AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birikmis paraya zekat duser mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Birikmiş paraya zekât düşer mi?​

Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez. Çünkü sözlü ya da yazılı taahhüde girildiğinde bu para, artık temel ihtiyaç için harcanmış demektir.

Bir evin zekatı nasıl hesaplanır?​

Ticari amaçla yapılan ev, dükkan vb. inşaatlar zekat verilecek gündeki piyasa değeri bedeli üzerinden kırkta bir (% 2,5) oranında hesaplanarak zekat verilmesi gerekir.

Nâmi ne demek?​

Nâmi ne demek?
16. yüzyıldan bu yana kullanılan Namı Diğer söz grubu da bir terkiptir. Farsça kökenli bir kelime olan Nam, isim ve lakap anlamına gelir. Diğer sözcüğü ise ”öteki, başkası” demektir.

Nisap sorunu nedir?​

Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Böyle bir kişi, zekât veya sadaka alamayacağı gibi; sadaka-i fıtır vermek ve kurban kesmekle de yükümlü olur.

Eminevime yatırılan paraya zekât düşer mi?​

Bizim Eminevim Sistemi olarak tasarladığımız fıkhi modelinde; Müşterilerle yaptığımız akit azalan müşareke (müşareke-i- mütenakısa) olduğu için yatırılan paralar diğer üyelerin (ortakların) evlerine hisse değerinde ortaklık olduğundan ve buna binaen de ev ticari mal kategorisinden değerlendirilmediğinden yatırılan ( …

Bir evin zekâtı ne kadardır?​

Bir evin zekâtı ne kadardır?

Bir tane evi olan zekât verir mi?​

Oturduğun ev, ektiğin arsa, bindiğin araba ister biri yazlık, biri kışlık, biri dağlık olsun, biri bayırlık olsun. On tane araban olsun. Bunlarla ticaret yapmadığın müddetçe bunların zekatını vermek zorunda değilsin. Oturduğun evlerin de zekatını vermek zorunda değilsin.

Zekât temliki ne demek?​

Bunun anlamı, malın kişinin elinin altında bulunması ve onu kullanabilmesidir. Mal mevcut bulunduğu halde kişinin elinin altında olmazsa (kadının kocasında olan mehri gibi) veya mal elina de olduğu halde, kişi ona tam sahip olmazsa (borçlu gibi) bu gibi kimselere bu malların zekâtını vermek farz olmaz.

Malın nami olması ne demektir?​

Malın nami olması ne demektir?
Takdirî (hükmî) nemâ ise bir malın potansiyel olarak artma, arttırılma ve çoğalma özelliğine sahip bulunması sebebiyle fiilen artış gerçekleşmese bile artıcı (nâmî) nitelikte sayılmasıdır. Altın, gümüş ve para böyledir.

Nisap miktarları ne kadar?​

Hadislerde belirlenen nisap miktarları şöyle sıralanabilir; 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve. Nisap miktarının belirlenmesinde kullanılan bu malların, o dönemin en yaygın zenginlik aracı olduğu açıktır.

Nisap miktarını kim belirler?​

Bunun yanında, sadaka vermek ve kurban kesmekle yükümlü kişiler olmaktadırlar. Günümüzdeki nisap miktarı ise Din İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 20 miskal altın olarak belirlenmiştir.

Bankadaki paranın zekatı olur mu?​

Bankadaki paranın zekatı olur mu?
Keskin zekatla ilgili genel açıklamalar yaparken varlıklı kişilerin servetlerinin 40’ta birini veya %2.5’unu zekat olarak vermeleri gerektiğini, bunların arasında banka hesaplarında bulunan paraların da dahil olduğunu ifade etti.

Ne kadar paran varsa zekât düşer?​

Nisap miktarı nasıl hesaplanır? Nisap miktarı 80,18 gram altındır. 80,18 gram veya buna karşılık gelen birikmiş parası (tahsili kesin alacaklar dahil) olan kişi dinen zengin sayılır ve dolayısıyla zekat vermekle yükümlüdür. Bazı ilmihâl kitaplarında nisap miktarı 92 gram altın olarak geçer.
 
Birikmiş paraya zekât düşer mi konusunda verilen bilgi doğrudur. Eğer paralar, temel ihtiyaçları karşılamak amacıyla biriktiriliyorsa ve sözlü ya da yazılı bir taahhüde girilmişse, o paralardan zekât vermek gerekmez çünkü bu durumda paralar artık temel ihtiyaç için harcanmış kabul edilir.

Ev zekâtı hesaplanırken ticari amaçla yapılan evlerin zekatı, o anki piyasa değeri üzerinden kırkta bir (%2,5) oranında hesaplanarak verilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Nisap sorunu hakkındaki açıklamada ise nisapın asgari zenginlik ölçüsü olduğu ve borçtan ve asli ihtiyaçlardan fazla mala sahip olan kişinin dinen zengin sayıldığı vurgulanmıştır. Bu durumda zengin kabul edilen kişiler zekât veya sadaka alamaz, ancak sadaka-i fıtır verme ve kurban kesme gibi yükümlülükleri olabilir.

Eminevime yatırılan paraya zekât düşüp düşmeyeceği konusunda ise detaylı bir açıklama yapılmamıştır, ancak genel olarak bu tür sistem ve yatırımların fıkıh kurallarına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Malın nâmî olması, bir malın potansiyel olarak artma ve çoğalma özelliğine sahip olduğu için fiilen artış gerçekleşmese bile artıcı (nâmî) nitelikte sayılması anlamına gelir. Altın, gümüş gibi mallar bu kategoriye örnek olarak verilebilir.

Nisap miktarları hadislerde belirtilmiş olup, altın, para veya ticaret malı, koyun, keçi, sığır, deve gibi maddeler üzerinden belirlenmiştir. Günümüzde ise Din İşleri Genel Müdürlüğü tarafından nisap miktarı 20 miskal altın olarak belirlenmiştir.

Bankadaki paranın zekâtı olup olmadığı konusunda genel bir bilgi verilmiş, varlıklı kişilerin servetlerinin %2,5'ini zekât olarak vermesi gerektiği ve bu varlıklar arasında banka hesaplarındaki paraların da dahil olduğu belirtilmiştir.

Son olarak, nisap miktarının 80,18 gram altın veya buna denk gelen birikmiş paranın yani kesin alacakların zekât verme yükümlülüğünü getirdiği ve bazı ilmihal kitaplarında nisap miktarının 92 gram altın olarak da geçebileceği belirtilmiştir.
 
Geri
Üst