AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir yiyecegin tadinin alinmasinda neler etkilidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir yiyeceğin tadının alınmasında neler etkilidir?​

Besinin tadı besinin tüketilebilirliğindeki en önemli faktördür. Bu farklılıkların oluşumunda yaş, cinsiyet, genetik, hastalıklar, psikolojik durum, sosyokültürel farklılıklar, alışkanlıklar ve tadılan besinin özellikleri gibi birçok faktör rol oynamaktadır.
Tat alma nasıl olur?
Koku duyusu olmadan yediğimiz yiyeceklerin ancak temek tatlarını alabiliriz. Tat duyusu dilin 2/3 ön kısmında fasiyal sinirden köken alıp lingual sinir ile dile gelen korda timpani ile algılanırken, 1/3 arka kısımda glossofarengeal sinirin periferik dalları ile algılanır.
Tat alma duyuları nasıl çalışır?
Tat duyusu dil üzerindeki 200-250 tane tat tomurcuğunun içine tükürük tarafından ayrışıma uğramış kimyasal maddelerin girmesiyle başlar. Daha sonra burada oluşan bilgiler sinirlerle beyine taşınırlar. Bu sırada çok sayıda kimyasal olay oluşur.

Tat almayı ne sağlar?​

Koku ve tat alma nasıl sağlanır? Burun ve ağız içerisinde koku ve tat almayı sağlayan kimyasal duyu algaçları yerleşmiştir. Bu algaçlar burun ve ağzımıza temas eden maddelerin molekülleri tarafından uyarılır.
Ağız bozukluğu neden olur?
Ağız içi enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları ve sistemik enfeksiyonlar; örneğin HIV enfeksiyonunda tat alma bozukluğu görülmektedir. Pek çok antibiyotik, allerji ilaçları , antidepresanlar ve çeşitli psikiyatrik ilaçlar tat alma bozukluğu yapar.
Tat ve lezzet arasındaki fark nedir?
Kitabi lezzet tanımı şöyledir: Tat alma duyusuyla algılanan, kimi cisimlerin tat alma organı üstünde bıraktığı duyum. Genel bir lezzet tanımı “Tattan alınan haz”dır. Benim bu konuda vardığım sonuç ise şudur: “Tadın damakta kaldığı süreye lezzet denir”. Diğer duyularımız, lezzeti katlamaya katkı yapar.

Tat tomurcukları yaşlılarda daha az mıdır?​

Bu tat tomurcuklarının sayısı yaşlandıkça azalmaktadır. Bundan dolayı genç insanlar yaşlılara göre daha iyi tat alabilmektedir. Dört çeşit ana tat vardır. Bunlar tatlı, acı, ekşi ve tuzludur.
Tat alma reseptörleri nasıl oluşur?
Her tat tomurcuğu 50 ila 100 tat reseptör hücresi içerir. Tat tomurcukları, farklı moleküller veya iyonlarla etkileşimi tespit ederek farklı tatlar arasında ayrım yapabilir. Tatlı, lezzet ve acı tatlar, moleküllerin tat tomurcuklarının hücre zarı üzerindeki G protein-bağlı reseptörlere bağlanmasıyla tetiklenir.
Renkler besin seçimini, tat eşiklerini, tatlılık algısını, hoşluk ve kabul edilebilirlik derecesini etkiler (Clydesdale, 1993). Yapılan bir çalışmada; tatlı tat eşiği algısını sarı renk düşürürken yeşil renk artırmıştır. Ekşi tadın algılanmasını yeşil ve sarı renk düşürmüştür.
Bir besinin tadının alınabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Besin maddeleri suda çözünmektedir. Bu suda çözünen tat maddeleri tat alma tomurcuklarını uyarmaktadır. Tat alma tomurcuklarında meydana gelen uyarılma ile birlikte bu durum sinirler aracılığıyla beynimizin tat alma merkezine bildirilmektedir. Tüm bu işlemlerin sonunda almış olduğumuz besinin tadını algılarız.

Feniltiokarbamid nedir?​

Phenylthiocarbamide ( PTC olarak da bilinir), feniltio ( ömur ), bir bir organosülfür tiyoüre , bir ihtiva eden fenil halkası.
Burun ve ağız içerisinde koku ve tat almayı sağlayan kimyasal duyu algaçları yerleşmiştir. Bu algaçlar burun ve ağzımıza temas eden maddelerin molekülleri tarafından uyarılır.
Tat algısını etkileyen faktörler nelerdir?
Doğada tat verici özelliğe sahip birçok besin maddesi bulunmaktadır. Bu gıda maddelerinin vermiş oldukları tatlar temel olarak altı gruba ayrılmaktadır. Tat algıları; tatlı, tuzlu, ekşi, acı, umami ve metalik tattır. Bireylerin tat algılarını yaş, cinsiyet, hastalık, genetik faktörler etkilemektedir.
Ekşi tat nasıl oluşur?
Tatlı, lezzet ve acı tatlar, moleküllerin tat tomurcuklarının hücre zarı üzerindeki G protein-bağlı reseptörlere bağlanmasıyla tetiklenir. Tuzluluk ve ekşilik, sırasıyla alkali metal veya hidrojen iyonlar tat tomurcuklarına girdiğinde algılanır.

Tat alma bozukluğu neden olan faktörler?​

Sonradan kazanılan koku ve tat alma bozuklukları ise bazı nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor, bunlar;
Uçuş sırasında tat alma duyusunun yüzde kaçı kaybolur?
Uçak yükseldikçe hava basıncı ile birlikte kabindeki nem oranı da düşer. On bin metrede bu oran yüzde 12’ye iner, ki bu çöl havasından daha kuru demektir. İşte bu kuruluk ve düşük basınç nedeniyle tatlı ve tuzlu tatlara karşı duyarlılığımız yüzde 30 azalır.
Lezzet algısı ne demektir?
Lezzet; genel olarak tat ve koku algılarının bileşimi olarak ifade edilmektedir. Tat algısı, dilin tatlı, tuzlu, ekşi, acı, metalik ve umami (glutamatlar) tatlara verdiği yanıtların yanı sıra acı verme hissi ve sıcaklık uyarılarını algılamayı da kapsamaktadır.

Ağız ekşiliği nasıl geçer?​

Evde neler yapabiliriz?
- Turunçgil, portakal veya limon suyu tüketmek.
- Yemeklerden önce bir parça limon şekeri yemek.
- Metalik mutfak eşyaları ve tencere kullanımından kaçınmak.
- Bitki çayları içmek.
- Yoğurt yemek.
- Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketimine dikkat etmek.
 
Geri
Üst