AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir yabancinin Turkiye de suc islemesi durumunda asagidaki ifadelerden hangisi kabul edilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir yabancının Türkiye de suç işlemesi durumunda aşağıdaki ifadelerden hangisi kabul edilir?​

Özellikle belirtelim ki; Türkiye’de işlenen suçlar hakkında yabancı veya vatandaş olmasına bakılmaksızın fail Türkiye kanunlarına göre cezalandırılır. Kanunda fiilin kısmen veya tamamen Türkiye’de işlenmesi veya neticenin Türkiye’de gerçekleşmesi halinde suçun Türkiye’de işlenmiş sayılacağı kabul edilmiştir (TCK m.8).

Suç uydurma suçunun işlenen bir başka suçu gizlemek amacıyla işlenmesi durumunda hangisi uygulanır?​

Suç Uydurma Suçunun Cezası (TCK m.271) Suç uydurma suçunun cezası şu şekildedir: İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Asılsız iftira cezası nedir?​

Asılsız iftira cezası nedir?
Basit iftira suçu cezası, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 267/1). Nitelikli iftira suçu işlenmesi halinde suçun cezası yarı oranında arttırılır. Yani fail, iftira suçunun maddi delillerini de kendisi üretirse suçun basit halinin cezası yarı oranında arttırılacaktır (TCK md. 267/2).

İftira suçu nasıl ispatlanır?​

İftira suçu nasıl ispatlanır?
İftira Suçu Nasıl İspatlanır? TCK 267 suçunda öncelikle iftira atılan kişinin ilgili fiili işlemediğinin sabit olması gerekir. Bu bir mahkeme kararı olabileceği gibi başka şekilde olması da mümkündür.

Hangi suç Türkiye’de işlenmiş sayılmaz?​

Türkiye kanunlarına göre aşağı sınırı bir yıldan az olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede işleyen vatandaş Türkiye’de yargılanır (TCK m.11/1). Vatandaşın Türkiye dışında işleyip de sadece adli para cezası gerektiren suçlar hakkında Türkiye’de yargılama yapılması mümkün değildir.

İftiraya uğrayan kişi ne yapmali?​

İftiraya uğrayan kişinin yapacağı şikayet sonucu Cumhuriyet savcısı iftira suçunun işlendiği hususunda yeterli şüphenin bulunduğu kanaatine varırsa bu durumda iddianame düzenleyerek dosyayı kovuşturma yapılmak üzere mahkemeye gönderir.
 
Türkiye'de suç işleyen kişinin, yabancı veya vatandaş olmasına bakılmaksızın Türkiye kanunlarına göre cezalandırılacağı belirtilmektedir. Kanunda, bir suçun kısmen veya tamamen Türkiye'de işlenmesi veya neticenin Türkiye'de gerçekleşmesi halinde suçun Türkiye'de işlenmiş sayılacağı kabul edilmiştir (TCK m.8).

Suç uydurma suçunun işlenen bir başka suçu gizlemek amacıyla işlenmesi durumunda, suç uydurma suçunun cezası TCK m.271'e göre belirlenir. İşlenmediğini bildiği suçu yetkili makamlara ihbar eden veya uyduran kişiye üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Asılsız iftira cezası ise basit iftira suçunda 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasını öngören TCK m.267/1'e göre belirlenmektedir. Nitelikli iftira suçu işlenirse ceza yarı oranında arttırılır.

İftira suçunun ispatlanması için, iftira atılan kişinin ilgili fiili işlemediğinin sabit olması gerekmektedir. Bu durum bir mahkeme kararıyla ya da başka şekilde tespit edilebilir.

Türkiye kanunlarına göre, yabancı bir vatandaşın Türkiye dışında işlediği ve sadece adli para cezası gerektiren suçlar hakkında Türkiye'de yargılama yapılmamaktadır. Ancak Türkiye'de aşağı sınırı bir yıldan az olmayan hapis cezasını gerektiren suçları yapan vatandaşlar Türkiye'de yargılanır (TCK m.11/1).

İftiraya uğrayan kişinin yapması gereken, şikayette bulunmasıdır. Cumhuriyet savcısı, yeterli şüphenin bulunduğu kanaatine varırsa iddianame düzenleyerek dosyayı kovuşturma yapılmak üzere mahkemeye gönderir.
 
Geri
Üst