- Konu Yazar
Birim katkı payı nasıl hesaplanır?
Satışlar ile değişken maliyetlerin farkıdır. Katkı payı, toplam satışlardan değişken maliyetlerin çıkarılması ile hesaplanabileceği gibi, birim satış fiyatı ile birim değişken maliyet farkı kullanılarak “birim katkı payı” olarak da hesaplanabilir.Katkı payı oranı nedir?
Katkı payı maliyet ve performans elde edilen gelirler (satışlar) ile değişken maliyetler arasındaki farktır. Bu nedenle sabit maliyetleri karşılamak için var olan miktardır. Katkı payı bir ürünün toplam miktarına (DB) ve bir ölçü birimine (db) (parça boyutu) bağlı olabilir.Katkı payı kim öder?
Katkı payı kim öder?I-Katkı payı ve öğrenim ücreti ödeyecek öğrenciler: 1 – Birinci öğretim programlarında TC uyruklu olup program süresini aşmış olan öğrenciler katkı payı öder. 2 – İzledikleri yan dal programını program süresinde bitiremeyen yan dal öğrencileri, izledikleri yan dal programı için katkı payı öder.
Güvenlik payı nasıl hesaplanır?
Güvenlik payı, fiili satış hacmi ile başabaş noktası arasındaki farka eşittir. Başka bir ifade ile, bir işletmenin zarara girmeden önce satışlarının ne kadar azalabileceğini göstermektedir. Güvenlik payının fiili satış hacmine bölünmesi ile ise “güvenlik oranı” hesaplanır.Harç ücretlerini kim belirler?
Katkı payı/öğrenim ücretleri her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir.Güvenlik payının satışların yüzdesi olarak ifade edilmesine ne denir?
Güvenlik payının satışların yüzdesi olarak ifade edilmesine ne denir?Güvenlik payının fiili satış hacmine bölünmesi ile ise “güvenlik oranı” hesaplanır. Güvenlik oranı da güvenlik payının verdiği bilgiyi yüzdesel olarak gösterir, bir işletmenin başabaş noktasından oransal olarak ne kadar yukarıda olduğu bilgisini verir.
2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında yükseköğretim öğrencilerinin ödeyeceği katkı payı ortalama yüzde 10 zamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre tıp fakültesi öğrencilerinin ödeyeceği harç 642 liradan 706 liraya, hukuk öğrencilerinin ödeyeceği harç 340 liradan 374 liraya çıkarıldı.