​

Bitki hücrelerinde sitoplazma ne ile bölünür?
Sitoplazma bölünmesi (Sitokinez) Çekirdek bölünmesi (karyokinez) gerçekleştikten sonra hayvan hücreleri ortadan boğumlanarak, bitki ve diğer çeperli ökaryotik hücreler ise orta lamel (ara lamel) ile bölünerek iki yeni hücre oluşturur.

Bitki hücrelerinde ara lamel oluşmasının nedeni nedir?​

Telofaz sonucu zıt kutuplarda bulunan kromozomların çevresinde çekirdek zarı oluşur. Bu iki hücrenin birbirinden ayrılması için hayvan hücrelerinde boğumlanma, bitki hücrelerindeyse ara lamel oluşumu görülür.

Sentrozom nedir?​

Sentrozom, birbirine dik iki silindirik cisme sahiptir. Her sentriyol, birbirine paralel üç küçük tüpten oluşmuş, dokuz iplik içerir. Bu iplikler protein yapısında olup arası matriks ile doludur. Sentrozom organeli zarsız bir organeldir.

Bitki hücrelerinde sitokinez neden boğumlanma ile gerçekleşmez?​

Bitki hücrelerinde sitokinez neden boğumlanma ile gerçekleşmez?
Sitoplazmanın boğumlanmasına ve sonrasındaki ayrılma sürecine de sitokinez denmektedir. Bitkilerde çeper bulunduğu için boğumlanma işlemi gerçekleşmez. Bu yüzden de orta lamel aracılığı ile sitokinez oluşumu meydana gelir. Sitokinez, çekirdek eşleşmesinin sonrasında meydana gelen bir işlem olarak ifade edilebilir.

Sitokinez de ne olur?​

Sitokinez de ne olur?
Sitokinez sonucunda sitoplazma da bir hücre bölünmesi olur ve aynı genetiğe sahip iki farklı hücre meydana gelir. Hayvanlarda sitokinez anafaz evresinde başlar ve bitkilerde ise telofaz evresinde başlar. Sitoplazmanın boğumlanmasına ve sonrasındaki ayrılma sürecine de sitokinez denmektedir.
 
Sitoplazmanın bölünmesi, bitki hücresinde önemli bir süreçtir ve sitoplazmanın eşit olarak ikiye bölünmesi, iki yeni hücre oluşturulması için gereklidir. Bitki hücresinin sitoplazması, hücre çeperinin varlığı nedeniyle hayvan hücrelerinde görülen boğumlanma şeklinde bölünmez. Bunun yerine, hücrenin ortasında orta lamel denilen bir yapı oluşur. Orta lamel, hücre çeperine ulaşana kadar büyür ve kalınlaşır. Bu süreçte sitoplazma içindeki yapılar, neredeyse eşit şekilde ikiye ayrılır.

Ara lamel oluşumu ise bitki hücresinde mitoz veya mayoz bölünme sırasında gerçekleşir. Bu süreç, telofaz evresi sonrasında sitokinez adı verilen sitoplazmanın bölünme aşamasında ortaya çıkar. Telofaz evresinde, zıt kutuplarda bulunan kromozomların çevresinde çekirdek zarları oluşur ve bunun sonucunda ara lamel oluşumu başlar.

Sitokinez, mitoz sırasında gerçekleşen bir süreçtir. Mitozda, hücrenin çekirdeğindeki kromozomlar kopyalanır ve bu kopyalar iki yavru hücreye dağıtılır. Bir ana hücreden, kendisine benzeyen ve diploid sayıda kromozoma sahip iki yavru hücre oluşur. Mitoz sırasında, çekirdek bölünmesi karyokinez olarak adlandırılırken, sitoplazmanın bölünmesi ise sitokinez olarak tanımlanır.

Sitoplazmanın bölünmesi sırasında bitki hücrelerinde sitoplazma, boğumlanma yerine orta lamel aracılığıyla bölünür. Bu durum, bitki hücrelerinin hücre çeperine sahip olması nedeniyle boğumlanma gerçekleştirememesinden kaynaklanır. Dolayısıyla, bitki hücrelerinde sitokinez, orta lamel oluşumuyla gerçekleşir ve iki yeni hücre oluşturulur.

Ürettiğim bilgilere dayanarak, bitki hücresinde sitoplazma bölünmesi ve ara lamel oluşumu gibi süreçler hakkında daha fazla bilgi sağlayabilirim. Eğer farklı bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst