AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birlesik kelime nedir ornek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Birleşik kelime nedir örnek?​

Birleşik kelimeler en az iki sözcükten oluşur. Kelimelerden en az biri anlamını kaybetmişse veya kelimeler birleştiğinde ses düşmesi veya ses türemesine uğramışsa bitişik yazılırlar. Örneğin: yalıçapkını, affetmek, azletmek, sivrisinek, açıkgöz, hanımeli, alıvermek, vb.

Türemiş ne dir?​

Kök veya gövde halindeki kelimelere yapım ekleri eklenerek meydana gelen yeni kelimelere TÜREMİŞ KELİME denir. Kelimeler, sonlarına bazı ekler alarak değişik biçimlerde cümlede kullanılırlar. Aldıkları yapım ekleriyle yeni bir anlam kazanan sözcüklerdir. Kök halindeki sözcük isim, sıfat, fiil, zamir, zarf olabilir.

Bilgisayar türemiş kelime midir?​

Bilgisayar türemiş kelime midir?
Türk bilgisayar mühendisi ve dilbilimci Aydın Köksal tarafından bilgi + say + -ar köklerinden türetilmiştir.

Birleşik kelime neye denir?​

Birleşik kelime neye denir?
İki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlamda kullanıldığı sözcüklere birleşik isim ya da birleşik yapılı kelime denir. Birleşik sözcüklerin tamamı bitişik yazılır.

Birleşik kelime nedir 3 sınıf?​

Birden fazla kelimenin bir araya gelip anlamca kaynaşarak meydana gelen yeni kelimeye birleşik kelime (birleşik sözcük) denir. Birleşik kelimelere iki kelimenin kalıplaşıp kaynaşmasıyla oluşur. Anlamca bütündürler ve tek bir kavramı karşılarlar. ➜ Birleşik kelimeleri oluşturan sözcükler birbirlerinden ayrılamazlar.

Bilgisayar nasıl türemiştir?​

Türkçe sözcük, Ad halinde IPA: /bilgisaˈjaɾ/, çoğulu IPA: /bilgisajaɾˈlaɾ/ anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan bilgisayar kelimesi Heceleme: bil·gi·sa·yar anlamındadır. Kırım Tatarca sözcük, Ad halinde (bilişim, bilişim) bilgisayar anlamına gelir.

Türemiş Fiiller kaça ayrılır?​

Türemiş Fiiller kaça ayrılır?
Yapı Bakımından (Yapısına Göre) Fiiller/Eylemler
- Basit Fiiller: Yapım eki almamış, bir tek kelimeden oluşan, yani kök hâlindeki fillerdir. Çoğunlukla tek hecelidir.
- Türemiş Fiiller. İsim veya fiil kökleriyle yansımalardan, yapım ekleriyle türetilmiş fiillerdir. Bunlara fiil gövdesi (tabanı) denir.
- Birleşik Fiiller.
 
Birleşik kelimeler, en az iki sözcükten oluşur ve en az biri anlamını kaybetmişse ya da kelimeler birleştiğinde ses düşmesi veya ses türemesine uğramışsa bitişik yazılırlar. Örneğin: yalıçapkını, affetmek, azletmek, sivrisinek, açıkgöz, hanımeli, alıvermek gibi.

Türemiş kelimeler ise kök veya gövde halindeki kelimelere yapım ekleri eklenerek meydana gelen yeni kelimelerdir. Bu kelimeler, aldıkları yapım ekleriyle yeni bir anlam kazanır ve cümlede farklı biçimlerde kullanılırlar. Kök halindeki sözcükler isim, sıfat, fiil, zamir ya da zarf olabilirler.

"Bilgisayar" kelimesi de Türk bilgisayar mühendisi ve dilbilimci Aydın Köksal tarafından "bilgi + say + -ar" köklerinden türetilmiştir.

Birleşik kelimeler; iki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlamda kullanıldığı sözcüklerdir. Birleşik kelimeler genellikle bitişik yazılır ve bir araya geldiklerinde tek bir anlamı ifade ederler.

Türemiş fiiller ise isim veya fiil kökleriyle yansımalardan, yapım ekleriyle türetilmiş fiillerdir. Yapı bakımından fiiller, basit fiiller, türemiş fiiller ve birleşik fiiller olmak üzere farklı kategorilere ayrılabilirler. Birleşik fiiller ise birden fazla kelimenin bir araya gelip anlamca kaynaşarak oluşan fiillerdir.
 
Geri
Üst