Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Bir yaprak nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Bir yaprak nasıl oluşur?​

Yapraklar tipik olarak üç ana dokudan oluşur: Üstderi (epidermis), mezofil ve iletimdoku . Yaprağın hem alt hem de üst yüzeyini kaplayan üstderi (epidermis) tek sıralı bir hücre katmanı halindeki koruyucu bir dokudur. Üstderi hücrelerin dış çeperleri kütikula denen ince, mumsu bir maddeyle örtülüdür.

Ovat yaprak nedir?​

Ovat: Yumurta şeklindeki yaprak. Petiol laminanın geniş kısmına bağlanır. Oblong: Dikdörtgen şeklindeki yaprak.
Yapraklar neden birbirinden farklıdır?
Yaprakların güneş ışınına maruz kalan alanı ne kadar az olursa boyutu o kadar az etkilenecektir. Dolayısıyla alt kısımlardaki yapraklar da daha büyük olma eğilimindedir. Öte yandan iğne şeklindeki yapraklar çok düşük bir ışık emici yüzey alanına sahiptir.
Sesil yaprak ne demek?
Yaprak sapının her iki yanında görülen küçük oluşumlara kulacık denir. Yaprak sapı olan yapraklar “saplı” ya da “petioalat”, yaprak sapı olmayan yapraklara da “sapsız” ya da “sesil” yapraklar denir.

Ağaçlar neden farklılık gösterir?​

Filizlenme yeni ağaçların ve ağaç kolonilerinin oluşmasında en önemli etkendir. Ortalama sıcaklığın düşük olduğu yüksek bölgelerde tohumların olgunlaşması ve yeni filizlerin oluşumu yavaşlar. Ağaç sınırı sadece yüksekliğe göre değil bölgenin bulunduğu enleme göre de değişiklik gösterebilir.

Bitkinin yaprak arasında ne bulunur?​

Yaprak ayası (lamina): Fotosentezin, terleme ve solunumun gerçekleştiği kısımdır. Kurak ortam bitkilerinde dar, nemli ortam bitkilerinde ise geniştir. Yaprak sapı (Petiyol): Madde iletimini ve yaprağın güneşlenmesini sağlar. Yaprak tabanı (Bazis): Yaprak sapı ve yaprak ayasını gövdeye bağlar.
Bitkiler yaprakları ile ne yapar?
Bitkiler yapraklarıyla solunum ve fotosentez; yaprak haricinde kalan gövde kısmıyla da solunum yaparlar. Yaprakların dökülmesi solunumu engelleyen bir unsur değildir. Ağaçların kabuklarında bulunan hücrelerde de solunum için mitokondriler bulunur ve solunum yapıp bitkiye gereken enerjiyi sağlarlar.
 
Geri
Üst