AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Bir veri ambarinin icerdigi veri turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.548
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Bir veri ambarının içerdiği veri türleri nelerdir?​

Veri ambarı, aynı veya farklı türde verilerin bir ya da daha fazla kaynaktan geldiği merkezi bir depo olarak çalışır. Veriler, geleneksel ilişkisel veritabanlarından ve işlem sistemlerinden veri ambarına doğru akar. Veriler, Yapılandırılımış, Yarı-Yapılandırılmış ya da Yapılandırılmamış olabilir.

OLAP nedir nasıl kullanılır?​

Çevrimiçi Analitik İşleme (OLAP), kullanıcıların aynı anda birden fazla veritabanı sisteminden gelen bilgileri analiz etmesine olanak tanıyan bir yazılım kategorisidir. Analistlerin iş verilerini farklı bakış açılarından çıkarmasını ve görüntülemesini sağlayan bir teknolojidir.

Veri ambarı ve veri pazarı nedir?​

Veri ambarı ve veri pazarı nedir?
Veri ambarı, ilişkili verilerin sorgulandığı ve analizlerinin yapılabildiği bir depodur. Veri ambarı veritabanını yormamak için oluşturulmuştur. Bir veri ambarı ilgili veriyi kolay, hızlı, ve doğru biçimde analiz etmek için gerekli işlemleri yerine getirir.

Veri ambarı özellikleri nelerdir?​

Veri ambarı özellikleri nelerdir?
Veri Ambarının Avantajları
- Özne odaklıdır. Belirli bir konu veya işlev alanı hakkındaki verileri analiz edebilirler (örneğin satış).
- Entegredir. Veri ambarları farklı kaynaklardan gelen farklı veri tipleri arasında tutarlılık sağlar.
- Kalıcıdır. Veri bir veri ambarına girdiğinde, kararlıdır ve değişmez.
- Zamana dayalıdır.

Data Warehouse nasıl oluşturulur?​

8 Adımda Veri Ambarı (Data Warehouse) Tasarımı
- İşletmenin İhtiyaçlarını Tanımlama ve Gereksinim Toplama.
- Fiziksel Ortamı Hazırlama.
- 3. Veri Modelleme.
- Çıkar, Aktar, Yükle (Extract, Transfer, Load (ETL)) Çözümünü Seçme.
- Çevrimiçi Analitik İşleme (OLAP) Küpleri.
- Ön Ucu Oluşturma.
- Sorguları Optimize Etme.
- 8. Kullanıma Açma.

Iş zekası ve raporlama nedir?​

İş zekası raporlaması, bulguların anlaşılmasını ve paylaşılmasını kolaylaştırmak için veri görselleştirmeleri kullanır. Raporlama yöntemleri, kullanıcıların şu anda işletmede neler olup bittiğini görmelerine yardımcı olan etkileşimli veri panoları, şemalar, grafikler ve haritaları içerir.

OLAP ne işe yarar?​

OLAP ne işe yarar?
Çevrimiçi Analitik İşleme (OLAP) veritabanları iş zekası sorgularını kolaylaştırır. OLAP, işlemleri işleme yerine sorgulama ve raporlama için en iyi duruma getirilmiş bir veritabanı teknolojisidir. OLAP’un kaynak verileri, yaygın olarak veri depolarında depolanan Çevrimiçi İşlem İşlem (OLTP) veritabanlarıdır.

OLAP küpleri nasıl oluşturulur?​

OLAP küpleri nasıl oluşturulur?
Bir yönetim paketi kullanarak bir OLAP küpü oluşturmak için OLAP küpünü görüntülemek için Service Manager konsolunu açın, Data Warehouse ve Küpler’e gidin ve Ardından BilgisayarKube’e tıklayın. OLAP küpü için, varsayılan 24 saatlik iş zamanlamasıyla bir veri ambarı işleme işi oluşturulur.
ETL Tool nedir?​
ETL, birden çok kaynaktan gelen verileri harmanlamak için kullanılan bir veri entegrasyon sürecidir. Genellikle bir veri ambarı oluşturmak için kullanılan ETL sürecinde veriler bir kaynak sistemden alınır, analiz edilerek bir formata dönüştürülür ve bir veri ambarına veya başka bir sisteme depolanır.
OLAP operasyonu nedir?​
OLAP (Online Analytical Processing) sistemler iş süreçlerinde karar vermeye destek sağlayan ve veri analizi için kullanılan veritabanı yazılım araçlarıdır. Bu sistemlerin temel görevi verinin kolayca analiz edilebilmesini sağlamaktır.

Veri ambarı ne işe yarar?​

Veri ambarı ne işe yarar?
Veri Ambarlarının pazarda yeni fırsatlar bulmaya, rekabete katkı, yoğun proje çevirimi, iş, envanter,ürün maliyetlerinin azalmasının yanında farklı işlere ait verilerin ilişkilendirilmesi, karar destek ve alınan bilgiye hızlı cevap verebilme gibi birçok katkısı vardır.

Veri ambarı ne iş yapar?​

Veri ambarı ne iş yapar?
Veri Ambarı uzmanı Ne Demek? Çalıştığı kurum veya kuruluşun veri geçmişini, veri girişini ve veri çıktısını karmaşık bir düzenden düzgün bir veri deposuna çeviren kişi veya kişiler veri ambarı uzmanıdır.

Kimball modeli nedir?​

Kimball Modeli (Boyutsal Model) Yıldız şema olarak da bilinen boyutsal modelleme tekniği Ralph Kimball tarafından oluşturulmuştur. Bu tasarım modelinde direkt departmansal veya konu odaklı veri depoları (data martlar) oluşturulur. Veri ambarı bu veri depolarının (data martların) birleşiminden oluşmaktadır.
 
Veri ambarının içerdiği veri türleri genellikle şu şekilde sıralanabilir:

1. Yapılandırılmış Veriler: Geleneksel ilişkisel veritabanlarından gelen tablo formatındaki verilerdir. Bu veriler tipik olarak satırlar ve sütunlardan oluşur ve ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri (RDBMS) tarafından yönetilir.

2. Yarı-Yapılandırılmış Veriler: Yarı-yapılandırılmış veriler, ilişkisel olmayan veri türlerini veya ilişkisel olmayan ilişkileri içerebilir. Örneğin, JSON veya XML formatındaki veriler yarı-yapılandırılmış verilere örnek olarak verilebilir.

3. Yapılandırılmamış Veriler: Yapılandırılmamış veriler, belirli bir formatta veya yapıda olmayan doğal dil metinleri, medya dosyaları veya diğer türde verilerdir. Bu veriler genellikle metin madenciliği veya duyarlılık analizi gibi tekniklerle işlenir.

Veri ambarlarında bu tür veri tipleriyle çalışılarak veriler depolanır, sorgulanır ve analiz edilir. Bu süreçte veri ambarları, işletmelerin karar alma süreçlerine ve stratejik planlamalarına büyük destek sağlarlar.
 

Similar threads

Geri
Üst