- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Birini ölüme terk etmek suç mu?
Terk suçu bir tehlike suçu olup, terk dolayısıyla bir zararın meydana gelmiş olması şart değildir. Maddenin ikinci fıkrasına göre, terk dolayısıyla mağdurun hastalığa yakalanması, yaralanması veya ölmesi hâlinde, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunacaktır.Anneye bakmamak suç mu?
Bakım, Eğitim veya Destek Olma Yükümlülüğününin İhlali Suçu (TCK m.233/1): Eş veya çocukların veya bakıma ihtiyacı olan yaşlı anne babanın; bakım, eğitim veya destek ihtiyacının karşılanmaması halinde suçun bu şekli oluşur.
Erkeğin evi terk etmesi suç mu?
Evi terk etmek, evliliği temelinden sarsıcı kusurlardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple kadın ya da erkek fark etmeksizin hiçbir sebebi olmadan evi terk eden kişiler mahkeme tarafından kusurlu taraf olarak kabul edilecektir. Ancak bu durum ceza kanunlarında bir suç olarak kabul görmemektedir.Terk suçu sırf hareket suçu mudur?
Doktrinde genel tehlike suçları olarak da adlandırılan bu suç tipleri, sırf hareket suçlarıdır. Örneğin, terk (md.97), yardım ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi (md.98), suç işlemeğe alenen tahrik (md.214), suçu ve suçluyu övme (md.215) ve iftira (md.267) soyut tehlike suçlarıdır.
Kamu hastaneleri nedeniyle sadece idareye dava açılabilirken, özel hastanelerde hekime karşı da dava açılabilmektedir. Tüketici mahkemesinde ya da doktor zorunlu sigortası (Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) dava açılacaksa Asliye Ticaret Mahkemeleri görevlidir.
Yükümlülük ihlali ne demek?
Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali başlıklı 233. maddesine göre; Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.