- Konu Yazar
- #1
Bireysel başvuru kararları bağlayıcı mıdır?
“Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru sonucunda verdiği ihlal kararları, soyut ve somut norm denetiminden farklı olarak, sadece başvuruda bulunan kişi ve başvuruya konu idari işlem ya da karar açısından geçerli ve bağlayıcıdır.Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar mı?
Aslında bu etkinin nedeni Anayasa’da yer almaktadır. Madde 153: “Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar”. Bu kadar açık ve kesin bir hüküm karsısında fazla söze de gerek yok.Bir bağlayıcılıkları olmamakla beraber mahkeme kararları hukukun kaynağı bakımından önemli rol oynarlar. Dolayısıyla hukukun yardımcı kaynakları arasında mahkeme kararlarının da incelenmesi gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).
Anayasa Mahkemesinin kararlarının yorumunun bağlayıcılığı nedir?
Anayasa Mahkemesinin kararlarının yorumunun bağlayıcılığı nedir?Anayasa Mahkemesi kararlarının, tüm mahkeme kararları gibi, sadece hüküm fıkrası bağlayıcıdır”. Bu görüşü ileri süren Gözler’e göre, “Anayasa mahkemesi kararının bağlayıcı olması iptal kararı ile iptal edilen kanunun hukuki geçerliliğini yitirmesi demektir”.
Hangi Mahkeme kararları bağlayıcıdır?
Hangi Mahkeme kararları bağlayıcıdır?Yargıtay Kararları Bağlayıcı mıdır? Yargıtay Kararları verildiği dosya açısından bağlayıcı ise de emsal dosyalar açısından bağlayıcı değildir. Tabi ki Yargıtay İçtihadı Birleştirme kararları ise, Yargıtay kararları içinde emsal karar olma ötesinde tüm mahkemeleri bağlayıcı özelliği bulunmaktadır.
Türk Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru usulü?
Bireysel başvuru, herkesin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye’nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddiasıyla başvurabileceği bir hak arama yoludur.Anayasa Mahkemesi kararları Yargıtayı bağlar mı?
ANAYASA Mahkemesi Balyoz davasının esasına ilişkin karar vermedi. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’ın hükmün ortadan kaldırmaz. Ancak dijital verilere ilişkin ihlal tespiti mahkemenin hükmünü dayandırdığı en önemli delillerden olduğu için esasa etki eden bir sonuç doğurur.Hukuk ve Ceza Genel Kurullarının en önemli görevi Yargıtay dairelerinin bozma kararlarına karşı ilk derece mahkemelerinin verdiği direnme kararlarını incelemektir. Hukuk ve Ceza Genel Kurullarının kararları kesindir. Bu kararlara karşı ilk derece mahkemeleri tekrar direnme kararı veremez.
Anayasa Mahkemesi kararları kimi bağlar?
Anayasa Mahkemesi kararları kimi bağlar?yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar”) ve böylelikle hem AY madde 138/son fıkrasını (“Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini …
Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı nedir?
Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı nedir?Anayasa’nın 138. maddesinin dördüncü fıkrasında, ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez. ‘ denilmektedir.