- Konu Yazar
Birbirini ibra etmek ne demek?
Sözlük anlamı aklama, temize çıkarmadır. İbra Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir kimseyi belli bir borcu ödemekten veya bir edimi, yükümlülüğü yerine getirmekten kurtarmak anlamında kullanılmaktadır. Alacaklının alacağının bir kısmından veya tamamından vazgeçmesi de ibradır.Sebepsiz zenginleşme eksik borç mudur?
İade talebi, sebepsiz zenginleşmeye ve bağışlamaya dayandırılamaz. Borç hala mevcuttur fakat borçluyu ifaya zorlayabileceğimiz hiçbir hukuki işlem kalmadığından bundan dolayı eksik borç ismini almış ve taraflar arasında eksik borç olarak kalmıştır.Ahlaki borç nedir?
Ahlaki Vazifeden Doğan Borçlar Örneğin; yoksul durumda olan amca, hala, teyze, dayı veya bunların eşleri ya da altsoylarına belirli miktarda nafaka ödenmesi yükümlülüğü, ahlaki vazifeden doğan bir borç olarak kabul edilir.
Ibra edilirse ne olur?
Bir şirketin, son iş yılındaki idari işlemlerinin genel kurulda görüşülerek onaylanması ve aklanmasıdır. Kurulda ibra edilmeme kararı çıkarsa, yönetim idari yönden aklanmamış olur.Zamanaşımına uğramış borç dava edilebilir mi?
Hak düşürücü süre ise zaman aşımının aksine hakkı düşüren niteliktedir. Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür.Ibra edilmeyen başkana ne olur?
Tüzüğün 59. maddesine göre ise ibra edilmeyen yönetimler, bir seçim dönemi geçmeden yeniden aday olamıyor ve seçilemiyor. Tüzükte söz konusu madde şöyle “İbra edilmeyen Kulüp Başkanı ile Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri bir seçim dönemi geçmeden yeniden aday olamaz ve seçilemezler.”
– Yönetim kurulu üyeleri ibra edilmeme halinde kişisel haklarının ihlale uğradığı iddiası ile tazminat davası açabilirler. – İbra edilmemiş yönetim kurulu üyeleri tekrar yönetim kuruluna seçilebilirler.
Bu nedenle TTK md. 446’da iptal davası açmaya yetkili kimseler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan ibra kararının alındığı genel kurul aleyhine, karar tarihinden itibaren 3 [üç] ay içinde dava açabilirler.