- Konu Yazar
Birinin ahını almak günah mı?
Hz. Peygamber Efendimiz (S.A.S.) bir hadis-i şerifinde: “Kim birinin kalbini kırıp onu ağlatırsa, o kişinin bedduasından sakınsın. Çünkü gözyaşları yere düşmeden ne dilerse o olur” buyurmaktadır. Üç günlük dünyada mazlum ahı almaktan kendimizi korumalıyız.Kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz kimin sözü?
edmond bunun şahane örneğidir.
Kimseden bir şey isteme sözü kime ait?
“Rasulullah (a.s) sadece şunu söyledi: “İnsanlardan hiç bir şey istememek.” Ibni Mace, Sevban (r.a)’dan rivayet etmiştir: “Rasulullah (a.s) şöyle buyurdu: “Kim benim için bir şeyi gönül hoşluğuyla kabul ederse, ben de onun için Cennet’i gönül hoşluğuyla kabul ederim.”Ben de; “Ben kabul ederim,” dedim.Birinin ahını alırsan ne olur?
Ah çekenin, ah edenin, cefa çekenin uğradıkları kötülükler karşısında içi yanmaktadır. Zira ah, ateştir. Bu ateşten çıkan beddua zulmedeni, acı vereni, üzeni, kötülük yapanı, emanete hainlik edeni ve hak yiyeni yakar.
Kul kınadığını yaşamadan ölmezmiş ne demek?
doğruluğu tecrübeyle sabit olan söz öbeğidir,bir kimseyi her ne yaparsa yapsın ayıplamama alışkanlığı kazandırır. illaki içinizden çüş deme isteği fışkırıyorsa da dilinizi ısırınız.Para istemek caiz mi?
Sual: Borç para isteyene vermek câiz midir? Cevap: Borç para isteyene vermek, sadaka vermekten daha sevabdır. Zira hadîs-i şerifte buyuruldu ki: “Sadaka verilen her dirhem için on sevab, ödünç verilen her dirhem için ise, onsekiz sevab vardır. Çünki borç ihtiyacı olana verilir.
Sen benim ahımı aldın ne demek?
Acı çeken kişinin ah etmesi durumuna ah almak denilmektedir. Ahını almak deyiminin anlamı insanlara zarar vermek suretiyle ya da huzursuz etmek sonucunda kişilerin hakkına girerek beddua etmelerine ahını almak denmektedir.Kınayan sınanır ne demek?
insan herhangi bir -insanî- konuda iddialı , kesin hükümlü konuştuğunda, o konudan sınanacağını bilmeli. hastalık, sağlık, para, mevki, makam her konu için bu değişmez bir kural.