Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Birincil DNS soneki nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Birincil DNS soneki nedir?​

Birincil DNS soneki, DNS adı kaydında ve DNS adı çözümlenmesinde kullanılır. Bu ayar bir bilgisayar grubu için birincil DNS soneki belirlemenize ve yöneticiler de dahil olmak üzere kullanıcıların bunu değiştirmesine engel olmanıza olanak sağlar.
DNS etki alanı adı nedir?
DNS, etki alan adları ile uygun IP adresleri arasında bağlantı kuran sistemdir. Web kullanıcıları tarayıcılarına bir etki alan adı girdiklerinde, yerel internet servis sağlayıcısı (ISP) etki alan adı için doğru IP’yi tanımlamak üzere DNS’i kullanır.

DNS bölgesi nedir?​

DNS ZONE DNS zone, DNS sunucularında oluşturulan alan adlarının bilgilerinin tutulduğu dosyalardır.
DNS sunucular arasında hangi tür sorgulama yapılır?
İteratif sorguyu alan DNS sunucusu kendi veritabanına ve önbelleğine bakar ve sorguyu yapan DNS sunucusuna IP adresi yada aradığı IP adresini bulabileceği DNS sunucusunun ip adresini bildirir. DNS sunucusunun diğer DNS sunucu yada sunucularla yaptığı sorgulama tipi iteratif sorgulama olarak adlandırılır.
DNS, “Domain Name System” tabirinin kısaltmasıdır. Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; “DNS, internetin telefon rehberidir” diyebiliriz. DNS, isimlerin IP’ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir.
DNS nin görevi nedir?
Basitçe anlatmak gerekirse, DNS ağdaki dağıtılmış veritabanları sistemidir ve ana görevi, belirli makine adlarını, bilgisayarların anladığı dil olan IP numaralarına çevirmektir. Eşleşen IP numaralarıyla makine adlarının bilgileri dizinde saklanır. Bu dizin de alan adı (domain) sunucularında depolanır.

DNS sorgusu hangi sıra ile gerçekleşir?​

Adım 1: Tarayıcıya bir alan adı yazdığınızda İnternet Servis Sağlayıcına IP adresi sorgusu yapılır. DNS çözümleyici bağlı bulunduğu Root Server’a gider ve alan adının IP adresini sorar. Adım 2: Root Server, sorgulanan alan adına ait IP adresini bulabilmek için sizi bağlı bulunduğu uzantıya ait TLD Server’a yönlendirir.
 
Geri
Üst