AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Birden fazla yetkili mahkeme belirlenebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Birden fazla yetkili mahkeme belirlenebilir mi?​

Yetki sözleşmesi tacirler veya kamu tüzel kişileri arasında yapıldığı takdirde HMK’nın 17. maddesi uyarınca geçerlidir. Yalnızca tacirler ve kamu tüzel kişileri, aralarında doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlık hakkında bir veya birden fazla mahkemeyi yetkili kılabilir.

Asliye hukuk mahkemeleri hangi davalara bakar?​

ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ GÖREVLERİ 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre; dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davarlarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

Hangi davalarda kesin yetki?​

Hangi davalarda kesin yetki?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu “Sigorta sözleşmelerinden doğan davalarda yetki” başlıklı 15. maddesinin ikinci fıkrasında; can sigortalarında, sigorta ettirenin, sigortalının veya lehtarın leh veya aleyhine açılacak davalarda onların yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkili kılınmıştır.

Yetki sözleşmesinde yetkili kılınan mahkeme belirli veya belirlenebilir olmalı mıdır?​

Yetki sözleşmesi ile bir veya birden fazla mahkeme yetkili kılınabilir. Uyuşmazlık konusunda olduğu gibi sözleşme ile yetkili kılınan mahkemenin veya mahkemelerin de belli olması gerekir.

Özel yetki genel yetkiyi ortadan kaldırır mı?​

Zira özel yetki genel yetkiyi ortadan kaldırmaz, onun yanında varlığını sürdürür; dolayısıyla dava veya icra takibi, davacının seçimine göre, hem genel ve hem de özel yetkili mahkemede açılabilir.

Yetki sözleşmesi ne zaman yapılır?​

Yetki sözleşmesi ne zaman yapılır?
Yetki sözleşmesi, belirli bir hukuki ilişkiyle ilgili uyuşmazlıkta, belirli bir mahkemenin yetkilendirilmesi veya yetkisinin kaldırılması için taraflarca yapılan bir sözleşmedir. Yetki sözleşmesi ile taraflar bir uyuşmazlığın doğması halinde aslında yetkili olmayan mahkeme ya da mahkemeleri yetkili kılabilirler.

Asliye hukuk ne demektir?​

Mahkemeler devletin yargı görevini yerine getiren bağımsız mercilerdir. İlk derece mahkemeleri de bir uyuşmazlığın çözülmesi için başvurulan ilk mahkemelerdir. Asliye hukuk mahkemesi de bir ilk derece mahkemesi olup çeşitli uyuşmazlıkları inceleyerek karara bağlar.

Yetkiyi mahkeme resen gözetir mi?​

(1) Yetkinin kesin olduğu davalarda, mahkeme yetkili olup olmadığını, davanın sonuna kadar kendiliğinden araştırmak zorundadır; taraflar da mahkemenin yetkisiz olduğunu her zaman ileri sürebilir. (2) Yetkinin kesin olmadığı davalarda, yetki itirazının, cevap dilekçesinde ileri sürülmesi gerekir.

Ortak Yetkili mahkeme kesin yetki mi?​

Ortak Yetkili mahkeme kesin yetki mi?
HMK Madde 7 Gerekçesi Ayrıca, “…davaya, ancak o yer mahkemesinde bakılır” denilerek, ortak yetkili mahkemenin yetkisi, kesin yetki hâline getirilmiştir.

Yetki şartı nedir?​

YETKİ SÖZLEŞMESİNİN ŞARTLARI VE SONUÇLARI Tacir veya kamu tüzel kişisi olmak koşuluyla, tarafların belli bir dava (uyuşmazlık) için kanunen yetkili olmayan, aslında yetkisiz bir mahkemeyi yetkili kılmak için yaptıkları sözleşmeye, yetki, sözleşmesi denir. Yetki sözleşmesi, usul hukukuna ilişkin bir sözleşmedir.

Borç ifa ne demek?​

İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
 
Yetki sözleşmesi, taraflar arasında bir uyuşmazlık durumunda hangi mahkemenin yetkili olacağını belirlemek için yapılan bir anlaşmadır. Bu sözleşme genellikle tacirler veya kamu tüzel kişiler arasında yapılır ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca geçerlidir. Yalnızca tacirler ve kamu tüzel kişiler, aralarında doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlıklarda bir veya birden fazla mahkemeyi yetkili kılabilirler.

Asliye hukuk mahkemeleri genel olarak malvarlığı haklarına ilişkin davalara bakar. Değer veya miktarına bakılmaksızın, malvarlığı haklarına veya şahıs varlığına ilişkin davalarda asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

Kesin yetki ise belirli durumlarda mahkemeyi belirlemede kesinliği ifade eder. Örneğin, sigorta sözleşmelerinden doğan davalarda kesin yetki uygulanabilir. Can sigortalarında, sigorta ettirenin, sigortalının veya lehtarın leh veya aleyhine açılacak davalarda onların yerleşim yeri mahkemesi kesin yetkili kılınmıştır.

Özel yetki ise belirli hallerde belirli mahkemelerin yetkisini düzenler. Genel yetkiyi ortadan kaldırmaz, her ikisi de varlığını sürdürür. Dolayısıyla, dava veya icra takibi, davacının seçimine göre hem genel hem de özel yetkili mahkemede açılabilir.

Yetki sözleşmesinde belirtilen mahkemelerin net bir şekilde belirtilmiş olması önemlidir. Ayrıca, yetki şartı, tarafların kanunen yetkili olmayan bir mahkemeyi yetkili kılmak için yaptıkları bir anlaşmayı ifade eder. Yine, yetkinin resen gözetilmesi durumunda kesin olan davalarda mahkeme yetkili olup olmadığını kendiliğinden araştırmalıdır.

Son olarak, asliye hukuk mahkemeleri ilk derece mahkemeleri olup çeşitli uyuşmazlıkları inceleyerek karara bağlar. Ortak yetkili mahkeme kesin yetki haline getirilmiştir, bu durumda davaya sadece o yer mahkemesinde bakılır. Borç ifa ise borçlu tarafından alacaklıya karşı borcun gereği gibi yerine getirilmesiyle borç ilişkisinin sona ermesi anlamına gelir.
 
Geri
Üst