AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birlesmis Milletler Egitim Bilim ve Kultur Orgutu UNESCO tarafindan dunya mirasi listesinde ulkemizde hangi kulturel ve dogal varliklar bulunmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
142.300
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından dünya mirası listesinde ülkemizde hangi kültürel ve doğal varlıklar bulunmaktadır?​

UNESCO Dünya Mirası Listesi
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985.
- İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) 1985.
- Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı)
- Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986.
- Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987.
- Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı)

Göbeklitepe neden Unesco Dünya Mirası listesinde yer almaktadır?​

Göbeklitepe’nin artık sadece Şanlıurfa’nın veya Türkiye’nin değil, tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edildiğini dile getiren Vali Erin, “Sadece Şanlıurfa’nın veya Türkiye’nin değil, bütün insanlığın ortak mirası olan Göbeklitepe’nin keşfi, ait olduğu döneme ait tarihin yeniden yazılmasına neden olmuş ve bu önemi …

Göbeklitepe kaç yılında UNESCO Miras Listesine alınmıştır?​

Göbeklitepe kaç yılında UNESCO Miras Listesine alınmıştır?
Bütün bunlar ve kazılarda ortaya çıkarılan anıtsal mimari, Göbekli Tepe’yi eşsiz ve özel yapmaktadır. Bu bağlamda UNESCO tarafından 2011’de Dünya Mirası geçici listesine alındı ve 2018’de kalıcı listeye girdi. Söz konusu dikilitaşlar, stilize insan heykelleri olarak yorumlanmaktadır.

UNESCO tarafından 2018 yılında Dünya Miras Listesi ne dahil edilen Göbeklitepe hakkında bilgi e ödev?​

Tarihi 11 bin yıl öncesine kadar uzanan Göbeklitepe, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda bulunur. Dünya tarihinin ilk tapınağı olarak bilinen bu arkeolojik alan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2018 yılında girmiştir.

Dünya Miras Listesi ne alınan kültürel miraslarımız nelerdir?​

UNESCO Dünya Miras Listesinde Türkiye
- İstanbul’un Tarihi Alanları: NİTELİĞİ :
- Kapadokya ve Göreme Milli Parkı: NİTELİĞİ :
- Sivas Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi: NİTELİĞİ :
- Hitit Başkenti Hattuşa: NİTELİĞİ :
- Nemrut Dağı: NİTELİĞİ :
- Ksanthos-Letoon: NİTELİĞİ :
- Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı:
- Tarihi Safranbolu Kenti:

Göbeklitepe hikayesi nedir?​

Göbeklitepe hikayesi nedir?
Göbeklitepe Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha önce yapıldı. Yerleşik hayata geçişlerin ilk izleri için büyük bulgular barındırıyor. Çünkü yerleşik hayatı simgeleyen ve tarıma işaret eden buğdayın ilk izleri Göbeklitepe’de bulundu. Dinler tarihini de etkileyen Göbeklitepe, bilinen ilk ibadet merkezi.

Göbeklitepe dünya miras listesinde mi?​

Şanlıurfa’da yer alan ve dünya çapında bilinen en eski anıtsal tapınak olan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi. Bahreyn’in başkenti Manama’da gerçekleştirilen UNESCO 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısında, Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydedilmesine karar verildi.

Unesco’da hangi ülkeler var?​

Bu yirmi ülke: Avustralya, Birleşik Krallık, Birleşik Devletler, Brezilya, Çekoslovakya, Çin, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Kanada, Lübnan, Meksika, Mısır Norveç, Suudi Arabistan, Türkiye, Yeni Zelanda ve Yunanistan.

UNESCO’da kaç mirasımız var?​

UNESCO’da kaç mirasımız var?
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde ise Türkiye’nin 2020 itibariyle 78 kültürel, 2 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 83 mirası bulunuyor.

Dünya kültür mirası ne demek?​

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden (orman, dağ, göl, ada, çöl, anıt, kompleks veya şehir gibi) her birine verilen addır.

Göbeklitepe hikayesi gerçek mi?​

Tarihin bilinen en eski tapınaklarından biri olan Göbeklitepe, avcı-toplayıcı toplumların yaşamlarının ne kadar eski tarihlere dayandığını ispatlar nitelikte. Ancak, o dönemde el arabası ve diğer inşaat malzemelerinin olmadığı düşünüldüğünde bu kadar büyük bir yapının inşa edilme süreci ise hala gizemini koruyor.
 
UNESCO tarafından Türkiye'de bulunan kültürel ve doğal varlıklar arasında şunlar yer almaktadır:

1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) - 1985
2. İstanbul’un Tarihi Alanları (İstanbul) - 1985
3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) - 1985 (Karma Miras Alanı)
4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) - 1986
5. Nemrut Dağı (Adıyaman) - 1987
6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) - 1988 (Karma Miras Alanı)
7. Göbeklitepe - 2018

Göbeklitepe, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır çünkü artık sadece Türkiye'nin değil, tüm insanlığın ortak mirası olarak kabul edilmektedir. 2011 yılında Dünya Mirası geçici listesine alınan Göbeklitepe, 2018 yılında kalıcı listeye girmiştir.

UNESCO Dünya Mirası Listesinde Türkiye'nin diğer kültürel mirasları ise şunlardır:
- İstanbul’un Tarihi Alanları
- Kapadokya ve Göreme Milli Parkı
- Sivas Divriği Ulu Cami ve Şifahanesi
- Hitit Başkenti Hattuşa
- Nemrut Dağı
- Ksanthos-Letoon
- Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı
- Tarihi Safranbolu Kenti

Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 78 kültürel, 2 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 83 mirası bulunmaktadır.

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Göbeklitepe, tarihin bilinen en eski tapınaklarından biri olarak avcı-toplayıcı toplumların yaşamlarının çok eski tarihlere dayandığını göstermektedir.

Göbeklitepe'nin inşa süreci ve hikayesi ise tarihin gizemli bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Bu antik tapınağın yapılış süreci ve işlevi, günümüz arkeologları ve tarihçileri tarafından hala araştırılmaktadır. Göbeklitepe'nin keşfi, insanlık tarihine ve dinler tarihine dair önemli ipuçları sunmaktadır.
 
Geri
Üst