AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birinci Dunya Savasi sirasinda yapilan gizli Antlasmalardaki degisikliklerden hangisi Itilaf Devletleri arasindaki ilk gorus ayriligini baslatmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Birinci Dünya Savaşı sırasında yapılan gizli Antlaşmalardaki değişikliklerden hangisi İtilaf Devletleri arasındaki ilk görüş ayrılığını başlatmıştır?​

Bu nedenle İtalya ile İtilaf Devletleri arasında Paris konferansı sırasında ilk görüş ayrılıkları ortaya çıkmıştır.

I Dünya Savaşı’nın sonuçları nelerdir?​

I. Dünya Savaşı
- Rus, Alman, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı imparatorlukları yıkıldı.
- Avrupa ve Orta Doğu’da yeni devletler kuruldu.
- Alman sömürgeleri ve Orta Doğu, İtilaf Devletleri’nin kontrolüne geçti.
- Avrupa, Orta Doğu ve Asya’da ülke sınırları değişti.
- Milletler Cemiyeti kuruldu.

Mondros Ateşkes Antlaşması hangi hükümet döneminde imzalandı?​

Mondros Ateşkes Antlaşması hangi hükümet döneminde imzalandı?
Mondros Mütarekesi; 30 Ekim 1918’de Osmanlı adına bahriye nazırı Rauf Orbay ile; İtilaf devletleri adına İngiliz amirali Caltrop arasında Limni Adasının Mondros Limanında Agamemnon Zırhlısında imzalanmıştır.

Ruslar hangi antlaşma ile daimi elçi?​

Bu açıdan 1700 yılında Osmanlı Devleti ile yapılan İstanbul Antlaşması gereğince daimi elçi bulundurma hakkını ele geçiren Rusya, yukarıda zikredilen fetihçi politikayı başarılı bir sonuca ulaştırmak için 1702’de Pyotr Andreyeviç Tolstoy’u elçi olarak Edirne’ye gönderdi.

Kırımı hangi antlaşmayla kaybettik?​

Kırım Tamamen Kaybedildi (1792) Osmanlı Devleti Küçük Kaynarca ile bağımsızlık verdiği Kırım’ın Rusya tarafından işgalini kabullenmemiş çıkan savaşı ise kaybetmişti. Savaş sonunda 9 Ocak 1792’de imzalanan Yaş Antlaşması ile Osmanlı devleti Kırım’ın Rus toprağı olduğunu kabul etti.

İtilaf Devletleri hangisinden sonra Istanbul’u resmen işgal etmiştir?​

İtilaf Devletleri hangisinden sonra Istanbul’u resmen işgal etmiştir?
İstanbul’un işgali, Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Antlaşması ile I. Dünya Savaşı’nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından 13 Kasım 1918’de Osmanlı’nın başkenti İstanbul’u işgal dönemine verilen addır.
Anadolu’da Ermeni devleti kurulması hangi Konferans?​
1919 PARİS KONFERANSI VE ERMENİLER.
I Dünya Savaşı’nın sonuçları nelerdir maddeler halinde?​
Birinci Dünya Savaşının Genel Sonuçları
- 1. Milyonlarca insan hayatını kaybetti.
- Avrupa’nın siyasi haritası değişti.
- 3. Avrupa’da güç dengeleri değişti.
- Savaşı kaybeden devletler ağır şartlara mahkûm edildiler.
- Avrupa’da yeni siyasi ideolojiler ve rejimler ortaya çıktı.
- Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) kuruldu.

Mütareke döneminde kaç ayrı hükümet kurulmuştur?​

Mütareke döneminde kaç ayrı hükümet kurulmuştur?
Dört yıllık bir süre içerisinde on bir tane hükümet kurulmuştur. Bu hükümetlerin beş tanesi Damat Ferit Paşa, üç tanesi de Ahmet Tevfik Paşa tarafından kurulmuştur.

Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalayan Osmanlı temsilcisi kimdir?​

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın Tarihi Mondros Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey ve İtilaf Devletleri ile yapılmıştır. Antlaşma Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli olan Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmış ve kayıtlara geçmiştir.
 
İtilaf Devletleri arasındaki ilk görüş ayrılığına sebep olan gizli antlaşma, 1915 yılında İtalya ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Londra Antlaşması'dır. Bu antlaşma sonucunda İtalya'ya önceki antlaşmalarda vaat edilen ödüllerin yerine getirilmemesi, İtalya'nın savaşa katılım karşılığında beklediği toprak kazanımlarını elde edememesi ve diğer İtilaf Devletleri arasında gizli bir şekilde yapılan Sykes-Picot Antlaşması gibi anlaşmalar nedeniyle Paris Konferansı sırasında aralarında anlaşmazlıklar yaşanmıştır.

1915 yılında gerçekleşen Londra Antlaşması'nda İtalya'ya vaat edilen topraklar arasında Trieste, Trentino, İstria Yarımadası ve bazı ada ve toprak parçaları bulunmaktaydı. Ancak Paris Konferansı sürecinde İtalya'nın beklentilerinin karşılanmaması ve diğer İtilaf Devletleri arasında İtalya'nın haklarını koruyan bir anlaşma olmaması nedeniyle İtalya ile İtilaf Devletleri arasında ilk görüş ayrılıkları ortaya çıkmıştır.

Bu durum, İtalya'nın savaş sonrası siyasi ve toprak kazanımları konusundaki taleplerinin diğer İtilaf Devletleri tarafından karşılanmaması ve Paris Konferansı'nda yaşanan beklentilerin altında kalan sonuçlarının İtalya'nın memnuniyetsizliğine yol açmasıyla birlikte, ittifak içindeki birliği zayıflatmış ve anlaşmazlıklara sebep olmuştur. Bu durum da İtalya ile diğer İtilaf Devletleri arasında Paris Konferansı sırasında çeşitli anlaşmazlıkların ve ayrılıkların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
 
Geri
Üst