Birlesik zamanli fiiller nedir ornekler?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Birleşik zamanlı fiiller nedir örnekler?​

Örnek: “Bugün doğum günün olduğunu bilmiyordum.” cümlesinde geçen “bil-mi-yor-du-m” çekimli fiili, hem “-yor” şimdiki zaman ekini hem de “-du” görülen geçmiş zaman ekini almıştır. İşte bu fiil, birleşik zamanlı bir fiildir.

Birleşik çekimli eylem nedir nasıl olur?​

Türkçede fiiller, aldıkları zaman eklerine göre ikiye ayrılır. (-dı, -mış, -er, -yor) eklerinden yalnızca birini almış olan fiillere basit çekimli eylem denir. Birden fazla zaman eki almış fiiller ise birleşik çekimli eylem olarak adlandırılır.
Basit zamanlı fiil nasıl bulunur?
Basit zamanlı fiiller, sadece bir adet kip eki almış fiillerdir. Bu kiplere dilek kipi ve haber kipi örnek olarak verilebilir. Bu iki kipten sadece bir tanesine sahip olan fiiller, basit zamanlı fiil olarak adlandırılmaktadır. Örnek verecek olursak, “okuyorum” kelimesini inceleyebiliriz.

Birleşik çekimli fiil nedir örnek?​

bu iki adet kip görülen geçmiş zaman ile şimdiki zaman kipi olarak ifade edilebilir. Bu duruma örnek olarak “gelmeliymişsin” verilebilir. Burada gereklilik kipi ile duyulan geçmiş zaman kipi beraber kullanılmıştır. Burada iki tane kip yan yana kullanıldığı için birleşik çekimli fiil olarak ifade edilmektedir.

Çekimli eylem nedir örnek cümleler?​

Örnek: “Siz gidebilirsiniz, ben burada bekliyorum.” NOT: Çekimli fiiller, cümlede yüklem görevinde kullanıldıkları için genellikle cümlenin sonunda yer alırlar. Fakat devrik cümlelerde, çekimli fiillerin cümlenin başka bir yerinde yer aldığını görebiliriz. Örnek: “Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.”
Birleşik zamanlı fiil nasıl bulunur?
Birleşik zamanlı fiiller, Türkçede herhangi bir haber ya da dilek kipine “-di”, “-miş” veya “-se” ek-fiilleri eklenerek oluşturulan fiiller. Bildirme eki olarak da bilinen “-dir” ek-fiili ise birleşik zamanlı fiil yapmaz: Bu öyküde tembelliğin zararlarından bahsedilmiştir. (rivayet geçmiş zaman, basit zamanlı fiil)

Geri