- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Bitki hücresinde sitokinez nedir?
Hayvanlarda anafaz evresinde bitkilerde ise telofaz evresinde başlar. İğ ipliklerine dik olarak boğumlanan sitoplazmanın o bölgede jel hale geçerek iki oğul hücrenin stoplazmasını ayırdığını ileri süren görüşler de vardır. Stoplazmanın boğumlanarak ayrılması sürecine sitokinez denir.Bitki hücresinde ara lamel oluşumu nasıl gerçekleşir?
Bitki hücresinde ara lamel oluşumu nasıl gerçekleşir?Ara lamel, (orta lamel) bitki hücrelerinde mitoz ve mayoz bölünmede, Telofaz evresi görüldükten sonra Sitokinez (Sitoplazma bölünmesi) sırasında görülür. Telofaz sonucu zıt kutuplarda bulunan kromozomların çevresinde çekirdek zarı oluşur.
Bitki hücresinde sitoplazma bölünmesi nasıl olur?
Bitki hücresinde sitoplazma bölünmesi nasıl olur?Bitki hücresindeki sitoplazma bölünmesi: Bitki hücresinde hücre çeperi bulunduğundan boğumlanma görülmez. Hücrenin ortasında orta lamel denilen ara plak oluşumu başlar. Orta lamel hücrenin çeperine ulaşıncaya kadar büyür ve kalınlaşır. Böylece sitoplazma içindeki yapılar hemem hemen eşit olacak şekilde ikiye ayrılır.
Bitki hücrelerinde ara lamel oluşmasının nedeni nedir?
Telofaz sonucu zıt kutuplarda bulunan kromozomların çevresinde çekirdek zarı oluşur. Bu iki hücrenin birbirinden ayrılması için hayvan hücrelerinde boğumlanma, bitki hücrelerindeyse ara lamel oluşumu görülür.Bitki hücrelerinde sitoplazma ne ile bölünür?
Bitki hücrelerinde sitoplazma ne ile bölünür?Sitoplazma bölünmesi (Sitokinez) Çekirdek bölünmesi (karyokinez) gerçekleştikten sonra hayvan hücreleri ortadan boğumlanarak, bitki ve diğer çeperli ökaryotik hücreler ise orta lamel (ara lamel) ile bölünerek iki yeni hücre oluşturur.
Hayvan hücresinde sitokinez hangi olayla meydana gelir?
Hayvan hücresinde sitokinez hangi olayla meydana gelir?Hayvan Hücrelerindeki Sitokinez Sitokinez mitoz sırasında meydana geldiğinde, yangın pozisyonunu genellikle, ekvator bölgesinde yarığın oluştuğu iğ iplikçikleri belirler. Bu yarık hücreyi ve iğ iplikçiğini bir uçtan öbürüne tamamen bölene dek derinleşmeye devam eder ve iki yeni hücre meydana getirir.