AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birlikte kira nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Birlikte kira nedir?​

Kira sözleşmesinin en az bir tarafında birden fazla kişinin bulunması, birlikte kirayı meydana getirir. Kira sözleşmesinin kiraya veren tarafında birden fazla kişinin bulunmasının tipik örnekleri, kiralanana elbirliğiyle veya belli paylarla malik olmaktır.
Paylı mülkiyette mülkiyete konu taşınmazın kiraya verilebilmesi için ne gerekir?
Paylı mülkiyete konu eşyanın kiraya verilebilmesi için, kural olarak pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmiş olması gerekmekle birlikte, bu kuralın her iki yönde istisnalarının var olduğunu kabul etmek gerekir.

Taşınmazı kimler kiraya verebilir?​

Öğretide ve Yargıtay İçtihatlarında açıklandığı üzere, kiraya verenin malik olması gerekmez. Başkasına ait bir taşınmaza ilişkin kira sözleşmesi yapılabilir. Böyle bir sözleşme hukuk düzenince geçerli olur. Burada kiraya veren çoğu kez malikin vekilidir.
Kira sözleşmesi kaç kişi üzerine olur mu?
Peki, kira sözleşmesi iki kişi üzerine olur mu? Kira sözleşmesi, normal şartlarda mal sahibi ile kiracı olan bir kimsenin adına yapılıyor. Örneğin 4 kişilik bir ailenin ev kiralaması halinde genelde düzenli geliri olan aile büyüğü adına sözleşme yapılıyor.

Paylı mülkiyet kiraya verilebilir mi?​

Paylı mülkiyete tabi bir eşyanın kiraya verilmesi; Yargıtay İBK’da ifade edildiği üzere, “Müşterek mülkün kiraya verilmesi önemli idari tasarruflardandır.” “Ortak mülkiyete tabi taşınmazlar bakımından geçerli bir kira sözleşmesinin oluşturulması pay ve paydaş çoğunluğunun bulunması koşuluna bağlıdır.”
Paylı mülkiyete nasıl geçilir?
Tüm mirasçıların birlikte karar vermek zorunda olduğu elbirliği halinde mülkiyet, mirasçılardan birinin Tapu Sicil Müdrülüğü’ne başvurusu ve bu başvuru için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından paylı mülkiyete dönüşür.

Kiralanan ev başkasına kiralanabilir mi?​

Kiracının Kiralanan Yeri Mal Sahibinin İzni Olmadan Başka Birine Kiraya Vermesi ve Tahliye Davası Türk Borçlar Kanunu’nun 322/2 fıkrası şöyle düzenlenmiştir: “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.”
 
Geri
Üst