AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birine ilahi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Birine ilahi ne demek?​

Diğer bir anlamı şaşırma ve sitem durumlarında kullanılan bir kelimedir. Diğer bir anlamı tanrıyı övmek, ona dua etmek için yazılan ve makamla okunan nazımdır. Diğer bir anlamı tanrı ile ilgili olan tanrısal olandır. Son olarak ise ilahi kelimesinin anlamı, çok güzel mükemmel olan anlamına gelmektedir.

Ilahi söyleyen ne denir?​

Ilahi söyleyen ne denir?
İlâhi okumakla görevli kişilere genel olarak “ilâhici” adı verilir.

Diyanet ilah nedir?​

Buna göre ilâh “tapınılan, yüceliği karşısında hayrete düşülen, gönülden bağlanılıp sığınılan, duyularla idrak edilemeyen varlık” demektir. Kur’ân-ı Kerîm’de ilâh kelimesi çoğul şekliyle birlikte 147 yerde geçmekte, Allah’tan başka bir ilâhın olmadığı, eşi, benzeri, ortağı ve çocuğunun bulunmadığı vurgulanmaktadır.

Birisine ilahi demek günah mı?​

Birisine ilahi demek günah mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, “Allah’ı kastetmek üzere Türkçe olarak O’nu ‘Tanrı’ diye anmak” İslam inancına aykırı değil.

Nezd i ilahi ne demek?​

avn-i ilahi / avn-i ilâhî Allah’ın yardımı.

Vesile olmak ne demek edebiyat?​

Vesile olmak ne demek edebiyat?
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimelerden biri olan vesile, bir işin gerçekleşmesi için aracı ya da neden olmak manasına gelir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu kelimenin ya anlamı ise bahanedir.

İlahi söyleyen sanatçılar kimdir?​

Popüler Sanatçılar
- Murat Belet.
- Sami Yusuf.
- Maher Zain.
- Sedat Uçan.
- Mahmut Durgun.
- Yıldırım Enes.
- Cemal Kuru.
- Esat Aydoğan.

Müziksiz ilahi nedir?​

Müziksiz ilahi nedir?
Müziksiz ilahilerde müzik yoktur. Duyulan yalnızca ilahi söyleyen kişinin sesidir. İnternet üzerinde araştırıldığında müziksiz olarak söylenen ve her biri birbirinden güzel olan ilahilere erişim mümkün olmaktadır.

Arapçada ilah kelimesi ne anlama gelir?​

ʾİlāh (Arapça: إله; çoğul: آلهة ʾālihat), “tanrı” ile aynı manaya gelen bir Arapça terimdir. Dişil varyantı İlaha dir ve bu Tanrıça ile eşanlamlıdır. Dinsel inanışlar tarafınca mukaddes görülen ve tapınılan metafiziksel bir varlıktır. İlah kelimesi İslamik ritüellerde sıkça kullanılır: ezan, kelime-i şehadet.

İlah kelimesi nereden gelir?​

İlah kelimesi nereden gelir?
Arapça Alh kökünden gelen ilāh إلاه “tanrı” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük İbranice aynı anlama gelen ˀelōah אלוה sözcüğü ile eş kökenlidir.
 
İlahi kelimesi genellikle şaşırma ve sitem durumlarında kullanılan bir kelime olarak bilinir. Ayrıca, ilahi kelimesinin diğer anlamları arasında Tanrı'yı övmek, Ona dua etmek için yazılan ve makamla okunan nazım, Tanrı ile ilgili olan tanrısal olan ve çok güzel, mükemmel anlamına gelen anlamlar da bulunmaktadır.

İlâhi söyleyen kişilere genel olarak "ilâhici" denilmektedir. Bu kişiler ilâhi okumakla görevlidirler.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, birisine "ilahi" demenin, Allah'ı kastetmek üzere Türkçe olarak O'nu "Tanrı" diye anmak İslam inancına aykırı değildir.

"Nezd i ilahi" ifadesi ise "Allah'ın yardımı" anlamına gelmektedir.

Vesile olmak ise bir işin gerçekleşmesi için aracı veya neden olmak anlamına gelirken, müziksiz ilahi ise ilahilerde müzik olmadığını ve sadece ilahi söyleyen kişinin sesinin duyulduğunu ifade eder.

Arapçada "ilah" kelimesi, "tanrı" anlamına gelmektedir. İslamî ritüellerde sıkça kullanılan bir terimdir ve dinsel inanışlar tarafından mukaddes görülen ve tapınılan metafiziksel bir varlık ifade eder.

İlah kelimesi, Arapça kökenli olup Alh kökünden gelen ilāh إلاه “tanrı” sözcüğünden alıntıdır. İbranice'deki ˀelōah אלוה sözcüğü ile de eş kökenlidir.
 
Geri
Üst