- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 175.615
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Bitki gelişim düzenleyiciler nelerdir?
Bitki büyüme düzenleyicileri farklı gruplar altında toplanmıştır. Oksin, giberellinler ve sitokininler büyüme teşvik ediciler, absisik asit (dorminler) engelleyici, etilen ise olgunlaştırıcı olarak gruplandırılmıştır.Sitokin hormonu ne işe yarar?
Sitokininler protein sentezini düzenler. Sitokininler Lemna’da Posttranskripsiyonel adımı engeller. tRNA’daki sitokininler protein sentezini düzenleyebilirler. Sitokininler sitoplazmadaki kalsiyum konsantrasyonunu düzenler.Bitkiler güneş ışığını nasıl alır?
Bitkilerin ışık algılama sürecinde, kimyasal özellikleri bir nevi açma-kapama düğmesi gibi işleyen “fitokrom” adlı küçük bir protein ailesi rol alır. Hemen hemen tüm bitkiler için güneş ışığı yaşamsal önem taşır.
Bitkilerin ışığa ihtiyacı var mıdır?
Bitkilerin yaşamak için üç temel şeye ihtiyacı vardır; ışık, su ve karbondioksit. Bitkiler, besin üretmek için su ve karbondoksit kullanır. Bitkiler, güneş ışığından veya yapay ışık kaynaklarından gelen enerjiyi kullanarak karbondioksiti, toprak besinlerini ve suyu organik bileşiklere dönüştür.Cultar ne ise yarar?
Cultar 25 SC, paclobutrazol aktif maddesini içeren sistemik etkili bir bitki gelişim düzenleyicisidir (BGD). Yaprak, sürgün ve kökler tarafından alınabilen paclobutrazol yukarıya doğru (akropetal) taşınarak gibberelin sentezini durdurmak suretiyle tek ve çok yıllık bitkilerde gövde uzunluğunu kontol altına alır.BGD nedir?
Özet: Gelişen dünya, artan nüfus ile beraber, gıda ve gıda ürünlerine olan ihtiyaç da hızla artmaktadır. Artan bu ihtiyacın karşılanması amacıyla tarımsal verimliliğin arttırılmasına yönelik bitki gelişim düzenleyicileri(BGD) yaygın olarak kullanılmaktadır.
Giberellik asit bitkide ne işe yarar?
Giberellik asitin bitkilerde tuz stresi altında, su içeriğini, fotosentez mekanizmasını, madde birikimini, antioksidan savunma sistemini düzenleyerek koruma sağladığı bilinmektedir.Sitokinin hormonu özellikleri nelerdir?
Sitokinin. Tohumların gelişimi sırasında oksinle birlikte çalışarak kök ve gövde oluşumunu düzenler. Ayrıca kloroplast oluşmasını sağlayarak yaprakların sararmasını ve yaşlanmayı önler. Hücre bölünmesini uyarır.Fazla ışığa maruz kalan bitkiler ne olur?
Işığın fazla olduğu durumlarda ise yaprakların kalınlaştığı görülür. Güneş bitkileri fazla ışık aldıklarında fotosentezi hızlandırırlar. Ayrıca yapraklarında mantarlaşma artar, mum tabakası oluşur ve kütikula tabakası kalınlaşır. Böylece ışığı daha fazla yansıtırlar.
Etilen hormonu ne işe yarar?
Etilen. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormondur. Meyve olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.Bitkilerde hücre bölünmesini ne sağlar?
3.Sitokininler Diğer hormonların aksine, hem bitkilerde, hem de hayvanlarda bulunur. Hücre bölünmesini teşvik eder ve doku kültüründen bitki geliştirmek için kullanılan steril ortamlarda yer alır.Absisik asit nerede bulunur?
ABA’nın yaprak, gövde, kök, tohum ve meyve dokularında mevalonik asitten sentezlendiği belirlenmiştir. Bu dokularda ABA’nın büyük çoğunluğu plastidlerde sentezlenir. Yüksek bitkilerde genel olarak karotenoidle ilgili yol kullanılır.