AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Birden fazla davaci olabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.713
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Birden fazla davacı olabilir mi?​

(1) Davalı birden fazla ise dava, bunlardan birinin yerleşim yeri mahkemesinde açılabilir. Ancak, dava sebebine göre kanunda, davalıların tamamı hakkında ortak yetkiyi taşıyan bir mahkeme belirtilmişse, davaya o yer mahkemesinde bakılır.

Iki kişi dava açabilir mi?​

Iki kişi dava açabilir mi?
İHTİYARİ DAVA ARKADAŞLIĞI İhtiyari dava arkadaşlığı HMK md. 57’de düzenlenmiştir. Buna göre; birlikte dava açma hakkına sahip olanlar davalarını birlikte açmak zorunda değildirler. Dilerlerse ayrı ayrı açabilecekleri gibi, dilerlerse birlikte de açabilirler. Bu halde davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı doğar.

Dava arkadaşlığı ile ilgili ifadeler nelerdir?​

Dava arkadaşlığı ile ilgili ifadeler nelerdir?
Bir davacının birden fazla davalıya ya da birden fazla davacının bir davalıya karşı birlikte dava açabilmeleri için aynı tarafta bulunan kişiler arasında hukuksal bir bağlantı bulunmalıdır. Birden fazla kişinin davası birlikte açıldığı için buna sübjektif dava birleşmesi veya dava arkadaşlığı denilmektedir.

Ihtiyari dava arkadaşlığında tek hüküm verilir mi?​

Hüküm. Yargılama sonunda ihtiyarî dava arkadaşları hakkında şeklî anlamda tek hüküm verilir. Fakat dava arkadaşlarının durumu hükümde ayrı ayrı değerlendirilir. Dava arkadaşlarından birinin davası kabul edilirken bir başkasınınki reddedilebilir.

Hukukta dava arkadaşlığı nedir?​

Hukukta dava arkadaşlığı nedir?
Dava arkadaşlığı, birden fazla kişinin davacı veya davalı tarafta, aynı taraf rolüne sahip olarak birlikte yer alması halidir. Dava arkadaşlığı davacı tarafta söz konusu ise, aktif dava arkadaşlığından; davalı tarafta söz konusu ise, pasif dava arkadaşlığından söz edilir.

Müteselsil Borçlular mecburi dava arkadaşı mıdır?​

Müteselsil Borçlular mecburi dava arkadaşı mıdır?
Müteselsil sorumlular arasında zorunlu dava arkadaşlığı olmayıp, ihtiyari dava arkadaşlığı vardır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 124. maddesinde, davada taraf değişikliğine ilişkin hüküm düzenlenmiş olup, somut olayda bu maddenin uygulanmasına imkan yoktur.

Ortak dilekçe ile kimler dava açabilir?​

Anılan düzenlemeye göre; idari yargılama usulünde her şahsın menfaatini ihlal eden idari işleme karşı ayrı ayrı dava açması esas olmakla birlikte; hak ve menfaatlerinde iştirak bulunan; yani, ortak hakları veya menfaatleri idari işlemle ihlal edilen birden fazla şahsın davaya yol açan maddi olay veya hukuki sebeplerin …

Asli müdahale nasıl yapılır?​

Asli müdahale nasıl yapılır?
Asli Müdahalenin Usulü Asli Müdahale davası ilk davanın açıldığı mahkemede o davanın davalısı ve davacısına karşı açılan bağımsız bir dava çeşididir. Bu sebeple asli müdahale davasının açılabilmesi için talepte bulunan üçüncü kişinin ek olarak dava harcı ödemesi gerekmektedir.

Ihtiyarı dava arkadaşlığı nedir?​

Ihtiyarı dava arkadaşlığı nedir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 57’nci maddesinde sayılı koşulların varlığı durumunda, birden çok kimsenin davacı tarafta veya davacının isteğine bağlı olarak yine birden çok kimsenin davalı tarafta birlikte yer almasına ihtiyarî (seçimlik) dava arkadaşlığı denir.

Feragatte ne karar verilir?​

Feragat, davaya son veren taraf işlemlerinden olup, davacı tarafın dava konusu haktan feragat etmesidir. Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada gözetilir ve kesin hüküm gibi sonuç doğurur (6100 sayılı HMK`nın 311.maddesi).
 
Birden fazla davacı olabilir mi sorusuna detaylı bir şekilde cevap vermek gerekirse, hukuk sistemimizde birden fazla davacının birlikte dava açabilmesine ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır. İhtiyari dava arkadaşlığı kavramı, birden fazla kişinin davacı veya davalı tarafta, aynı taraf rolüne sahip olarak birlikte yer almasını ifade eder. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, aynı tarafta bulunan kişiler arasında hukuksal bir bağlantının bulunması gerektiğidir.

Dava arkadaşlığı durumunda, birden fazla davacının ya da birden fazla davalının birlikte dava açabilmeleri için ortak bir hukuksal sebep ya da bağlantı olmalıdır. Bu durumda, sübjektif dava birleşmesi veya dava arkadaşlığı söz konusu olacaktır.

İhtiyari dava arkadaşlığında ise, davacılar aynı davanın tarafları olmalarına rağmen dava açma konusunda serbesttirler. Yani, birlikte dava açma hakkına sahip olan kişiler dilerlerse ayrı ayrı dava açabilirken, dilerlerse birlikte de dava açabilirler. Bu durumda, davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı doğacaktır.

Öte yandan, feragat kavramı ise, davacının dava konusu haktan vazgeçmesini ifade eder. Feragat, davaya son veren taraf işlemlerinden biridir ve davacı tarafın dava konusundan feragat etmesi durumunda, bu feragat kararı kesin hüküm gibi sonuç doğurur.

Umarım detaylı açıklamalarım faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa da memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 

Similar threads

Geri
Üst