AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birinci Dünya Savaşı'nın Sebep ve Sonuçları Maddeler Halinde

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
1 DÜNYA SAVAŞI
(19141918)
1 Dünya Savaşı'nın Sebepleri
1 Hammadde ve pazar arayışı
2 Sömürgecilik yarışı
3 Almanya ile Fransa arasında paylaşılamayan Alsas Loren maden bölgesinin paylaşılamaması
4 Bloklaşmalar
5 Avusturya Macaristan Veliahdının bir Sırplı göre öldürülmesi
Bloklaşmalar
1750'li yıllarda başlayan Sanayi Devrimi ardından Avrupa ülkeleri arasında çabuk bir sömürgecilik faaliyetleri başlamıştır İngiltere, Fransa, Rusya, Hollanda gibi devletler sömürgecilik alanında hızlı bir gelişme göstermiştir
1870'li yıllarda siyasi birliğini tamamlayan Almanya ve İtalya, güçlenmek için sömürgecilik faaliyetlerine girişti Almanya kendisine İngiltere, Fransa gibi devletlerin sömürgelerini seçti Bu durum dinç devletlerin birbirleriyle mücadelesine sebep oldu Bu çaba sonunda devletler kendi arasında bloklaşmaya başladı Üçlü ittifak ve üçlü itilaf blokları ortaya çıktı Bloklaşmalar da 1 Dünya Savaşı'nın çıkmasına sebep oldu
Bloklar
1 Üçlü İttifak Devletleri
2 Üçlü İtilaf Devletleri
Savaşın Başlaması
AvusturyaMacaristan veliahtı Franz Ferdinand, Haziran 1914'te, SarayBosna'da, bir Sırp fanatik tarafından öldürüldü
AvusturyaMacaristan İmparatorluğu 28 Temmuz 1914'te Sırbistan'a savaş açtı
Rusya'da AvusturyaMacaristan İmparatorluğu'na savaş açtı
Almanya 1 Ağustos 1914'te Rusya'ya, 3 Ağustos'ta Fransa'ya, 4 Ağustos'ta da Belçika'ya savaş açtı
İngiltere'de Almanya'ya savaş açtı
I Dünya Savaşı'nın Sonuçları
1 Savaşta yenilen devletlerin rejimleri değişti Merkezi imparatorluklar yıkıldı
2 Çarlık Rusya yıkıldı, yerine Sovyet Rusya kuruldu
3 Yıkılan imparatorlukların yerine yeni devletler kuruldu
4 Arap topraklarında İngiliz ve Fransızların manda ve himayesi aşağı farklı alanlara yönlendirilmiş devletler kuruldu
5 İsrail Devleti'nin temelleri atıldı
6 Dünya barışını korumak için Milletler Cemiyeti (Cemiyeti Akvam) kuruldu
7 Mondros'tan sonradan Anadolu'da görülen işgallere aleyhinde özgürlük mücadelesi başladı Bu mücadeleyi İngilizlerin diğer sömürgeleri de kendilerine misal aldı
8 Versay Antlaşması'nın getirdiği koşullar, Avrupa'nın siyasi dengesini bozdu ve bu koşul İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına niçin oldu
9 İngiltere, Dominyon denilen, Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda sömürgelerine Arabistan, Filistin ve Irak'ı da ekledi *
 
1. Hammadde ve pazar arayışı: 1. Dünya Savaşı'nın sebepleri arasında yer alır. Avrupa ülkeleri, Sanayi Devrimi sonrasında hammadde kaynaklarına ve yeni pazarlara ihtiyaç duymaya başlamışlardır. Bu durum da rekabeti artırmış ve çatışmaları beraberinde getirmiştir.

2. Sömürgecilik yarışı: Avrupa devletleri, sömürgecilik faaliyetleriyle güçlenmeye çalışmış ve bu süreçte rekabet artmıştır. Özellikle Almanya ve İtalya'nın siyasi birliğini tamamlamasıyla birlikte sömürgecilik faaliyetlerinde de etkin hale gelmeleri, diğer güçlü devletlerle çatışmaları tetiklemiştir.

3. Alsas Loren maden bölgesi: Alsas Loren, Almanya ile Fransa arasında paylaşılamayan bir maden bölgesidir. Bu bölgenin kontrolü konusundaki çekişmeler, iki ülke arasındaki gerilimi artırmış ve savaşın sebeplerinden biri olmuştur.

4. Bloklaşmalar: Avrupa'daki devletler arasındaki ittifaklar ve bloklar, savaşın çıkmasında etkili olmuştur. Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf devletleri arasındaki güç dengesi, savaşın patlak vermesinde etkili olmuştur.

5. Avusturya-Macaristan Veliahdının öldürülmesi: Avusturya-Macaristan Veliahtı Franz Ferdinand'ın bir Sırp tarafından öldürülmesi, 1. Dünya Savaşı'nın fitilini ateşleyen olaylardan biridir. Bu suikast sonrasında Avusturya-Macaristan, Sırbistan'a savaş açmış ve ardından diğer büyük güçler de savaşa dahil olmuştur.

1. Dünya Savaşı'nın Sonuçlarına kısa bir bakış:

1. Rejim değişiklikleri ve imparatorluk yıkımları: Savaşı kaybeden devletlerin rejimlerinde değişiklikler yaşanmış, merkezi imparatorluklar dağılmıştır.
2. Rusya'da Çarlık rejiminin yıkılması ve Sovyet Rusya'nın kurulması: Rusya'daki devrim sonucunda Çarlık rejimi yıkılmış ve Sovyet Rusya kurulmuştur.
3. Yeni devletlerin kurulması: Dağılan imparatorlukların yerine yeni ulus devletlerin kurulması süreci yaşanmıştır.
4. Arap topraklarında manda sistemleri ve yeni devletlerin kurulması: İngiltere ve Fransa'nın Arap topraklarında manda ve himaye sistemleri ile yeni devletlerin kurulması.
5. İsrail Devleti'nin kuruluş süreci: Balfour Deklarasyonu ve 1. Dünya Savaşı sonrasında İsrail Devleti'nin temellerinin atılması.
6. Milletler Cemiyeti'nin kurulması: Dünya barışını sağlamak amacıyla Milletler Cemiyeti'nin kurulması ve uluslararası ilişkilerde yeni bir dönemin başlaması.
7. Anadolu'da işgallere karşı mücadele: Mondros Mütarekesi sonrası Anadolu'da başlayan işgallere karşı mücadele ve bu sürecin diğer sömürgelerde de etkili olması.
8. Versay Antlaşması'nın etkileri: Versay Antlaşması'nın getirdiği koşulların Avrupa siyasi dengesini bozması ve II. Dünya Savaşı'nın nedenlerinden biri olması.
9. İngiltere'nin sömürgelerini genişletmesi: İngiltere'nin Dominyonlarını genişleterek Arabistan, Filistin ve Irak gibi bölgeleri de sömürgelerine eklemesi.
 
Geri
Üst