AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

BIST organize piyasalar ve tezgah ustu piyasalari tanimlayarak arasindaki farklar nelerdir aciklayiniz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.449
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

BIST organize piyasalar ve tezgah üstü piyasaları tanımlayarak arasındaki farklar nelerdir açıklayınız?​

Organize piyasa, menkul kıymet alım satımı için düzenlenmiş fiziksel mekânı olan piyasa türüdür. Tezgâh üstü piyasa ise, alıcı ve satıcıların belirli bir mekânda toplanmadan, uzaktan elektronik olarak alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği piyasadır.

Devletin finansal sistemi düzenleme ve kontrol etmek istemesindeki amacı nedir?​

Devletin finansal sistemi düzenleme ve kontrol etmek istemesindeki amacı nedir?
Bu çerçevede, kamunun finansal piyasaları düzenlemesinin temel nedeni; yatırımcılar için sunulan bilgileri artırmak, finansal sistemin istikrarını sağlamak ve para politikasının kontrol gücünü artırmaktır.

Nasdaq organize piyasa mı?​

Nasdaq organize piyasa mı?
Günümüzde NASDAQ gibi tanınmış birçok borsa faaliyetlerine OTC olarak başlamış ve zamanla organize borsa statüsüne geçmiştir.

Ikincil piyasaların sahip olduğu fonksiyonlar nelerdir?​

İkincil Piyasaların Fonksiyonları Bir yatırımcının, acil nakit ihtiyacının doğması ya da yatırım aracı tercihini değiştirerek yeni bir sermaye piyasası aracı almak istemesi durumunda, satış yapabildiği piyasalardır.

Devletin düzenleyici ve denetleyici rolü nedir?​

Devletin düzenleyici ve denetleyici rolü nedir?
Düzenleyici ve Denetleyici Kuruluşlar; devletin geleneksel hiyerarşik yapısı dışında kalan, kendilerine özgü bağımsızlık ve özerkliğe sahip olan, bağımsızlıkları belli başlı kanunlarla güvence altına alınmış, belirli sektörlerin çalışma düzenlerini ve hukuk normlarına uygunluğunu sağlayan ve gerek gördüğü takdirde bu …

Ayrıcalıklı hisse senetlerinin değeri nelerdir?​

Ayrıcalıklı hisse senetlerinin değeri nelerdir?
Ayrıcalıklı hisse senetleri ise sahiplerine yönetim, kar payı ve tasfiye varlığı üzerinde, normal hisse senetlerinden daha ayrıcalıklı olanaklar sağlayan hisse senetleridir. Hisse senetlerinin değeri, çeşitli şekillerde tanımlanmaktadır. . a) Nominal değer; hisse senedinin yazılı olan değeridir.
Hisse ( pay ) senetleri nelerdir?​
Hisse ( pay ) senetleri, sahiplerine ortaklık hakkı veren ve dolaysıyla kardan pay alma olanağı sağlayan finansal varlıklardır. Hisse senetleri için belirli bir “gelir” garantisi veya tasfiye halinde bir öncelik söz konusu değildir.

Peki, hisse senedi nasıl alınır?​

Peki, hisse senedi nasıl alınır?
Firma yönetiminde söz sahibi olmayı sağlayacak blok alımlar hariç tutulursa, hisse senedi almakta asıl amaç, gelecekte temettü ve sermaye kazancı elde etme beklentisidir. Eğer bir yatırımcı dönemler boyunca hisse senedi fiyatlarını ve dağıtılacak temettü miktarını iyi tahmin edebilirse neyi, ne zaman alması ya da satması gerektiğini bilecektir.

Şirket ana sözleşmesinde hisse senetlerinin nev’i değiştirilebilir.?​

Şirket ana sözleşmesinde hisse senetlerinin nev’i değiştirilebilir.?
Şirket ana sözleşmesinde hisse senetlerinin nama veya hamiline yazılı olabilecekleri de düzenlenebilir (9). Böyle bir durumda ana sözleşme değişikliğine gerek olmasızın yönetim kurulu kararı ile hisse senetlerinin nev’i değiştirilebilir. Nama yazılı hisse senedi, kanunen emre yazılı bir senettir.
 
BIST organize piyasalar ve tezgah üstü piyasalar arasındaki farklar şunlardır:

1. Organize Piyasa: Bu piyasa türü, menkul kıymet alım satımı için düzenlenmiş fiziksel mekanı olan piyasalardır. Yatırımcıların belirli bir mekanda bir araya gelerek işlem yaptığı yapıdır.

2. Tezgah Üstü Piyasa: Bu piyasa ise alıcı ve satıcıların belirli bir mekanda toplanmadan, uzaktan elektronik olarak alım satım işlemlerini gerçekleştirdiği piyasadır. Bu piyasalarda fiziksel mekan bulunmaz ve işlemler genellikle online platformlar aracılığıyla yapılır.

Devletin finansal sistemde düzenleme ve kontrol istemesinin amacı ise şunlardır:

- Yatırımcılara sunulan bilgilerin artırılması
- Finansal sistemin istikrarının sağlanması
- Para politikasının kontrol gücünün artırılması

NASDAQ gibi bir borsa, OTC (tezgah üstü) olarak faaliyete başlayabilir ve zamanla organize borsa statüsüne geçebilir.

İkincil piyasaların sahip olduğu fonksiyonlar şunlardır:

- Yatırımcıların acil nakit ihtiyacını karşılamak
- Yatırım aracı tercihini değiştirmek isteyen yatırımcılara yeni sermaye piyasası aracı alma imkanı sağlamak

Devletin düzenleyici ve denetleyici rolü, finansal piyasaların ve kurumların belirli standartlara uygun şekilde faaliyet göstermesini sağlamak amacıyla vardır.

Ayrıcalıklı hisse senetleri, sahiplerine yönetim, kar payı ve tasfiye varlığı üzerinde normal hisse senetlerinden daha ayrıcalıklı olanaklar sağlar. Değerleri çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Hisse (pay) senetleri, sahiplerine ortaklık hakkı veren ve kardan pay alma olanağı sağlayan finansal varlıklardır. Kesin bir gelir garantisi veya öncelikleri yoktur.

Hisse senedi almak isteyen yatırımcılar genellikle temettü ve sermaye kazancı elde etme beklentisiyle hareket ederler. Hisselerin fiyatını ve temettü miktarlarını doğru tahmin edebilen yatırımcılar, alım-satım zamanlamasını daha başarılı yapabilirler.

Şirket ana sözleşmesinde hisse senetlerinin nama veya hamiline yazılı olabileceği gibi değiştirilebilir. Bu durum, genellikle yönetim kurulu kararı ile gerçekleştirilir ve ana sözleşme değişikliği gerektirmez. Nama yazılı hisse senedine örnek olarak emre yazılı senet verilebilir.
 
Geri
Üst