- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.191
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Birinci değerlendirme aşamaları nelerdir?
Hasta/Yaralının İlk Değerlendirilme Aşamaları Nelerdir?Birincil değerlendirmede neye bakılır?
İlk değerlendirme sonucu hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir….Baştan aşağı kontrol yapılır:- Bilinç düzeyi, anlama, algılama,
- Solunum sayısı, ritmi, derinliği,
- Nabız sayısı, ritmi, şiddeti,
- Vücut veya cilt ısısı, nemi, rengi.
Ikinci değerlendirme aşamaları nelerdir?
İkinci değerlendirme aşamaları şunlardır:
Buna göre hasta/yaralının ilk değerlendirilme aşamaları şunlardır:
Tıkanan çocuğa ne yapılır?
Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır. Yetişkin ve Çocuklarda Heimlich Manevrası; Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir.
Cocuklarda ilk yardim nasil baslar?
- Kendisinin ve bebeğin güvenliğinden emin olunur,- Ayak tabanına hafifçe vurarak bilinci kontrol edilir; eğer bilinci yok ise,
- Çevreden yüksek sesle yardım çağrılır; 112 aratılır;
- Bebek sert bir zemin üzerine sırt üstü yatırılır,
Birincil ve ikincil değerlendirme nedir?
Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucunda; Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir. Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır.Bebek nefes alamadığında ne yapılır?
Bebek kısmi olarak tıkanma yaşıyor ise, kendi kendine nefes alması ve öksürmesi için desteklenmelidir. Bunu yapmak için bebek, kucağa alınarak başı yükseltilir veya gazını çıkarıyormuş gibi omza yaslayarak cismi çıkarması beklenir. Bebeğin öksürme sırasında kusması ile kustuğunu yutmamasına dikkat edilmelidir.
Cocuklarin nefesi nasil acilir?
Zerdeçal solunum yollarındaki ve akciğerlerdeki iltihabın atılmasını sağlayarak nefes problemlerini çözer. 1 bardak su ile ½ çay kaşığı toz zerdeçalı bir tencereye alıp kaynatın. Biraz soğuduktan sonra çocuğunuza günde bir ya da iki kez içirin.
Ilk yardım sırası nasıl olmalıdır?
İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı /kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak.), teşhis koymak /ilkyardım yapmak ve ambulans çağırmaktır.Evde ilk yardım nasıl yapılır?
Bilinci açıksa kişiyi ‘yarı oturur’ pozisyonda (sırtı yer ile 45 derece açı oluşturacak şekilde pozisyon verin) bekletin. Ortam havadar değilse camları açın. Bilinç kapalı, nabız alınamıyor veya solunum durmuşsa; sadece ilk yardımcı sertifikası olan kişiler temel yaşam desteğine başlayabilir!Bayılmada ilk yardım nasıl yapılır maddeler halinde?
Bayılmalarda İlk yardım:
- Temiz hava alması sağlanır.
- Sıkan giysileri gevşetilir.
- Şok pozisyonu verilir.
- Sıcak tutulur.
- Duyu organları uyarılır. (Amonyak, soğan koklatılabilir.
- Solunumu kontrol edilir.
- Takma dişi varsa çıkarılır.
- Yüzü soğuk su ile yıkanır.
Bayılan kazazedeye ne yapılır?
Kazazedeye yaklaşım Yaralı kişi kendindeyse onu konuşarak sakinleştirin. Yaralının bilinci açıksa nabız ve solunumunu kontrol edin. Hastanın dilinin geriye kaçmaması için başını geriye doğru yatırın.