Bitki hucresi hipertonik bir ortama konulursa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
25.192
Çözümler
1
Tepkime puanı
0
Puan
36

Bitki hücresi hipertonik bir ortama konulursa ne olur?​

Hipertonik ortam: Hücreye göre çözünen madde miktarının çok, suyun az olduğu ortamdır. Hipertonik ortama konulan bir hücrenin su kaybederek büzülür, bu büzülme olayına ise plazmoliz denir. Hipertonik ortama konulan bitki hücresinde koful küçülür.

Hipertonik ortama konmuş bir hücrede ne gibi değişiklikler olur?​

Hipertonik ortam içerisine konulan hücreyle kıyaslandığında, konsantrasyonu hücreden daha yüksek olan ortamdır. Eğer hücre hipertonik bir ortama konulursa, ozmoz nedeniyle hücre su kaybederek büzüşür.

Hipotonik bir ortama konulan bitki hücresi ne olur?​

Hipotonik bir ortama konulan bitki hücresi ne olur?
Eğer bir bitki hücresi hipotonik ortama konulursa, hücre şişerek turgor durumuna geçer. Hayvan hücrelerinin yoğunluğu, saf suyun yoğunluğundan fazla olduğundan, saf su içerisine konması durumunda da hemolize uğrayabilir.

İzotonik ortamdan hipertonik ortama bırakılan bir bitki hücresinde ne gibi değişiklikler oluşur?​

Bir bitki hücresi izotonik (eş yoğun) ortamdayken hipertonik (çok yoğun) bir ortama konulduğunda, hücredeki küçük moleküllerin enerji harcanmadan çok yoğun hücre ortamından, az yoğun ortama geçişine plazmoliz denir. Plazmolizde osmoz kurallarına göre hücre su kaybeder.

Bir hücre hipotonik ortama konulursa ne olur?​

Hipotonik, madde yoğunluğunun, sıvı yoğunluğundan daha az olduğu ortama denir. Hücre, izotonik ortamdan alınıp hipotonik ortama konulursa bulunduğu ortamdaki sıvıyı içine alarak şişer. Bu olaya deplazmoliz denir. Bitki hücrelerinde deplazmoliz devam ederse hücre şişer ve turgor durumuna geçer.

Hücreler izotonik ortama konulursa ne olur?​

Hücreler izotonik ortama konulursa ne olur?
İzotonik ortam içerisine konulan hücreyle kıyaslandığında, konsantrasyonu hücre ile aynı olan ortamdır. Eğer hücre izotonik bir ortama konulursa hipotonik ve hipertonik durumun aksine, hücreye bundan olumsuz etkilenmez.

Bitki hücresi Plazmoliz olur mu?​

Plazmoliz olayı bitki hücrelerinde gerçekleşmektedir.

İzotonik bir solüsyona hücreyi bırakınca ne olur?​

Plazmoliz hayvan hücresinde olur mu?​

Plazmoliz hayvan hücresinde olur mu?

Hangi maddeler hücre zarından nasıl geçer?​

Taşıyıcı proteinler aracılığıyla doğrudan zardan geçemeyen maddelerin çok olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama doğru taşınmasıdır. Su ve suda çözünen bazı maddeler, glukoz, amino asit, B ve C vitaminleri, tuzlar, bazı iyonların, suyun büyük kısmı hücre zarından bu şekilde geçer.
 
Bitki hücresi hipertonik bir ortama konulduğunda, çözeltinin hücre içine göre daha yüksek konsantrasyonda olması nedeniyle su hücreden dışarı doğru akar. Bu durumda hücre su kaybeder, büzülür ve plazmoliz oluşur. Plazmoliz, hücre zarının sitoplazmadan çekilmesiyle oluşan bir olaydır. Bu durumda bitki hücresindeki koful küçülerek yüksek konsantrasyonlu çözelti nedeniyle içeri doğru çökme yaşanır.

Hipotonik bir ortama konulan bitki hücresi ise hipotonik ortamda bulunan yüksek su konsantrasyonu sebebiyle suyun hücre içine doğru hareket etmesini sağlar. Bu durumda hücre şişer ve turgor basıncı artar. Hücrenin turgor haline geçmesiyle hücrenin sertleşmesi ve normal fonksiyonlarını yerine getirmesi sağlanır.

İzotonik ortamdan hipertonik ortama bırakılan bir bitki hücresinde ise hücre su kaybeder, küçülür ve plazmoliz oluşur. Diğer bir deyişle, hücrenin içindeki su, dışarıdaki yüksek konsantrasyonlu çözelti nedeniyle hücre zarından dışarı doğru akarak hücrenin küçülmesine sebep olur.

Hücre hipotonik bir ortama konulduğunda ise hücrenin içindeki su dışarıdaki daha düşük konsantrasyonlu çözeltiye doğru akar. Bu durumda hücre şişer ve deplazmolize uğrar. Sürekli devam eden deplazmoliz durumunda hücre şişer ve turgor durumuna geçer.

Plazmoliz, hayvan hücrelerinde değil, sadece bitki hücrelerinde gerçekleşen bir olaydır. Hayvan hücrelerinde benzer bir süreç olan deplazmoliz söz konusu olabilir. Deplazmoliz ise hayvan hücrelerinde suyun içeri akması sonucu hücre şişer ve turgor basıncı artar.

İzotonik bir solüsyona hücre bırakıldığında ise hücre, dengeli bir ortamda bulunduğundan herhangi bir büzülme veya şişme olmaz. Hücre iç ve dış ortam arasında su geçişi nötral seviyede olduğundan hücre normal şeklini korur.

Hücre zarından geçen maddeler, özellikle taşıyıcı proteinler aracılığıyla su ve bazı moleküllerdir. Glukoz, amino asitler, B ve C vitaminleri, tuzlar ve bazı iyonlar hücre zarından taşıyıcı proteinler sayesinde hücre içine veya dışına geçebilir. Su ise osmoz yoluyla hücre zarından kolaylıkla geçiş yapar.
 
Geri
Üst