AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birincil mevzuat ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Birincil mevzuat ne demek?​

kanunlarla olusturulmus olan kamu kurumlarinin tum hukuki duzenlemelerine verilen genel isim. birincil mevzuat kanunlari, ikincil mevzuat ise yonetmelikleri ifade eder.

Mevzuat türleri nelerdir?​

Bu türleri şu şekilde sıralamak mümkündür: – Kanun, yasa. – Kanun Hükmünde Kararname. – Tüzük.
Hukukta mevzuat ne demek?
Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur.
Avrupa Birliği’nin ikincil mevzuatı nedir?
İkincil yasa, bağlayıcı yasal araçlar (düzenlemeler, yönetmelikler ve kararlar) ve kurumların içsel düzenlemeleri ve topluluk eylem programları gibi tüm diğer araçlar dizisi ile birlikte EC Anlaşmasınd öngörülen bağlayıcı olmayan araçları (çözümlemeler, fikirler) kapsar.

Mevzuat ve yönetmelik aynı şey mi?​

MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.

Türkiye’deki mevzuat çeşitleri nelerdir?​

Anayasa.
Ilgili mevzuat ne demek?
Mevzuat Bilgi Sistemi; Anayasa, Kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Tüzükler, Cumhurbaşkanlığı Yönetmelikleri, Bakanlar Kurulu Yönetmelikleri, Cumhurbaşkanı Kararları, Cumhurbaşkanı Genelgeleri, Başbakanlık Genelgeleri, Kurum ve Kuruluşlar ile Üniversite Yönetmelikleri ve 01/01/2004 …
Mevzuat nedir örnekleri?
Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb.nin bütünü: Cümle içinde kullanımına örnek: “Mahkemenin hangi süre içinde başlaması gerektiğine dair bir kayıt da yoktu mevzuatta.”- Ç.
AB müktesebatı sürekli olarak gelişmekte olup, Avrupa Birliğini kuran Antlaşmalar ile onu tadil eden antlaşmalar, ikincil mevzuat (direktifler, tüzükler, kararlar), üçüncü ülkelerle yapılan anlaşmalar, Adalet Divanı kararları, vb. kapsar.
Yönergeler bir kurum, örgüt veya işletme içerisinde uygulanan yöntem ve süreçlere yöneliktir. Yönetmelikler bazen kurum dışındaki 3. kişilerin de bilmesi gereken uygulama ve kuralları içerirler. Yönergeler, daha çok uygulamaya yönelik prosedür ve etapları anlatırlar.
Kanun ve yönetmelik nedir?
Yönetmelik (Talimatname), Anayasanın 123üncü maddesinde tarif edildiği şekliyle; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
 
Geri
Üst