AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birim hacim agirlik deneyi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Birim hacim ağırlık deneyi nedir?​

❖ Betonda kullanılabilecek agreganın gevşek ve sıkışık birim ağırlığının tespiti için yapılan deneydir. ❖ Betonda kullanılacak agrega genellikle 1980 kg/m3 civarında olmalıdır. ❖ Bu değer arttıkça betonun ağırlığı da artacağından birim alana gelen yüklerde de artış olacaktır.

Agreganın sağlamlığı ne demektir?​

Agreganın sağlamlığı ne demektir?
Agreganın aşınmaya mukavemeti : Yol ve hava meydanlarındaki beton çarpma ve aşınma etkisi altındadır. Betonun bu etkilere dayanabilmesi için yapımında kullanılan iri agreganın aşınmaya ve çarpmaya karşı büyük mukavemete sahip olması gerekir.

Birim hacim ağırlık nasıl hesaplanır?​

Birim hacim ağırlık nasıl hesaplanır?
- Doğal birim hacim ağırlığı (γn): Kayanın doğal haldeki ağırlığının toplam. hacmine oranıdır.
- Kuru birim hacim ağırlığı (γk): Örneğin 105 5 oC de kurutulmuş ağırlığının toplam hacme oranıdır.
- Doygun birim hacim ağırlığı (γd): Boşlukları tamamen doygun kayanın. ağırlığının, toplam hacme oranıdır.

Agrega birim hacim ağırlık nedir?​

Belirli bir hacmi dolduran agreganın ağırlığına birim ağırlık denir. Agregayı kuru halde iken gevşek olarak bir kaba boşaltarak bulunan birim ağırlığa “gevşek birim ağırlık” ve yine kuru iken belli sayıda çubuk darbesi ile sıkıştırılarak bulunan birim ağırlığa ise “sıkışık birim ağırlık” denir.

Agregalar tane boyutlarına göre kaça ayrılırlar?​

Agregalar tane boyutlarına göre kaça ayrılırlar?
Özgül ağırlık veya birim ağırlıklarına göre normal, hafif ve ağır agregalar olmak üzere üç, Tane büyüklüklerine göre ise ince ve iri agrega olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar. Doğal agrega, taş ocaklarından, nehirlerden, denizlerden, teraslardan ve göllerden elde edilen kırılmış veya kırılmamış yoğun yapılı agregadır.

Agrega ne için kullanılır?​

Agrega ne için kullanılır?
Agregalar bağlayıcılar yardımıyla beton yapımında kullanılır ve betonun yaklaşık %70-75’ini oluşturur. Agregaların özellikleri kendisinden yapılan betonun özelliklerine de aynen yansır. Yani kendi özellikleri iyi olan agrega ile yapılan betonun özellikleri de iyi olur.

Betonda agrega miktarı artarsa ne olur?​

Herhangi bir agrega ve su ile hazırlanan beton karışımında, çimento miktarı nın artırılması ile betonun dayanımını artacaktır. Ancak, bu defa 1 m3 karışım içerisinde çok fazla çimento kullanılacağı için ramble betonunun mali yeti çok artacaktır.
 
Birim hacim ağırlık deneyi, betonda kullanılabilecek agreganın gevşek ve sıkışık birim ağırlığının belirlenmesi amacıyla yapılan bir deneydir. Betonda kullanılacak agreganın genellikle 1980 kg/m3 civarında olması tercih edilir. Bu değer arttıkça betonun ağırlığı da artacağından birim alana gelen yüklerde de artış olabilir.

Agreganın sağlamlığı, aşınmaya karşı direncini ifade eder. Yollar ve havaalanları gibi alanlarda kullanılan betonlar çeşitli çarpmalara ve aşınmalara maruz kalır. Betonun bu etkilere dayanabilmesi için kullanılan iri agreganın aşınmaya ve çarpmaya karşı yüksek dayanıma sahip olması önemlidir.

Birim hacim ağırlık hesaplanırken farklı kavramlar kullanılır:
- Doğal birim hacim ağırlığı (γn): Kayanın doğal haldeki ağırlığının toplam hacmine oranıdır.
- Kuru birim hacim ağırlığı (γk): Kayanın 105 ⁰C'de kurutulmuş ağırlığının toplam hacme oranıdır.
- Doygun birim hacim ağırlığı (γd): Boşlukları tamamen doygun hale getirilmiş kayaın ağırlığının toplam hacme oranıdır.

Agrega birim hacim ağırlık ise belirli bir hacmi dolduran agreganın ağırlığına denir. Bu değer kuru haldeyken gevşek veya sıkışık olacak şekilde ölçülebilir.

Agregalar tane boyutlarına ve özgül ağırlıklarına göre farklı sınıflara ayrılırlar. Tane büyüklüklerine göre ince ve iri agrega olmak üzere ikiye ayrım yapılabilir. Doğal agrega ise taş ocaklarından, nehirlerden, denizlerden veya göllerden elde edilen kırılmış veya kırılmamış yoğun yapıdaki agregalardır.

Agregalar, betonun yapısında önemli bir rol oynarlar ve genellikle betonun %70-75'ini oluştururlar. Agregaların özellikleri, yapılan betonun özelliklerini etkiler ve kaliteli bir beton elde etmek için uygun özelliklere sahip agregalar tercih edilmelidir.

Betonun içindeki agrega miktarının artması, çimento miktarının da artırılması anlamına gelir. Bu durumda betonun dayanımı genellikle artacaktır. Ancak, fazla agrega ve çimento kullanılması betonun maliyetini artırabilir. Bu nedenle dengeli bir karışım oranı seçmek önemlidir.
 
Geri
Üst