AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir yildizin patlamasina ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.942
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir yıldızın patlamasına ne denir?​

Süpernova, enerjisi biten Büyük Yıldızların şiddetle patlaması durumuna verilen addır.

Süpernova patlaması neden olan yıldızın kütlesi yeterince büyükse ne oluşabilir?​

Süpernova patlamaları büyük kütleli yıldızların çökmesi sırasında da meydana gelebilir. Yıldızın iç basıncının kendi kütleçekimini yenemediği durumda yıldız çökmeye başlar. Ancak kütle belirli bir değerin üzerindeyse süreç nötron yıldızı ya da karadelik oluşumuyla da sonuçlanabilir.

Nova yıldızı nedir?​

Nova yıldızı nedir?
Nova, bir beyaz cüce üzerinde görülen kataklismik nükleer patlamadır, yıldızın ani ışımasına sebep olur. novanın bir çift yıldız sistemindeki beyaz cüce üzerinde olduğu düşünülür. Sistemin iki yıldızı birbirine yeteri derecede yakınsa madde beyaz cücenin üstüne eşi olan yıldızdan düşebilir.

Süpernova patlamasından sonra arda kalan yıldızın çekirdeğinin içine çökmesi ile ne oluşur?​

Süpernova patlamasından sonra arda kalan yıldızın çekirdeğinin içine çökmesi ile ne oluşur?
Helyum hidrojenden daha ağır olduğu için üretilen helyum çekirdeğin çevresinde birikir ve çekirdekte devam eden helyum reaksiyonuna katılır. Aynı biçimde helyumun birleşmesi ile oluşan karbon da çekirdeğin merkezine çökerek birikmeye başlar.

Bir yıldız nasıl patlar?​

Dev kütleli yıldızların merkezlerinde aşırı basınç ve sıcaklık yüzünden hidrojen tepkimeye girerek helyuma dönüşür. Helyum, hidrojenden ağır olduğu için çekirdekte toplanır. Enerji üretimi duran yıldız, saatte 100 bin km gibi bir hızla kendi içine çöker.

Güneşten daha küçük kütleli yıldızların evrimlerinin sonunda süpernova patlaması gerçekleşir mi?​

Güneş’ten daha küçük kütleli yıldızların evrimlerinin sonunda süpernova patlaması gerçekleşir.

Yıldızların çevresinde ne dolanır?​

Yıldızların çevresinde ne dolanır?
Gezegen, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismi.

Büyük kütleli bir yıldız süpernova patlaması geçirdikten sonra neler oluşabilir?​

Büyük kütleli bir yıldız süpernova patlaması geçirdikten sonra neler oluşabilir?
Bir süpernova için iki olasılık vardır: ya büyük bir yıldız yakıtını tüketerek çekirdeğindeki füzyon enerjisi durur ve kendi çekim güçleriyle içlerine çökerek bir nötron yıldızı veya kara delik oluşturur, ya da bir beyaz cüce yıldız başka bir komşu yıldızdan, kritik bir kütleye ulaşıncaya kadar malzeme biriktirir ve …

Büyük kütleli yıldızlar ölünce ne olur?​

Ya ölen yıldız çok daha büyükse (örneğin Güneş’ten 100 kat daha büyük), bu yıldızların ölümü, yıldızın evrenin en korkutucu varlığına dönüşmesi ile son bulur. Karşılaştıkları şey bir “hipernova”dır, Güneşimizden en az 100 kat daha büyük kütleli yıldızların ölümü sonrası oluşan dev bir süpernova yani.
 
Süpernova, enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması durumuna verilen addır. Süpernova patlamaları genellikle büyük kütleli yıldızların çökmesi sırasında meydana gelir. Yıldızın iç basıncı, kendi kütleçekimini yenemez hale geldiğinde yıldız çökmeye başlar. Eğer yıldızın kütlesi belirli bir değerin üzerindeyse, süreç nötron yıldızı veya karadelik oluşumuyla da sonuçlanabilir.

Nova yıldızı ise, bir beyaz cüce üzerinde görülen katastrofik nükleer patlamadır ve yıldızın ani bir şekilde parlamasına neden olur. Bu patlama genellikle bir çift yıldız sistemindeki beyaz cüce üzerinde gerçekleşir. Sistemin iki yıldızı birbirine yeterince yakınsa, madde beyaz cücenin yüzeyine düşebilir.

Süpernova patlamasından sonra arda kalan yıldızın çekirdeğinin içine çökmesiyle helyum, çekirdeğin çevresinde birikir ve çekirdek içinde devam eden helyum reaksiyonlarına katılır. Helyum birleşerek karbon oluşturur ve çekirdeğin merkezine çökerek birikmeye başlar.

Bir yıldız, dev kütleli olduğunda merkezindeki aşırı basınç ve sıcaklık sayesinde hidrojen helyuma dönüşür. Helyum, hidrojenden daha ağır olduğu için çekirdekte toplanır. Enerji üretimi duran yıldız, kendi içine doğru çökmeye başlar.

Güneş'ten daha küçük kütleli yıldızların evrimlerinin sonunda genellikle süpernova patlaması gerçekleşmez. Süpernova patlamaları genellikle büyük kütleli yıldızların ölümüyle ilişkilendirilir.

Yıldızların çevresinde dolanan gök cismine gezegen denir. Bu, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir.

Büyük kütleli bir yıldız süpernova patlaması geçirdikten sonra iki olasılık vardır: Ya nötron yıldızı veya karadelik oluşur ya da beyaz cüce yıldız çevresinde malzeme biriktirerek başka bir komşu yıldızdan kritik bir kütleye ulaşabilir.

Son olarak, büyük kütleli yıldızların ölümü, evrende en korkutucu olaylardan biri olan hipernova ile sonuçlanabilir. Bu, en az 100 kat daha büyük kütleli yıldızların ölümü sonrası dev bir süpernova patlaması olarak gerçekleşir.
 
Geri
Üst